×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Estàs a favor d’abolir la Monarquia com a forma d’Estat i instaurar una República? La pregunta del referèndum de la UAM

Per les i els estudiants de la Universitat Autònoma de Madrid que organitzen un referèndum el proper 29-N hi ha una enorme “demanda social” per fer una consulta sobre la Monarquia. Ja han rebut suport d'altres universitats i plataformes.

IzquierdaDiario.es

dissabte 3 de novembre de 2018
Facebook Twitter

Aquest dimecres la plataforma Referèndum UAM ha fet una assemblea per organitzar el referèndum que es proposa fer a la universitat madrilenya el proper 29 de novembre. En començar l’assemblea els joves s’han referit al profund malestar social que genera una “institució medieval i anacrònica”.

Te pot interessar: Estudiants de la UAM convoquen un referèndum sobre la monarquia

Un qüestionament que es va expressar en la decisió dels estudiants d’excel·lència d’Oviedo al no acudir a un acte amb presència dels reis, en el gest del jove que li va tendir una escombra al monarca a Mallorca, en les xiulades massives a Catalunya i el propi referèndum de l’1-O, a més de les consultes sobre la monarquia en diverses localitats i barris madrilenys.

En el seu primer any de facultat, Marcos és un dels joves que s’ha sumat a organitzar la Plataforma. Té 18 anys i és estudiant d’història. En la presentació de l’assemblea assegura que des que van sortir amb la iniciativa han rebut moltíssims suports, però també insults i atacs: “En xarxes socials ens criden analfabets, ninis, porretas, m’han enviat a vendimiar, i el millor comentari és que som uns pandilleros de musical de Broadway de classe B… -riu-. Qui som realment? Som estudiants i investigadors de l’Autònoma i tenim un objectiu comú, que és enderrocar a aquesta monarquia heretada del règim franquista”.

“Avui el debat obert sobre la monarquia és imparable”, explica la investigadora de la UAM Lucía Nistal, “i creiem que des de les universitats i el moviment estudiantil hem de donar una resposta, aprofundir el debat, fer que s’escolti la nostra veu i, en definitiva, exigir que s’obrin els marcs per decidir lliurement”.

Diversos joves que van prendre la paraula en l’assemblea es van referir al fet que la constitució espanyola no va ser votada per la gran majoria de la població i la institució monàrquica ha estat imposada als joves pel pes conservador del passat.

Ana, estudiant del Màster en estudis interdisciplinaris de gènere, destacava aquesta qüestió: “La Constitució és la norma suprema de funcionament jurídic, a la qual estem subjectes els ciutadans i ciutadanes, i els poders públics. No obstant, la societat ha canviat des de llavors, en 40 anys alguna cosa ha canviat. I seguim i seguirem canviant, per això la necessitat de desafiar tots aquests problemes i de crear noves normes de convivència i dret per tots i per a totes”.

Nistal reforça aquest argument: “Es tracta d’una monarquia imposada, que mai es va votar, com va reconèixer fins al propi expresident Suárez –poc sospitós d’esquerrà–, que van ficar per la finestra en el pack de la constitució que es votava sota el xantatge que era l’única via per a la democràcia. Una redacció de la Constitució de la qual van participar militars del franquisme per imposar la indissoluble unitat d’Espanya i que avui està tancada amb cadenat, la clau del qual la té el rei”.

Te pot interessar: “Hacíamos encuestas y perdíamos”, la confesión de Adolfo Suárez

“Per a nosaltres això és un absurd evident: Per què les noves generacions hem de pagar el preu d’una institucionalitat immutable consagrada en un temps, un espai i una situació política que no vivim i sobre la qual no vam poder tenir opinió?”, es preguntava davant l’assentiment de les més de 50 persones presents en l’assemblea.

Per això els joves volen “decidir-ho tot” i proposen obrir “processos constituents democràtics, lliures i sobirans on els pobles de l’Estat espanyol puguem decidir-ho tot, començant per acabar amb la monarquia i respectar la decisió de cada poble sobre la relació amb la resta, però també les demandes democràtiques i socials que exigim la majoria de poble treballador, les dones i la joventut.”

Després va arribar el moment de les resolucions. La més important, definir les dues preguntes de la papereta: “Estàs a favor d’abolir la Monarquia com a forma d’Estat i instaurar una República?” serà la primera pregunta. I la segona: “En cas afirmatiu, estàs a favor de l’obertura de processos constituents per decidir quin tipus de República?”.

“Des d’aquí podem organitzar quelcom molt gran”, asseguraven des de la taula que coordinava l’Assemblea. “Aquest és un moviment que s’expandeix. Ja hem rebut suports de part d’estudiants i professors d’altres universitats, que s’han contactat per coordinar com impulsar iniciatives similars als seus centres d’Estudis. Desenvoluparem la coordinació en el moviment estudiantil per portar aquesta iniciativa a altres centres”, plantejava Alejandro, un altre dels integrants de la Plataforma.

Te pot interessar: Estudiantes de Zaragoza siguen el ejemplo de Madrid y también harán un referéndum sobre la monarquía

El referèndum de la UAM es farà el proper 29N. Fins llavors, els estudiants es dedicaran a fer conèixer la iniciativa a cada aula i cada passadís de la Universitat. “El més important és obrir aquest debat: i que quedi clar que els joves volem decidir-ho tot” deia Julia, estudiant de Filosofia.


Facebook Twitter
El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d'armes a Ucraïna

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d’armes a Ucraïna

Qui s'enriqueix amb la guerra? Les empreses armamentístiques augmenten els seus beneficis un 35%

Qui s’enriqueix amb la guerra? Les empreses armamentístiques augmenten els seus beneficis un 35%

El govern defensa augmentar l'armament i la indústria de guerra de la Unió Europea

El govern defensa augmentar l’armament i la indústria de guerra de la Unió Europea