×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Les ajudes del Govern central deixen més de 75.000 llars sense poder pagar els lloguers

Més de 75.000 families no poden accedir a les ajudes del Govern del PSOE i Unidas Podemos per poder fer front als lloguers. Una situació que s'agreuja per a milers de persones sumides en la pobresa i sense cap prestació per desocupació.

EsquerraDiari.cat

diumenge 31 de maig de 2020
Facebook Twitter

Des que el Govern de PSOE i Unidas Podemos publiqués en el BOE l’ordre ministerial per a l’ajuda als lloguers a principis del mes de maig, ja són més de 75.000 famílies les que s’han quedat fora d’aquestes prestacions, veient com s’agreugen encara més les situacions de pobresa i precarietat extrema.

La solució del govern "progre" de Sánchez i Iglesias que passa per destinar 112.000.000€ dels fons públics a pagar comissions i interessos dels préstecs que faciliten les entitats bancàries, està deixant per fora a desenes de milers de famílies que no poden optar al nivell d’exigència de les condicions bàsiques que requereixen.

Així ho anuncia Aebanca, la patronal del sector, en informar que més de 75.000 llars que ja havien sol·licitat la moratòria han hagut de demandar un altre tipus d’ajuda que ofereix la banca per a facilitar el pagament dels lloguers. Això si, mantenint el pagament dels interessos durant el període que duri la suspensió de pagament del lloguer.

S’entén, llavors, que la xifra total de famílies que segueixen sense poder fer front al pagament del lloguer per la via oficial de l’Estat o per les "ajudes" que ofereix el sector bancari, ascendeix a desenes de milers de llars més. Moltes d’aquestes amb tots els membres adults en situació d’ERTO, molts sense havent-los cobrat, o directament acomiadats i sense cobrar cap prestació per desocupació.

[Vídeo] Ni Sánchez ni Torra. Una esquerra anticapitalista enfront les mesures que deixen a milions a l’atur i sense prestacions

En un comunicat recent, el Sindicat de Llogateres explica en aquest sentit que "aquestes ajudes deixen fora a una gran majoria de famílies. La realitat de moltes grans ciutats, principalment Barcelona i Madrid, és un preu mitjà de lloguer per sobre dels 900€, la xifra topall que el Govern ha decidit imposar per a cobrir el lloguer a famílies que resideixin en aquestes ciutats".

Però és que, a més, com denuncien des del Sindicat, "els tràmits burocràtics d’aquestes ajudes exclouen a les persones amb menys recursos, per exemple aquelles que es troben residint en situació irregular, llogateres que no s’hagin pogut empadronar per algun motiu a la seva actual residència, o llogateres que no tinguin un contracte per escrit i realitzin el seu pagament en metàl·lic. A més a més, aquests tràmits s’han de repetir cada mes, generant una tensió afegida a les persones afectades. Aquestes ajudes continuen reproduint la lògica excloent de l’administració: utilitzar la burocràcia com un tap que impedeixi l’accés als més pobres".

Et pot interessar: Sindicat de Llogateres: "Deutes a mida dels bancs i els fons voltor: la solució del Govern per pagar els lloguers"

D’altra banda, el comunicat de SLL denúncia també que "aquestes ajudes són una transferència de diners públics directa a les butxaques dels rendistes i del lobby immobiliari. Dit d’una altra manera, igual que els microcrèdits, aquestes ajudes continuen blindant els privilegis dels grans propietaris: fons voltor, socimis i rendistes que porten pujant els preus del lloguer des de fa anys. En definitiva, diners públics que acabaran en les butxaques de grans propietaris, com els fons voltor i rendistes amb més de 10 propietats".

Per si no fos suficient, segons indiquen diferents fons, l’Ingrés Minim Vital de misèria aprobat també pel Govern del PSOE i Unidas Podemos i que en la major part dels casos estarà per sota del SMI, no cobrirà ni el 50% de la pobresa registrada a l’Estat espanyol. A més, les ajudes que rebrà el el Govern central per part de la Unió Europea aniran destinades als sectors empresarials del turisme, transport, construcció o l’automòvil.

Et pot interessar: S’aprova un ingrés mínim vital per sota del SMI

Enfront tot això, davant el rescat del Govern del PSOE i Unidas Podemos als lobbies immobiliaris, la banca i l’Ibex35 perquè aquests puguin seguir amb especulant a costa de que els sectors populars i la classe treballadora paguin els costos de la crisi, és necessari lluitar per un programa anticapitalista i de classe que faci pagar la crisi als rics.

Mesures com la suspensió dels lloguers i les hipotèques mentre duri la crisi, a mñes de la prohibició total dels desnomaments, situacions que encara s’estan donant a ciutats com Barcelona.

Et pot interessar: Un programa anticapitalista i de classe per a enfrontar la catàstrofe econòmica que ve

I juntament amb aquestes mesures elementals, és necessari lluitar també per l’expropiació immediata de tots els pisos en propietat de fons d’inversió, la banca i els especuladors, per a la creació d’un gran parc d’habitatge públic amb preus que no superin en cap cas el 15% dels ingressos de la llar. Aquesta és l’unica forma de resoldre les necessitats socials urgents de la classe treballadora per sobre dels beneficis dels capitalistes.


Facebook Twitter
El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Les llistes d'espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

Les llistes d’espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d'armes a Ucraïna

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d’armes a Ucraïna