×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Ja són setze les universitats que organitzen un referèndum sobre la monarquia

Seguint l'exemple de l'Autònoma de Madrid, altres universitats de Madrid, Barcelona, Saragossa, Vigo, Lleó, Lleida, la Corunya, Alacant, Cantabria, Astúries organitzen un referèndum sobre la monarquia.

Diego Lotito

dimecres 14 de novembre de 2018
Facebook Twitter

El moviment antimonàrquic entre les i els estudiants universitaris s’estén com la pólvora i va camí a convertir-se en un moviment estatal al costat de la resta de les consultes de barris i municipis.

“El que va començar com una idea que potser era una mica grandilocuent d’una desena d’estudiants asseguts en cercle a la gespa de la Universitat Autònoma de Madrid (UAM) va camí de convertir-se en un moviment estudiantil a nivell nacional”. Així comença una nota publicada el passat divendres a Eldiario.es, una de les desenes d’articles de premsa que remarca l’impacte que en poques setmanes ha adquirit la convocatòria de la Plataforma Referèndum UAM, que el proper 29-N farà el seu referèndum sobre la monarquia a la universitat madrilenya. I no és una exageració.

Et pot interessar (en castellà): De Vallecas a Vicálvaro y la UAM, se extienden las consultas sobre la monarquía

Des del referèndum per la independència de Catalunya l’1-O de 2017, que implicava la ruptura oberta amb el règim espanyol i la seva monarquia, seguit pels esbroncs a Felipe VI a l’agost de l’any passat a Barcelona, les mostres de rebuig cap a la casa real es van tornar cada vegada majors i freqüents. I, sobretot, no han deixat de multiplicar-se en petites i grans manifestacions.

És un fet que cada vegada més sectors de la classe treballadora i la joventut es plantegen per què s’ha de seguir mantenint una institució reaccionària heretada del franquisme, totalment arcaica i antidemocràtica. Sense comprendre aquest fenomen profund de desafecció amb la monarquia, reflectit a més en múltiples enquestes, no és possible explicar la dinàmica actual, de la qual just ara estem veient les seves primeres expressions.

El passat 23 de juny al madrileny barri de Vallecas 6.490 persones (de 7.270) van dir ’sí’ a la República en la consulta organitzada per la plataforma Vallekas Decide. L’aturada estiuenca va limitar inicialment la seva expansió. Però, encara que insospitat en aquell moment, aquesta iniciativa estava en la gènesi del que avui comença a mostrar-se com un moviment cada vegada més ampli.

Vicálvaro el 24 de novembre; Latina, Arganzuela, Carabanchel, Centro, Tetuán, Vallecas, Usera, Leganés, Alcobendas, Sant Sebastián de los Reyes, Parla i Rivas el 2 de desembre; Laguna i Móstoles el 15 de desembre. Mes d’una dotzena de districtes i municipis de Madrid faran consultes sobre la monarquia en poc menys d’un mes.

En aquest marc apareix la convocatòria estudiantil sobre la realització d’un referèndum a la UAM, una iniciativa pionera que en poc temps ha començat a guanyar simpatia i a estendre’s a altres universitats.

“Extensió universitària” contra la monarquia

Pocs dies després del llançament de la iniciativa de la UAM, estudiants de la Universitat de Saragossa van posar dempeus Plataforma Referèndum UNIZAR.

De la mateixa manera que les seves companyes i companys madrilenys, també esperen que aquesta iniciativa “segueixi abonant el camí perquè es puguin obrir processos constituents lliures i sobirans en els que puguem decidir-ho tot, des de la forma d’Estat, fins al dret d’autodeterminació dels pobles, com també qüestions que sobre el nostre futur i sobre les que no volen que ens pronunciem, com el pagament del deute, l’atur, la sanitat o l’educació, entre altres”, assegura Lorien Matute, impulsor de la plataforma i integrant de l’agrupació juvenil Contracorriente.

Poc després arribava el torn de la Universitat Carlos III de Madrid, on estudiants i professors també s’han unit a la iniciativa de l’Autònoma madrilenya. El 4 de desembre és la data triada per convocar un referèndum a la universitat.

"El model d’Estat és una qüestió sobre la qual la ciutadania ha de parlar, i la qual mai s’ha plantejat des de 1978 (...). Considerem que la Universitat és un lloc de formació, de coneixement crític, per això, posant en pràctica la nostra voluntat de crear i fomentar un debat públic i una acció popular, promovem la realització d’una consulta sobre el model d’estat", argumenten des de la plataforma Referèndum UC3M.

També s’hi han sumat estudiants de la Universitat de Barcelona (UB) i la Pompeu Fabra (UPF). Constituïda inicialment per donar suport al referèndum convocat per estudiants de la Universitat Autònoma de Madrid i altres barris de la capital, la plataforma “Fora el Borbó” decidia la setmana passada en la seva primera assemblea sumar-se a la iniciativa i fer un referèndum en ambdues universitats, també el 4 de desembre.

A l’assemblea es va ressaltar la importància de parlar de processos constituents en plural, deixant clar que es tracta que també Catalunya pugui realitzar el seu propi com un lliure exercici d’autodeterminació i en el mateix sentit en què es va votar l’1 d’octubre, tal com argumentava Pablo, estudiant d’economia, política i filosofia en la UPF. Així, el moviment dels referèndums a les universitats permet pensar en una lluita conjunta en tot l’Estat contra la monarquia i el Règim del 78.

També els estudiants de la Universitat Complutense i la Politècnica de Madrid informaven de la creació de la plataforma Referèndum UCM-UPM, sumant-se al moviment per convocar un referèndum a les seves universitats durant el mes de desembre.

I en el nord, estudiants de Galicia i Asturies han estat els ultimos a sumar-se al moviment.

Aquest és només el començament. “S’estan sumant moltes altres universitats, des de València a Galicia i Andalusia, perquè també volen organitzar el referèndum”, diu Lucía Nistal, portaveu de la plataforma Referèndum UAM i una de les precursores del moviment.

Et pot interessar: Docents, investigadors i personal d’universitats de tot l’Estat recolzen el referèndum sobre la monarquia en la UAM

El debat sobre la monarquia i sobre el caràcter antidemocràtic del règim de conjunt s’ha instal·lat de tal manera a les universitats que desenes de docents, investigadors i personal administratiu d’universitats de tot l’Estat han signat un comunicat de suport a les iniciatives animant “a participar en la mateixa a tota la comunitat universitària (estudiants, professorat i PAS)”.

“Enfront del silenci o suport explícit a la corona de les autoritats universitàries”, els i les signants del text de suport “expressen la voluntat que la universitat sigui un espai crític i democràtic”.

Un qüestionament radical al règim polític

“A les xarxes socials ens diuen analfabets, ninis, porretas, diversos m’han enviat a vendimiar, i el millor comentari és que som uns pandilleros de musical de Broadway de classe B… -riu-. Qui som realment? Som estudiants i investigadors de l’Autònoma i tenim un objectiu comú, que és enderrocar a aquesta monarquia heretada del règim franquista”, deia Marcos, estudiant d’història de primer any, l’assemblea de la UAM que va posar data al referèndum del proper 29-N.

Les i els estudiants se situen així a l’avantguarda del qüestionament del conjunt del règim polític. Un règim “blindat, que es nega al fet que es pugui qüestionar aquesta institució i totes les herències d’una Transició imposada a tots aquells que no vam poder votar la Constitució del 78”, expliquen.

Nistal reforça aquest argument: “Es tracta d’una monarquia imposada, que mai es va votar, com va reconèixer fins al propi expresident Suárez –poc sospitós d’esquerrà–, que van ficar per la finestra en el pack de la constitució que es votava sota el xantatge que era l’única via per a la democràcia. La redacció d’una Constitució de la que van participar militars del franquisme per imposar la indissoluble unitat d’Espanya i que avui està tancada amb cadenat, la clau de la qual la té el rei".

Viure en aquest règim heretat del franquisme és un “absurd evident” per als estudiants, la majoria d’ells menors de 25 anys. “Per què les noves generacions hem de pagar el preu d’una institucionalitat immutable consagrada en un temps, un espai i una situació política que no vivim i sobre la qual no vam poder tenir opinió?”, es pregunten.

Per això en els referèndums d’algunes universitat ja s’ha votat que hi haurà dues preguntes: “Estàs a favor d’abolir la Monarquia com a forma d’Estat i instaurar una República?” serà la primera pregunta. I la segona: “En cas afirmatiu, estàs a favor de l’obertura de processos constituents per decidir quin tipus de República?”.

Et pot interessar: Estàs a favor d’abolir la Monarquia com a forma d’Estat i instaurar una República? La pregunta del referèndum de la UAM

Que els estudiants desenvolupin un qüestionament radical a aquesta institució reaccionària i medieval no només expresa la crisi profunda que travessa el règim del 78, sinó també de les enormes reserves revolucionàries que aniden en la joventut.


Facebook Twitter

Diego Lotito

Nació en la provincia del Neuquén, Argentina, en 1978. Es periodista y editor de la sección política en Izquierda Diario. Coautor de Cien años de historia obrera en Argentina (1870-1969). Actualmente reside en Madrid y milita en la Corriente Revolucionaria de Trabajadores y Trabajadoras (CRT) del Estado Español.

Madrid | @diegolotito

La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l’operació Judas

Alejandra Matamoros: "L'Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l'operació Judas no es beneficiïn de l'amnistia"

Alejandra Matamoros: "L’Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l’operació Judas no es beneficiïn de l’amnistia"

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l’operació Judas

De súper ministres i la casta judicial

De súper ministres i la casta judicial

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d'Habitatge és directament rendista

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d’Habitatge és directament rendista

Pedro Sánchez és investit president d'un nou govern de coalició “progressista”

Pedro Sánchez és investit president d’un nou govern de coalició “progressista”

La llei d'amnistia, l'ofensiva de la dreta i la restauració “progressista”

La llei d’amnistia, l’ofensiva de la dreta i la restauració “progressista”

La dreta es prepara per a una escalada destituent. Com enfrontar-la des d'una posició independent del “progressisme” que li ha obert les portes?

La dreta es prepara per a una escalada destituent. Com enfrontar-la des d’una posició independent del “progressisme” que li ha obert les portes?