La Comuna va ser el primer organisme de poder que va saber conquistar la classe treballadora. "En 1830, en 1848, en 1870, el poble escala l’Hotel de Ville per a cedir-lo gairebé immediatament als organitzadors de victòries; però en 1871 s’instal·la allí, es nega a retornar-los l’edifici i per espai de dos llargs mesos, administra, governa, porta la ciutat al combat" (H.P. o. Lissagaray). Les i els treballadors es van rebel·lar contra l’exèrcit prussià i el vençut exèrcit de Versalles, per a donar lloc a una experiència única fins al moment, la Comuna de París. Una nova forma de govern, amb delegats electes i revocables que cobraven un salari obrer. Condonant els deutes als inquilins, expropiant els tallers abandonats per a cedir-los a cooperatives obreres; establint, a més, la igualtat de les dones davant la llei, separant l’Església de l’Estat i expropiant al clergat. Un conjunt de mesures que no havia pres cap de les repúbliques burgeses fins a aquesta data, moltes de les quals, encara en els nostres dies, continuen sent banderes de la classe obrera, el moviment de dones i la joventut.

En el primer dia i al llarg de tota aquesta gesta revolucionària, les dones van tenir un paper protagonista. Entre elles destaca, sense cap dubte, la figura de Louise Michel, no sols com a feroç combatent en les barricades, sinó també en el seu rol dirigent i intel·lectual d’avantguarda. Poeta, docent i escriptora; animadora del club obrer de Saint Sulpice (entre altres) i creadora del batalló de dones.

Aquesta breu història gràfica, que repassa els últims dies de la Comuna seguint els passos de Louise Michel, se suma a la saga d’altres històries germanes basades en el llibre Lluitadores, històries de dones que van fer història d’edicions IPS. Han estat material de consulta (i d’altres llibertats) La guerra civil a França (1871) de Karl Marx, Història de la Comuna de París (1876-1896) d’Hippolyte Prosper-Olivier Lissagaray i les Memòries de la Comuna (1898) de Louise Michel.

Et pot interessar: Revolucionarias: vides que inspiren, històries que atrapen