×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

JxCat beneficia als propietaris i perjudica als llogaters

Els llogaters estan patint una situació duríssima pels augments dels lloguers i per la precarietat laboral i la caiguda d'ingressos.

Guillermo Ferrari

dimecres 12 d’agost de 2020
Facebook Twitter

Foto: Eltriangle.eu

El Sindicat de Llogaters havia pactat al juliol un projecte de Llei per limitar l’augment dels lloguers amb diversos grups parlamentaris: ERC, CUP, JxCat i els Comuns. Aquest acord, com deia el Sindicat de Llogateres, és un "acord de mínims" i a dures penes serveix "limitar l’especulació". Han estat molts mesos negociant-lo però al cap de pocs dies d’haver-la presentat al Parlament, Junts per Catalunya va presentar esmenes per canviar-la.

L’objectiu central de les esmenes presentades per Junts per Catalunya consisteix en ampliar els casos en els quals es poden augmentar els lloguers. La llei preveia que si l’amo de l’immoble feia obres, podia augmentar el lloguer. També la llei preveia que en els municipis amb preus més alts es podia començar una tendència a la baixa.

El Diputat de JxCat Antoni Morran va explicar les esmenes que el seu partit havia presentat. Els convergents volen treure Figueres, Salou i Tortosa dels 60 municipis llistats en la proposició de llei, també volen permetre augments de fins al 20% si el propietari va fer reformes en els últims 5 anys, entre d’altres "perles". Així directament els grans propietaris podran fer el que vulguin.

La Diputada de la CUP, Maria Sirvent va qualifica d’"intolerable que JxCat es deixi influir pels especuladors immobiliaris i trenqui l’acord amb el Sindicat de Llogateres per regular els preus del lloguer". Malauradament, JxCat continua l’estel dels seus predecessors liberals de la Convergència de Jordi Pujol i el PDeCAT d’Artur Mas.

Però si com això fos poc, el Govern de Quim Torra ha aprovat el 4 d’agost passat un nou Decret de turisme a Catalunya que habilitarà el lloguer d’habitacions per a turistes de curta estança als propietaris d’immobles que resideixen en aquella llar. El portaveu del Sindicat de Llogateres Jaime Palomera considera que qualsevol habitatge pugui convertir-se en un lloguer turístic els 365 dies de l’any, amb aquest decret.

Et pot interessar: Més de 200 organitzacions fan una crida a la “vaga de lloguer”. Suspensió del pagament ja!

Ciutadans i el PP van presentar portar el projecte al Consell de Garanties Estatutàries i aquest considera que la llei vulnera 18 preceptes de l’Estatut vigent a Catalunya, i a més, invadeix competències estatals. De totes formes el dictamen del Consell només és consultiu i no vol dir que s’hagi de complir com recordava el portaveu Jaime Palomera recentment.

Aparentment, el President de la Generalitat està d’acord amb el projecte presenta. Sembla que és el que va dir en una reunió amb els representats del Sindicat i és el que insinuen en el tuit que es reprodueix en aquest articles. No obstant això, van ser la bancada del seu partit la que va presentar les esmenes. No hem d’oblidar que JxCat es hereva directa del PDeCAT.

Però el que és grau, és la situació de milers de famílies. Com diuen els representants dels llogaters: "Si la situació ja era complicada, amb la crisi pandèmica, la crisi econòmica que tenim davant, ens estem trobant amb que les famílies que ja destinaven una part enorme dels ingressos a pagar el lloguer, ara ja és inassumible el que destinen a pagar. S’estan disparant els impagaments de lloguer".

Et pot interessar: Projecte de llei per a limitar els lloguers de pisos

Amb aquesta llei "de mínims" que només limita "l’especulació" es podrà aturar el creixement dels preus, però són preus que han crescut massa en els últims sis anys. I potser es podrà abaixar una mica el lloguer en els 60 municipis que superin els barems de la Generalitat. No obstant això, és possible que la crisi del Covid també actuï abaixant els preus ja que el turisme s’aturat en sec.

Però encara que s’aconsegueix aquests objectius està el perill de l’atur i dels ERTOs que no es cobren (i els que es cobren fan baixar molt els salaris dels treballadors). "Si no hi ha una reducció de preus, ens trobarem en una situació d’enormíssim patiment i de conflicte social" s’alerta des del mateix sindicat.

Aquest setembre el Parlament català haurà de tractar i votar la Proposició de llei de contenció i moderació del preu del lloguer. JxCat tremola per dins per molts motius i aquest és un altre. Però més enllà de les possibles diferències internes, demostra el seu veritable caràcter de classe i per a qui governa.

Et pot interessar: Les ajudes del Govern central deixen més de 75.000 llars sense poder pagar els lloguers


Facebook Twitter

Guillermo Ferrari

Barcelona | @LLegui1968

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Les llistes d'espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

Les llistes d’espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d'armes a Ucraïna

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d’armes a Ucraïna