Davant la negativa de la justícia de permetre el confinament domiciliari a Lleida i al Segrià, Torra ha aprovat un decret llei que modifica la llei catalana de Salut Pública de 2009.

Segons el decret, durant 15 dies prorrogables es limitarà l’activitat, el desplaçament i la prestació de serveis, i necessitarà un informe de l’Agència Catalana de Salut.

Aquesta mesura arriba després que la Generalitat havia anunciat a la tarda del diumenge el confinament total de Lleida, a més d’altres set municipis de la comarca del Segrià.

Aquesta mesura havia d’entrar en vigor a les 00.00 del dilluns per un període de quinze dies en què quedaria prohibida l’entrada i sortida d’aquests municipis i solo es podria desplaçar dins de la zona confinada per motius laborals, per a proveir-se d’alimentació o per a atenció de persones dependents, prohibint-se novament les reunions de més de 10 persones. Les mesures de confinament total s’havien adoptat després de constatar-se en les últimes 24 hores, 190 nous casos de contagis per Covid-19.

No obstant això, la jutgessa del jutjat d’instrucció 1, va tombar aquesta ordre per considerar aquestes mesures "desproporcionades" i que corresponen a "una competència estatal i s’exerceix, a més, amb la garantia de la intervenció del Congrés".

Et pot interessar: Justícia tomba l’ordre del Govern català per a confinar Lleida i Segrià

Lleida és un dels 120 brots actius. Com dèiem en aquest article, la gran majoria d’aquests brots estan relacionats amb llocs de feina amb condicions precàries; en el cas concret de Lleida, a l’activitat hortofructícola, afectant treballadors migrants.

L’origen d’aquest rebrot es troba dins d’empreses agricultores, entre els jornalers o temporers, majoria persones immigrants que treballen en condicions d’extrema precarietat i sense cap mena d’higiene ni protecció adequada. Fins i tot molts no tenen cap lloc on dormir. Però aquesta situació no és nova, i ara surt a la llum pública perquè "si ells es contagien ens podem contagiar tots".

Et pot interessar: Confinament a Lleida: el rebrot de la precarietat i del racisme institucional

La "gestió" de la Generalitat i dels grans empresaris de l’agrobusiness sobre la classe treballadora d’aquest sector és sempre la mateixa: pagar una misèria sota condicions d’extrema explotació. Per a això, utilitzen tot el pes del racisme institucional, lleis d’estrangeria mitjançant, jugant amb el xantatge patronal amb els "sense papers" que treballen sense contracte i sense drets bàsics.