×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube
banner

Per pensions, salaris i vida dignes, vaga a Euskal Herria

Sota el lema “pensions, salaris i vida digna” demà hi haurà vaga general en les comunitats autònomes del País Basc i Navarra.

Federico Grom

dijous 30 de gener de 2020
Facebook Twitter

Pensionistes, sindicats, i estudiants faran vaga i es manifestaran pels carrers d’Euskal Herria aquest dijous 30 de gener. Més de 1500 comitès d’empresa i més de la meitat de l’ensenyament públic es mobilitzarà per unes pensions, unes condicions laborals i una vida dignes.

A més per part del moviment de pensionistes i diverses organitzacions socials, entre els sindicats convocants es troben, ELA, LAB, Steilas, ESK, Hiru, Etxalde, EHNE i CNT.

CCOO i UGT sindicats d’àmbit estatal i que encara mantenen certa presència en la indústria, no es van adherir a la vaga, “a l’espera de veure què fa el govern” encara que sí que serà part el sector Juvenil de CCOO.

CGT malgrat la seva adhesió inicial, finalment no participarà, sota l’argument que es permetran en la manifestació les banderes sindicals de les organitzacions participants. Segons el Secretari General de CGT EH “els sindicats nacionalistes van mostrar amb aquesta decisió el seu objectiu: empassar-se el moviment pensionista en el seu benefici, per la qual cosa la manifestació estarà plena de banderes, bàsicament dels dos sindicats majoritaris, ELA i LAB”.

Et pot interessar: Per què donar suport a la vaga general del País Basc i Navarra?

Des de Steeilas, el sindicat majoritari en el sector de l’ensenyament, es mostren optimistes. El seu portaveu del secretariat general, Ana Pérez, sosté que el percentatge total d’acatament de la vaga en l’ensenyament públic podria aconseguir la mitjana del 80%, per l’alta adhesió a Guipúscoa i, sobretot, el suport gairebé unànime de les escoles infantils públiques. Encara que en sectors com els monitors, més precaris i amb menys organització, no superarà el 20%.

L’espai convocant de la Carta Social de Drets d’Euskal Herria, és un espai comú entre més de 130 organitzacions socials, feministes, ecologistes, juvenils al costat del pes important de sindicats com a LAB i ELA sorgit en 2013. I això queda patent en les reivindicacions de la pròpia vaga.

Et pot interessar: Les Kellys donen suport a la vaga del 30G: “Contra les reformes laborals i per unes pensions dignes!”

Estem davant una vaga atípica, que traspassa els esquemes de les convocatòries de les burocràcies sindicals "des de dalt", sense assemblees en els centres de treball i d’estudi. Sinó que es van desenvolupar assemblees per tot el territori i es recollien les reivindicacions en la Coordinadora. Això el podem veure en les múltiples reivindicacions, encara que els eixos principals siguin el salari mínim de 1.200€, la rebaixa de la jornada màxima a 35 hores de treball, i l’augment de la jornada mínima a 20 hores en contractes a temps parcial, jubilació als 65 anys i 1.080€ de pensions mínimes, actualització anual d’aquestes a l’IPC, la subrogació de l’ocupació subcontractats o la ultra-activitat indefinida dels convenis entre moltes altres.

Et pot interessar: Concep Miró de la IAC: “Si a Euskal Herria convoquen vaga, nosaltres ens sentim emplaçats a mobilitzar-nos. Compartim la mateixa lluita”

Aquesta vaga, a més d’una vaga en la producció i els serveis, presa les reivindicacions del moviment feminista de visibilitzar els treballs de cures o de consum igual que les vagues del 8M. De fet el moviment feminista és part de la vaga amb les seves pròpies reivindicacions.

El reclam al dret a la sobirania nacional, part d’aquesta Carta Social, va fer que la CNT i la CGT no la subscrivissin.

Et pot interessar: Entrevista Concep Miró de la IAC: "Si a Euskal Herria convoquen vaga nosaltres ens sentim emplacem a mobilitzar-nos

Podemos d’EH va declarar que no donarà suport a la vaga, catalogant-la com “una vaga política”. Efectivament, per a Jule Goikoetxea, filòsofa política, escriptora i activista feminista basca, ho és, perquè “Les demandes de la vaga del 30E porten a una crítica al sistema capitalista neoliberal”

El mateix dijous hi haurà concentracions de suport a la vaga en diverses ciutats com Madrid o Barcelona convocades per plataformes de pensionistes, organitzacions sindicals, grups polítics i associacions juvenils de diferents llocs de l’Estat.

El recentment format govern de coalició del PSOE amb Unidas Podemos, s’enfronta en temps rècord a la seva primera vaga general, que entre moltes reivindicacions posa en el centre el problema de les pensions. Una qüestió central, en la qual Sánchez en el Fòrum de Davos, va prometre portar endavant les reformes que ovacionen les grans patronals i els organismes europeus.

Les organitzacions sindicals, polítiques i socials de la resta de l’Estat haurien de prendre’l d’exemple.


Facebook Twitter

Federico Grom

Vive en Barcelona. Técnico en edición e ilustrador. Es militante del la Corriente Revolucionaria de Trabajadores y Trabajadoras (CRT) y escribe en la sección de Política y Mundo Obrero de Izquierda Diario.es

Barcelona | @fedegrom

El racisme de l'extrema dreta no es combat amb el mal menor

El racisme de l’extrema dreta no es combat amb el mal menor

Eleccions Catalunya: A qui beneficia l'ampliació del Prat? PSC, ERC i Junts ho tenen clar

Eleccions Catalunya: A qui beneficia l’ampliació del Prat? PSC, ERC i Junts ho tenen clar

Eleccions Catalunya: Què proposen PSC, ERC i Junts sobre l'educació pública?

Eleccions Catalunya: Què proposen PSC, ERC i Junts sobre l’educació pública?

L'extrema dreta catalana o com el processisme ha possibilitat l'engendre d'Aliança Catalana

L’extrema dreta catalana o com el processisme ha possibilitat l’engendre d’Aliança Catalana

“Presentem una llista a les eleccions europees per dir prou al genocidi a Palestina i l'Europa fortalesa”

“Presentem una llista a les eleccions europees per dir prou al genocidi a Palestina i l’Europa fortalesa”

Fora Milei, fora Vox i fora Repsol, Telefónica, Santander... de l'Argentina i Amèrica Llatina

Fora Milei, fora Vox i fora Repsol, Telefónica, Santander... de l’Argentina i Amèrica Llatina

Sis claus per seguir la jornada electoral a Catalunya

Sis claus per seguir la jornada electoral a Catalunya

Pablo Castilla: "No hi ha 'regeneració democràtica' possible del monàrquic Règim del 78"

Pablo Castilla: "No hi ha ’regeneració democràtica’ possible del monàrquic Règim del 78"