×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Jule Goikoetxea: "Les demandes de la vaga del 30E porten a una crítica al sistema capitalista neoliberal"

Parlem amb Jule Goikoetxea, filòsofa política, escriptora i activista feminista basca, qui viu de prop la vaga del 30E a Euskal Herria, ens explica com s'està organitzant, el posicionament de Podemos Eukadi, el rol del moviment feminista i dels sindicats.

Cynthia Lub

dimarts 28 de gener de 2020
Facebook Twitter

Com s’està preparant la vaga general del 30E a Euskal Herria?

Aquesta vaga, ha reprès una mica l’experiència de les últimes dues vagues. Em refereixo a les vagues feministes del 8M amb les organitzacions que ja existeixen dels moviments socials i sectorials, per a precisament des d’aquí plantejar demandes específiques i generals, totes dues coses. Llavors, per a això s’estan fent assemblees cap a la vaga on es debaten i es recullen les demandes i després s’emporten a la coordinadora nacional. La coordinadora de la Carta Social d’Euskal Herria que va néixer fa anys al costat dels sindicats d’Euskal Herria. Entre tots es posava sobre la taula un diagnòstic i una crítica al capitalisme neoliberal i al patriarcat colonialista.

La vaga d’avui s’organitza secundant-se en aquest procés i en les vagues feministes, amb demandes integrals: les del moviment estudiantil, dels pensionistes i els eixos feministes -consum, cures- i els laborals. Al costat dels sindicats en les empreses del metall, de serveis, sector públic, el sector de la neteja i les treballadores que han portat les vagues més potents com la de 370 dies, etc.

Per tant, a les reivindicacions pots veure la dels pensionistes, dels estudiants, dels sectors d’empreses i del moviment feminista. Però després, totes aquestes demandes específiques fan referència a un nivell general i estructural, una crítica al sistema capitalista neoliberal que té influència en tot.

Parla’ns sobre el rol dels sindicats...

Cal tenir en compte que aquí CCOO i UGT no convoquen la vaga, però són la minoria sindical, i això canvia molt. Aquí la majoria sindical són ELA i LAB, que són els que posen les plataformes i les estructures per a dur a terme la vaga. Així passa a les vagues del 8 de març, aquí sí que participen els sindicats i tenen molt pes.

Què opines del posicionament de Podemos Euskadi de no secundar la vaga, amb l’argument que la mateixa no és necessària perquè el govern actual és de "esquerra" i, per tant, ja incorpora les demandes?

Aquí dins de Podemos també estava Esquerra Unida, que s’ha anat del grup quan Podemos fa un acord amb el PNB que permet que els seus pressupostos passin. Aquí és quan Podemos Euskadi declara que no té sentit aquesta vaga, que no és el moment. Cal entendre-ho dins de la jugada que està fent Podemos Euskadi, per a tenir algun espai aquí, on no tenen militància ni base i la seva política es referencia molt a Podemos d’Espanya. Concep la seva negativa a participar a la vaga, d’una banda, perquè volen ser socis i aliats prioritaris del PNB, i això s’ha vist en els pressupostos que van secundar tan indecents, que a més no havien secundat l’any passat i enguany sí.

Als seus arguments que no secunden la vaga perquè estan en el govern és una excusa. I a més aquí hi ha molta desconfiança a un govern amb el PSOE. I d’altra banda, és una vaga que està convocada per tots els sindicats bascos, per tots els moviments socials bascos, menys els sindicats espanyols.

Aquí llavors també hi ha un eix de part de Podemos que són nacionalistes espanyols, encara que no ho digui com per exemple sí que ho diu el PSOE. Llavors Podem està en una posició complicada perquè no es posiciona ni en un lloc ni en un altre, per això s’han de reconèixer com a part del Règim del 78, la qual cosa no poden fer és a dir que estan en contra, quan en veritat són part del Règim.

I si veus les demandes de la vaga, parteixen d’una crítica al sistema neoliberal, patriarcal i colonialista, és a dir, com poden dir que no hi ha motius per a anar a una vaga? Estan al govern central, però també són aquí amb el PNB, que s’ha negat rotundament a ajuntar-se amb els convoquessis de la vaga. Llavors, Podemos s’està posicionant amb el neoliberalisme basc absolutament.

Explica’ns una mica el posicionament del moviment feminista i la seva adhesió a la vaga el 30E

Les vagues del moviment feminista han estat un gran avanç no sols per al feminisme, sinó per a tota la classe treballadora perquè amplia la concepció del que és una vaga, la transforma de manera integral ja que planteja una crítica estructural. Així és la vaga del 30E. Critica la situació del treball assalariat, no assalariat, però també contra les violències masclistes, el sistema judicial patriarcal. I contra tot aquest entramat que fa que aquest capitalisme pugui funcionar i circular.

Llavors, a les reivindicacions del moviment feminista, s’inclou les de les treballadores que estan militant als sindicats i a llocs mixtos, amb el moviment autònom d’Euskal Herria i els moviments socials. Les reivindicacions són integrals: sobre el treball assalariat, de cures, etc.; una crítica a tot el sistema neoliberal de privatitzacions. I després demandes estructurals en contra del sistema en general i unes altres com: el 1080 dels pensionistes, el sou mínim de 1.200… I clar, aquí hi ha una altra qüestió que és que Podem es posiciona amb mínim espanyol de 900 que és molt poc aquí o a Catalunya per exemple.

Per això a les demandes del moviment feminista s’inclouen totes les demandes de tots els sectors, per exemple una crítica feroç al sistema d’educació que els i les estudiants demanden com acabar amb les privatitzacions però també contra el currículum patriarcal liberal, etc.. Bé, el moviment feminista ha reivindicat d’una banda amb el sindicalisme tradicional i per l’altre, pels nous moviment socials, contra el sistema capitalista i per descomptat misogin i racista.

Creus que hi ha motius suficients perquè aquesta vaga s’estengui a tot l’Estat?

Jo crec que per tot l’Estat, per tot Europa i per tot el món. Crec que cada demanda ha d’estar molt territorializada, sectoralizada per baix i que reculli totes les demandes per a així incloure a tothom, a tota la classe treballadora. Per a després anar coordinant per dalt, que seria la crida de vaga general estatal o nacional. O es canvien les maneres en què es fan les vagues i les vagues s’estenen per tot l’Estat, o va ser impossible impossible enfrontar-se al capitalisme.


Facebook Twitter

Cynthia Lub

Doctora en Historia en Universidad de Barcelona (UB), especializada en clase trabajadora durante el franquismo y la Transición y en el estudio sobre género. Educadora y dinamitzadora sociocultural.

Barcelona | @LubCynthia

Sindicalistes per l'Amnistia Total

Sindicalistes per l’Amnistia Total

28S: El dret a l'avortament públic i gratuït no està garantit per a totes

28S: El dret a l’avortament públic i gratuït no està garantit per a totes

#ProuMentidesPolicials | Querellats dos mossos per fals testimoni contra periodistes

#ProuMentidesPolicials | Querellats dos mossos per fals testimoni contra periodistes

Grande-Marlaska condecora un dels responsables policials de la repressió de l'u d'octubre

Grande-Marlaska condecora un dels responsables policials de la repressió de l’u d’octubre

Podria Estar Passant | Última hora: els trànsfugues s'equivoquen i voten No a Feijóo

Podria Estar Passant | Última hora: els trànsfugues s’equivoquen i voten No a Feijóo

La dreta espanyolista es mobilitza contra l'amnistia i el dret democràtic a decidir. No els regalem els carrers!

La dreta espanyolista es mobilitza contra l’amnistia i el dret democràtic a decidir. No els regalem els carrers!

Amnistia: no podem regalar-li el carrer a la dreta a Madrid!

Amnistia: no podem regalar-li el carrer a la dreta a Madrid!

Sumar: punta de llança del govern “progressista” contra el dret a decidir a Catalunya

Sumar: punta de llança del govern “progressista” contra el dret a decidir a Catalunya