×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

“La caiguda de Draghi reobre una llarga crisi de la política italiana”

La caiguda del govern de Mario Draghi es produeix en un context internacional convuls, enmig de la guerra a Ucraïna, amb xifres rècord d'inflació a Europa, i una greu crisi energètica. Al que s'hi suma, en les últimes setmanes, una onada de calor sense precedents, que està provocant incendis greus en tot el sud d'Europa.

Redacció Contrapunto

dilluns 25 de juliol de 2022
Facebook Twitter

Després de la sortida precipitada de Boris Johnson de Downing Street, es produeix ara la descomposició del govern d’“unitat nacional” de Mario Draghi, home de confiança de Brussel·les. És l’expressió d’una inestabilitat política profunda que travessen diversos règims polítics europeus. Per comprendre la crisi política italiana, conversem amb Giacomo Turci, director de La Voce Delle Lotte i dirigent de la FIR ( Frazione Internazionalista Rivoluzionaria). La Voce Delle Lotte és part de la Xarxa interncional de La Izquierda Diario.

La política italiana sempre és complexa per a qui no la segueix dia a dia, amb multiplicitat de partits i aliances canviants en el Parlament. El govern del banquer Mario Draghi havia agrupat forces molt disímils entorn de la idea de la unitat nacional, però va acabar esclatant. Quins són els motius més immediats que van portar a la caiguda del seu govern?

Hi ha que explicar, primer de tot, que el règim polític italià és una República parlamentària i el primer ministre (càrrec que ocupava Mario Draghi) no és triat directament pels ciutadans, sinó que ha de ser votat pel parlament. El mateix succeeix amb el president de la República, una figura més simbòlica, elegida també pel parlament (càrrec que ocupa Sergio Matarella). Per tant, el govern pot caure si no té la majoria en les votacions de "confiança" que s’exigeixen per aprovar les lleis.

Draghi s’havia instal·lat fa gairebé un any i mig, amb el suport de totes les forces parlamentàries, excepte el partit d’extrema dreta "Fratelli d’Itàlia". Va ser un govern "tecnocràtic", però amb un compromís amb la majoria dels partits parlamentaris, de tal manera que hi havia diversos ministres en el seu govern que no havien estat triats per ell. D’altra banda, va ser un govern de tecnòcrates. El mateix Draghi té una carrera dividida entre les altes finances i la burocràcia estatal. Va ser cap del Banc Central Europeu (BCE) des de 2011 fins a 2019, i sens dubte passarà a la història per haver estat una de les cares públiques del sotmetiment del poble grec a les polítiques d’ajustos i privatitzacions de la Troica. L’important és notar que el seu govern es basava en una coalició molt heterogènia, -des de la dreta amb Matteo Salvini i Silvio Berlusconi, al Moviment 5 Estrelles (M5E) i el Partit Democràtic- i depenia del fet que aquesta perdurés per governar.

La crisi va començar a finals de juny amb una ruptura dins del Moviment 5 Estrelles, ja que Luigi Di Maio (qui era ministre d’Exteriors del govern de Draghi) es va oposar al líder del seu propi partit, Giuseppe Conte. Conte qüestionava que Itàlia continués enviant armes a Ucraïna, i un grup de parlamentaris del M5E va amenaçar amb presentar una resolució en el senat en contra de l’enviament d’armes. Di Maio, alineat amb la política otanista, va trencar amb el seu propi partit i va formar un nou bloc, la qual cosa va afeblir al M5E.

Això, al seu torn, va aprofundir la distància entre el M5E i Mario Draghi. Cal tenir en compte que aquest govern va promoure una política coherent amb la necessitat dels grans capitalistes d’apropiar-se de noves tallades de mercat, promovent una forta redistribució cap amunt de les rendes a costa dels petits propietaris. La principal conseqüència política d’aquesta orientació ha estat el distanciament del M5E, que pretenia que s’aprovessin algunes mesures econòmiques que Draghi no va tenir en consideració. La setmana passada, el M5E es va abstenir en una votació clau en el parlament, fent trontollar a Draghi, que va presentar la seva dimissió davant el president de la República, Sergio Matarella pocs dies després.

La reacció de Draghi davant aquesta crisi va portar a que un sector de la dreta també li retirés la seva confiança, percebent que el govern quedava massa inestable per continuar un any més (les eleccions estaven programades per al 2023).

Aquesta coalició s’havia format fa més d’un any, per donar una sortida "per dalt" d’"unitat nacional" a la crisi política. Com s’explica aquesta confluència de forces d’extrema dreta amb altres de centre, neoliberals, etc?

Un dels motius pot semblar molt pedestre, però és real: el parlament estava ple de diputats recentment elegits que necessitaven romandre en el càrrec almenys quatre anys i mig, perquè això els garanteix una renda vitalícia. És a dir, que responien als seus propis interessos de “casta política”. La principal raó política per a aquesta mena de coalició, no obstant això, és la greu crisi dels grans partits parlamentaris. Aquests "cremen" als seus líders molt ràpidament en comparació amb el passat. Es tracta d’una crisi de “representació” que té un llarg recorregut en la història recent italiana.

Draghi era una figura de "perfil alt" que comptava amb la confiança de les institucions europees, dels Estats Units i dels bancs, i estava acostumat a tancar les files dels seus "subordinats" amb puny de ferro. Quina millor figura per mantenir units als partits reaccionaris, conservadors, liberals i els vells socialdemòcrates de Liberi e Uguali? Els partits del règim, per part seva, van veure l’oportunitat d’imposar una sèrie de mesures en benefici dels capitalistes convertint a Mario Draghi, i no a ells, en el principal culpable. Durant la pandèmia, Draghi va militaritzar la gestió de la crisi, i tots els partits van avalar aquesta política.

Els partits també s’han posat a l’ombra de Draghi en la política bèl·lica i tots han fet propi un discurs de defensa de l’OTAN i de Zelensky en la guerra d’Ucraïna. S’han sumat de bon grat a l’onada militarista europea que prepara una major militarització de les fronteres de la UE, com ja és evident en el cas de la frontera espanyola-marroquina. Els discursos que es proclamen sobre la pau i la diplomàcia són, com en el cas de Conte del M5E, només discursos, perquè el que creix és el rearmament imperialista.

Has explicat que un dels desencadenants de la crisi va ser la ruptura amb el govern del moviment 5 Estrelles. Què queda avui d’aquest partit, qui són els seus principals líders? I quina va ser la seva evolució en els últims anys? Recordem que va ser presentat per molts analistes com una expressió de la "nova política" populista.

La principal causa de la recent tensió i ruptura del M5S és el seu allunyament del seu perfil mediàtic populista "rebel" i la seva total adaptació a la gestió governamental: els va bastar amb entrar en el Parlament per convertir-se en una espècie de nova Democràcia Cristiana. Mentre que abans teoritzaven que només podien integrar-se a un govern quan obtinguessin una majoria absoluta de vots (alguna cosa que ni tan sols la DC va aconseguir mai), van passar a la idea d’estar sempre en el govern, amb aliances canviants (amb l’extrema dreta, o amb els social liberals).

El M5S intenta ara presentar-se amb un perfil més "popular" i progressista, amb l’esperança de jugar com un important aliat del Partit Democràtic en les pròximes eleccions. Però aquest és el mateix partit que ha governat amb la dreta durant els últims anys en aquesta legislatura. I en les seves reivindicacions polítiques no ha fet cap salt real cap a l’esquerra. La realitat és que el ’nou’ partit de Conte es mou ara en l’espai de centreesquerra ’democratacristiana’, en sintonia amb les posicions pseudoprogressistes del Papa Bergoglio al nostre país.

Voldria que ens expliquessis quina és la ubicació de la resta dels partits italians. En l’arc de l’extrema dreta i la dreta: Giorgia Meloni, Matteo Salvini i Silvio Berlusconi quin paper tenen?

Fa més de deu anys, va haver-hi un intent d’unir a tota o gairebé tota la dreta en un sol partit, el Popolo della Libertà. Després del fracàs d’aquest intent, gran part de la dreta segueix organitzada en tres partits: Forza Itàlia de Silvio Berlusconi, La Lega de Salvini (que té un perfil més catòlic-nacionalista que en els seus orígens, quan reivindicava la separació del nord d’Itàlia) i Fratelli d’Itàlia de Meloni (que és l’hereu del pro-feixista MSI). Aquests han estat capaços de mantenir la seva aliança en pràcticament totes les eleccions des de 2018, guanyant sovint i confirmant que són una majoria relativa al país.

La competència entre la Lega i el FdI pel paper de primer partit de centredreta va portar a Giorgia Meloni, líder del FdI, a adoptar posicions menys radicals, més pròximes al consens neoliberal-atlantista, però mantenir-se en l’oposició a Draghi, reivindicant la necessitat d’una agenda política menys "proeuropea" i cridant que hi hagués eleccions generals per posar fi a governs totalment aliens a la voluntat popular. Aquesta posició va resultar fructífera, ja que el FdI és ara fermament el primer partit en les enquestes, amb un 23% de les preferències. Forza Itàlia i la Lega, no obstant això, havent mantingut sempre perfils autònoms i crítics en el govern -molt més que el PD-, intenten ara fer oblidar any i mig de govern de “centre”. Salvini va ser prou intel·ligent com per a no exigir un ministeri per a si mateix amb Draghi, i porta endavant les seves pròpies campanyes de "quasi oposició”.

I el Partit Democràtic?

El Partit Democràtic, com he dit, ha assumit durant més de deu anys el paper de partit baricentre en la política nacional italiana, a causa dels vincles amb la burgesia italiana i la confiança dipositada pel capital financer en els seus dirigents. És un partit que utilitza uns certs temes progressistes en els mitjans de comunicació i que encara té vincles amb la burocràcia sindical majoritària, però ha estat el principal garant de totes les contrareformes de l’última època política. Entre els grans partits, va ser sens dubte el PD "el partit de Draghi".

Es realitzaran eleccions al setembre i la ultra dreta té una alta intenció de vots. Qui són els Fratelli d’Itàlia? Pot haver-hi un govern de l’extrema dreta?

Fratelli d’Itàlia va néixer en 2013 com una aliança de dirigents de centre-sud per reconstruir un partit d’extrema dreta i pro-feixista després de la crisi del seu antic partit, Alleanza Nazionale. Giorgia Meloni representa la victòria del sector que té els seus bastions a Roma i el Laci. Es tracta d’un partit amb grans similituds amb el de Marine Le Pen a França, però amb un perfil més pro-OTAN i amb menys vincles amb Rússia, a diferència de la Lega, que ara intenta fer oblidar les seves antigues simpaties polítiques. És probable que el pròxim govern estigui format per la seva coalició, en la qual l’extrema dreta (Lega i FdI) representa més d’un terç dels vots.

Podem parlar a Itàlia d’una crisi orgànica, en termes de Gramsci? Una crisi recurrent, pel que es veu.

Ja en la dècada passada va haver-hi alguns signes notables d’una crisi orgànica, en el sentit d’una crisi estructural, una crisi d’hegemonia, una crisi de l’Estat en el seu conjunt. El principal símptoma va ser l’ascens del que era un petit grup populista, el Moviment 5 Estrelles, que va evolucionar fins a convertir-se en un partit aparentment ecologista-progressista, però en realitat amb un caràcter cada vegada més evidentment conservador i contra el moviment obrer. No és casualitat que el M5S sempre hagi intentat pasivitzar a les masses i s’hagi convertit en el partit més governamentalista de tots. Podríem dir que, amb la dispersió i recomposició de diferents sectors dels vells partits, estem vivint una segona onada menor de crisi orgànica, en la qual no existeix una estructura política estable capaç d’afrontar les enormes dificultats que plantegen les contradiccions profundes de l’economia i la societat, especialment a nivell internacional. El fet que s’hagi exaltat a dues figures bonapartistes de petits "salvadors de la pàtria", com Giuseppe Conte i Mario Draghi, i que aquestes figures es "cremin" tan ràpidament, té a veure sens dubte amb el concepte de crisi orgànica.

T’has referit al context internacional convulsiu. Quin impacte està tenint la guerra d’Ucraïna i l’alta inflació en la situació econòmica i social de les classes populars a Itàlia?

Sectors sencers de l’economia italiana es van veure perjudicats per les sancions occidentals a Rússia i per la progressiva desvinculació de l’economia russa: les relacions comercials i d’inversió entre tots dos països no eren marginals. El llarg govern de Berlusconi (2001-2006) va produir un gir a la política italiana, des de llavors la Rússia de Putin es va convertir en un país "amic", en el marc d’una política multilateral d’Itàlia més autònoma de l’OTAN.

Més recentment, des del PD van fer tot el possible per traslladar tota la responsabilitat de les bones relacions amb Rússia i la Xina a la dreta i al Moviment 5 Estrelles, que s’havien mostrat molt favorables a nous acords i intercanvis vinculats al nou projecte de la Ruta de la Seda xinesa. Però es tractava de polítiques més de fons de sectors de la burgesia italiana, en les quals va estar involucrat també el PD, amb vista a tenir un paper més fort dins de la UE i l’OTAN. Per tant, ara hi ha un cert desordre davant el realineament econòmic i polític contra Rússia.

Alhora, l’augment dels preus de la cistella de la compra, de les factures d’energia i dels combustibles ja ha colpejat durament a la majoria de la població, i els plans d’importació de noves fonts d’energia són massa lents en comparació amb les necessitats d’enguany i del pròxim: es parla d’un hivern especialment dur, amb agudes crisis socials ja que molts sectors populars passaran fred.

I quin paper han tingut els sindicats, tant els majoritaris com els del sindicalisme de base en aquests mesos?

Els sindicats majoritaris han romàs essencialment passius i complaents respecte al govern de Draghi. Van haver de cridar a una jornada de vaga general el 16 de desembre de 2021, amb reivindicacions vagues i sense cap continuïtat, perquè la ràbia social havia aconseguit nivells preocupants. S’arriscaven a que les seves bases prenguessin com a referència política al 5 Estrelles i a la dreta "rebel" -en lloc dels seus amics socialdemòcrates liberals-. I també buscaven evitar que sectors obrers es llancessin a la lluita des de baix sense esperar. Això ja va començar a ocórrer, en gran manera, en el cas de la fàbrica GKN de Florència, on els treballadors van respondre a l’anunci de tancament amb l’ocupació i organitzant una campanya de solidaritat extraordinària.

Els sindicats de base sempre s’han alineat contra el govern, però sovint tenen la limitació d’un important sectarisme i un esperit antipolític. Això és un gran impediment per desenvolupar un front unic que pugui unir als treballadors no sols en la lluita de defensa econòmica, sinó també exigint millors condicions i participant en la lluita política contra els capitalistes i els seus governs.

El 20 de maig passat aquests sectors van impulsar mobilitzacions contra la guerra i la inflació, un posicionament important en aquesta situació, no és així?

Sí, durant aquesta jornada, el sindicalisme de base, en convocar una vaga nacional, va aconseguir mobilitzar amb fortes posicions antibèl·liques. Aquest ha estat un posicionament important, molt menys estès en altres països. Encara que va ser minoritària, va ser un bon exemple de com mobilitzar-se per cridar a vagues amb contingut polític i que siguin massives, sense limitar-se a mobilitzacions aïllades o corporatives.

Aquest sector del sindicalisme de base està enfrontant també una forta criminalització de la protesta. Aquesta setmana va haver-hi mobilitzacions per la llibertat de diversos dirigents sindicals.

Sí, és un fenomen que porta anys produint-se i potser encara no és molt visible, però des de fa un temps estem veient mesures repressives més brutals i provocacions mediàtiques per part de l’aparell judicial-policial contra activistes de sindicats i moviments socials. Aquest fenomen pot vincular-se sens dubte als "experiments" de repressió i autoritarisme que es van accelerar amb el període de quarantena en la crisi pandèmica.

Per tancar l’entrevista, ens pots comptar breument quina és la perspectiva que estan plantejant des de la FIR i La Voce Delle Lotte davant la magnitud de la crisi actual?

En primer lloc, diguem que la lluita contra la inflació, contra la guerra i les seves conseqüències, i contra les polítiques de rearmament imperialista de l’Estat italià i l’OTAN, han d’estar en el centre en el pròxim període. I també sembla clar que la clau d’un canvi profund passa per la mobilització i autoorganització d’amplis sectors de treballadors i oprimits, amb una política independent de totes les ales capitalistes i de la decadent casta política italiana.

Pensem que, en aquesta situació tan aguda, és clau lluitar per crear un pol d’independència de classe, que pugui agrupar la classe treballadora més combativa amb sectors de joves, migrants, del moviment de dones. Per a això, caldria reprendre les experiències radicals d’unitat d’acció i de programes comuns de lluita que es van donar en els últims anys a Itàlia, encara que aquests hagin tingut limitacions.

Al mateix temps, enfront de les eleccions, seria important poder oferir una alternativa política, ja que és fonamental denunciar al reformisme sense reformes del PD i de la burocràcia sindical que el secunda. Però, per a això no sols caldria unir-se per a les lluites, sinó també fer passos a crear una alternativa política unitària, de classe i anticapitalista. Una plataforma d’aquest tipus podria aprofitar les eleccions per fer una campanya entre milers de treballadors i treballadores. Fins i tot, en cas de tenir bons resultats, posar els escons en el parlament com a tribunes per organitzar les lluites i per difondre amb més força un programa perquè la classe obrera no pagui aquesta crisi. L’exemple del Frente de Izquierda a l’Argentina, i el paper que juguen allà els nostres companys del PTS, és quelcom per ser seguit de prop des de l’esquerra italiana.

Desafortunadament, l’esquerra política que no té compromisos amb el PD és molt feble i alguns grups es presentaran en una llista inspirada per la coalició de centreesquerra de la NUPES (Nova Unió Popular Ecologista i Social) francesa de Mélenchon. Una política reformista i de conciliació de classes.

A diferència dels qui busquen una vegada i una altra dreceres polítiques en el règim, nosaltres pensem que la crisi només pot tenir una sortida favorable a la classe obrera i el poble si lluitem per una política d’independència de classe, i per desenvolupar l’autoorganització. Només trencant la dictadura dels banquers i els capitalistes que estan darrere de tots els governs i d’aquesta democràcia per a rics, és possible construir una societat socialista sobre noves bases.

El capitalisme ens ha portat a una catàstrofe ecològica contínua, causant guerres, empobriment i fams. Per atacar d’arrel aquests mals, no podem aspirar “humanitzar” aquest sistema, sinó que hem de proposar-nos derrocar-lo. Som un petit grup a Itàlia, però la força pensem que està en aquests grans objectius.


Facebook Twitter
Senseidrets: programes d'innovació o d'explotació de la Generalitat?

Senseidrets: programes d’innovació o d’explotació de la Generalitat?

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

Catalunya entra en alerta màxima per la sequera

Catalunya entra en alerta màxima per la sequera

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Avals públics per a la compra d'habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

Avals públics per a la compra d’habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah

El govern del PSOE i Sumar signa un contracte milionari amb una empresa que fabrica armes per matar Gaza

El govern del PSOE i Sumar signa un contracte milionari amb una empresa que fabrica armes per matar Gaza