×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Revolucionarias: vides que inspiren, històries que atrapen

L'editorial Lengua de Trapo i Contextos han publicat Revolucionarias, el llibre de Josefina L. Martinez que recorre vida i obra de dones que van ser part d'enormes lluites per l'emancipació.

Clara Mallo

dimecres 12 de desembre de 2018
Facebook Twitter

Foto: portades del llibre "Revolucionarias" en les seves tres versions.

“Cura amb les dones quan se senten fartes de tot el que les envolta i es revolten contra el vell món. Aquest dia naixerà el nou món”. Les paraules són de Louise Michel, poeta i lluitadora a les barricades de la Comuna de París: així comença el llibre que recupera la vida de dotze dones revolucionàries i rebels.

Vides que inspiren

Flora Tristán, Louise Michel, Eleanor Marx, Clara Zetkin, Rosa Luxemburg, Aleksandra Kollontai, Sylvia Pankhurst, Juana Rouco Buela, Mika Echebéhère, Domitila Barrios de Chungara, Azucena Villaflor i Angela Davis. Elles són les dones que ocupen les pàgines d’aquesta nova publicació, totes acompanyades per vibrants il·lustracions a càrrec de dotze il·lustradores. Imatges que transmeten la intensitat de cadascuna d’elles.

Dones combatives que van transformar la seva ràbia en força i lluita. Dones que van ser part de la marea d’enormes moviments socials fins a posar-se al capdavant de les millors experiències de lluita de les explotades i oprimides. Insubmises que van dedicar el seu temps, els seus somnis i la seva vida a lluitar per un sistema social radicalment diferent. Dones que van enfrontar a patrons i burgesos, a Estats repressors, a l’Església, a l’imperialisme i els seus exèrcits.

Els drets conquistats avui pel moviment de dones no s’entenen sense la baralla d’aquelles que ens van antecedir: Louise Michel, que va combatre contra la misèria del poble en les barricades parisenques; Eleanor Marx, que va assumir la tasca de mostrar al món el gran llegat teòric de Marx i organitzar a les treballadores; o Aleksandra Kollontai que va ser partícip d’una revolució que va aconseguir drets històrics per a les dones. El seu llegat avui està més viu que mai: per ser reprès per milions als carrers, als centres de treball i en les llars. Són històries necessàries, històries que ens inspiren.

Revolucionarias aporta també el seu granet de sorra, enmig del ressorgir d’un enorme moviment de dones mitjançant mobilitzacions, vagues i accions solidàries a nivell internacional. Per trobar aquest fil històric que persisteix entre aquelles rebels i milions de dones que avui lluiten per defensar els drets conquistats i pels quals encara estan per aconseguir.

Rescatar l’experiència d’aquelles que com Domitilda Barrios de Chungara s’organitzava amb les dones mineres quan l’exèrcit bolivià reprimia als treballadors; la de Azucena Villaflor enfrontant a l’Església i a la dictadura Argentina; la de Sylvia Pankhurst quan es va instal·lar al costat d’altres sufragistes socialistes al barri East End de Londres per organitzar a les obreres, o l’experiència de Rosa Luxemburg qui va lluitar per les idees socialistes i revolucionàries enfront de les tendències reformistes de la socialdemocracia. La vida d’aquestes dones no són vides freqüents. Són vides que inspiren, històries que atrapen.

Històries que atrapen

A les barricades de la Comuna de París, a les manifestacions massives pel dret al vot i les vagues per imposar les 8 hores, a la Revolució Alemanya, a la Revolució russa, a la Guerra Civil espanyola, lluitant contra dictadures... en tots aquests escenaris és possible trobar a les protagonistes de Revolucionarias. Un còctel d’esdeveniments històrics que sumat a les biografies personals, les idees i les passions d’aquestes dones dóna com resultat una sèrie d’històries fantàstiques. Però res és ficció, tot va ser real. Són heroïnes de carn i os que no solament van desafiar l’ordre establert, sinó que en aquest camí també van revolucionar les seves vides.

Impressionant conèixer la vida d’aquelles que com Kollontai o Rouco Buela van qüestionar l’asfixiant moral burgesa pel que fa a l’amor i les relacions humanes amb propostes avançades i disruptives. També ens emocionem en penetrar en la vida d’Eleanor Marx, imaginant a aquesta nena jugant al voltant de Marx mentre escrivia El capital i com va afrontar després la tasca d’ordenar i publicar els seus escrits. Molta passió trobem en la vida de Rosa Luxemburg, i també en la de la seva amiga Clara Zetkin qui, exiliada, sola i amb dos fills, va assumir la tasca d’organitzar a les dones treballadores en una Europa estripada per la guerra. També està entre elles la rebel Angela Davis, que va plantar cara en la clandestinitat a un sistema que la perseguia per ser dona lluitadora, negra i marxista durant els anys 70 del segle XX.

Revolucionarias ens contagia tota la força d’aquestes dones i ens proposa prendre el testimoni del seu llegat per fer-lo nostre. Una invitació per passar de la lectura a l’acció.


Facebook Twitter

Clara Mallo

Nació en Zaragoza en 1989. Historiadora del Arte y Máster en Cultura Contemporánea: Literatura, Instituciones Artísticas y Comunicación Cultural por la Universidad Complutense de Madrid. Escribe sobre cultura y sociedad en Izquierda Diario.

Madrid | @ClaraMallo

"Dani", l'últim talp de Marlaska que establia relacions amb dones per infiltrar-se en moviments socials

"Dani", l’últim talp de Marlaska que establia relacions amb dones per infiltrar-se en moviments socials

Concentració a Plaça Sant Jaume "per una sanitat i educació pública i de qualitat"

Concentració a Plaça Sant Jaume "per una sanitat i educació pública i de qualitat"

Els serveis públics tornen a omplir els carrers amb força en la segona jornada de vaga

Els serveis públics tornen a omplir els carrers amb força en la segona jornada de vaga

Segona jornada de vagues d'Educació i Sanitat a Catalunya amb seguiment d'un 75% en personal sanitari

Segona jornada de vagues d’Educació i Sanitat a Catalunya amb seguiment d’un 75% en personal sanitari

El govern de PSOE i Unides Podem se sumen a l'enviament de tancs a Ucraïna

El govern de PSOE i Unides Podem se sumen a l’enviament de tancs a Ucraïna

Per frenar l'ofensiva privatitzadora de la sanitat: impulsem la coordinació i preparem una vaga general de tots els serveis públics

Per frenar l’ofensiva privatitzadora de la sanitat: impulsem la coordinació i preparem una vaga general de tots els serveis públics

Gran jornada de lluita contra Ayuso a la Complutense: centenars d'estudiants i treballadors protesten al crit de “Visca la lluita de les sanitàries!”

Gran jornada de lluita contra Ayuso a la Complutense: centenars d’estudiants i treballadors protesten al crit de “Visca la lluita de les sanitàries!”

Una sentència reconeix les 37,5 hores com a jornada màxima setmanal per a les empreses públiques

Una sentència reconeix les 37,5 hores com a jornada màxima setmanal per a les empreses públiques