Pandèmia

CORONAVIRUS

Justícia tomba l’ordre del Govern català per a confinar Lleida i Segrià

Hores després que la Generalitat decretés aquest diumenge el confinament de Lleida i set municipis més del Segrià, la jutgessa d'instrucció número 1 de Lleida ho ha anul·lat en considerar que excedeixen les seves competències.

dilluns 13 de juliol de 2020| edició del dia

FOTO: EFE/ Alejandro García

La Generalitat havia anunciat a la tarda del diumenge el confinament total de Lleida, a més d’altres set municipis de la comarca del Segrià. Malgrat haver-ho negat durant tota la setmana, la consellera de Salut Alba Vergés i el conseller d’Interior Miquel Buch, han comparegut aquest diumenge per a informar de l’enduriment de les mesures a causa dels rebrots que s’han originat en la zona. Altres municipis afectats pel confinament són Alcarràs, Aitona, Soses, Seròs, Massalcoreig, Torres de Segre i La Granja d’Escarp.

Aquesta mesura havia d’entrar en vigor a les 00.00 hores d’aquesta nit per un període de quinze dies en què quedaria prohibida l’entrada i sortida d’aquests municipis i solo es podria desplaçar dins de la zona confinada per motius laborals, per a proveir-se d’alimentació o per a atenció de persones dependents, prohibint-se novament les reunions de més de 10 persones. Les mesures de confinament total s’havien adoptat després de constatar-se en les últimes 24 hores, 190 nous casos de contagis per Covid-19.

No obstant això, la jutgessa, ha tombat aquesta ordre per considerar aquestes mesures “desproporcionades” i que corresponen a “una competència estatal i s’exerceix, a més, amb la garantia de la intervenció del Congrés”. I explica que en l’acte: “En tot cas, el president de la Generalitat, d’acord amb l’article 5 de la Llei orgànica 4/1981, de l’1 de juny, dels estats d’alarma, excepció i lloc, podrà sol·licitar del Govern la declaració d’estat d’alarma”. L’augment de nous contagis a la comarca del Segrià, que s’enfronta des de mitjans de juny a un dels majors brots registrats a l’Estat espanyol des de la fi del confinament, havia obligat al Govern a prendre mesures dràstiques, però la justícia les ha tombat

“Les mesures preteses no sols no són proporcionals sinó que es basen en dades i expressions genèriques que fan que una mesura tan onerosa i restrictiva resulti indiscriminada a l’una que desproporcionada, no havent-se identificat ni subjectiva ni limitat temporalment l’actuació administrativa pretesa”, afirma la magistrada. I suggereix que La Generalitat podria haver pres altres mesures com a “individualització del confinament domiciliari respecte a les persones detectades i una recomanació d’un confinament” en virtut de la llei de protecció civil de Catalunya.

Per part seva, la jutgessa posa en dubte les informacions donades per la Generalitat, “No ens aporten cap dada més, ni per què és important, si la importància és extrema i greu, o sobre la base de quines dades es pot determinar l’existència d’aquesta perillosa transmissió comunitària, en definitiva, no existeix motivació en dades ni en fonaments, per a establir aquesta afirmació”, conclou l’acte.

La realitat és que ni el Govern català, ni el central, ni jutges responen seriosament a la greu crisi enfront de la pandèmia. El Govern de Sánchez es renta les mans perquè va derivar les competències de sanitat el mes passat. El de Torra-Aragonès també perquè diu que la culpa és de Madrid perquè no regularitzen als temporers sense papers. I un jutge, després que cap digués res del confinament de la Conca d’Òdena, diu que el confinament del Segrià no és competència de la Generalitat catalana. Tots es tiren la culpa i es consideren immaculats però els contagis augmenten sense inversió en sanitat i en tests massius.

Aquest diumenge segons la Generalitat es van sumar 816 nous positius en tota Catalunya, la majoria corresponents a la comarca del Segrià, que augmenta a 1.500 casos des de l’inici del brot, vinculat a empreses horto-fructícoles en plena campanya de la recollida de fruita on la precarietat, amuntegament i explotació que sofreixen els treballadors són i van anar sempre una característica del sector. En només 24 hores van registrar 190 casos més i la transmissió del virus ja és comunitària i, per tant, molt difícil traçar l’origen dels infectats que van apareixent.

L’Executiu català considera que “això no és un estat descentralitzat"

La consellera de Salut, Alba Vergès, s’ha mostrat ofuscada amb la decisió de la titular del jutjat d’Instrucció número 1 de Lleida, “No prenem mesures per gust”. I ha lamentat el “desori” i criticat la qüestió competencial ocorreguda durant tota la gestió de l’estat d’alarma en aquesta pandèmia recriminant que “això no és un Estat descentralitzat” tal com ho considera el Govern central.

“Que hàgim de demanar si us plau de l’estat d’alarma quan el Govern va dir que tenim les competències, em sembla una mala aposta. Això no és un estat més descentralitzat”, ha sentenciat Alba Vergés.

En aquests moments l’Executiu català està reunit des de primera hora del matí amb els serveis jurídics de la Generalitat amb l’objectiu d’analitzar la situació i està previst que Quim Torra es reuneixi amb el vicepresident del Govern, Pere Aragonés, i amb els consellers de la Presidència, Meritxell Budó; d’Interior, Miquel Buch, i Alba Vergés, per a decidir els passos a seguir.

Per la seva part el Govern català nega que hagi comès errors jurídics. El vicepresident Aragonès, en declaracions a la Ser Catalunya ha explicat que el Govern ja va decretar el confinament de la Conca d’Òdena i no va ocórrer cap problema jurídic, “En els dos casos hi ha una limitació de moviments”, per la qual cosa “crec que aquí ens trobem amb una mala decisió judicial” i, “entre un jutge i un metge a l’hora de protegir la meva salut el tindria clar”, ha assenyalat.

I segons la consellera de Salut, “Tenim les competències en salut pública i, que hàgim de demanar si us plau de l’estat d’alarma quan el Govern va dir que tenim les competències, em sembla una mala aposta. Això no és un estat més descentralitzat”.

Mentrestant, el Govern continua recomanant les mesures que va decretar aquest diumenge, en lloc de fer-les obligatòries, al·legant que “ningú vol anar a una situació pitjor” i suggerint “a tots que detinguin els actes no imprescindibles i es quedin a casa”, va dir Vergès.

El Govern no accepta la resolució judicial

S’ha realitzat una compareixença d’aquest dilluns al matí del president de la Generalitat, Quim Torra, i el vicepresident Pere Aragonès per a analitzar la decisió de la jutgessa sobre l’enduriment del confinament a Lleida.

Quim Torra ha declarat que "El Govern de la Generalitat aprovarà un decret llei per a poder actuar amb la contundència que sigui necessària per a combatre el virus".

Per part seva, Pere Aragonès ha dit en el mateix sentit que "Volem destacar que les mesures que hem pres tenen l’objectiu de protegir la salut de la ciutadania"

D’aquesta manera, el Govern imposarà per decret llei el confinament a Lleida i el Segrià ja que, segons ha sentenciat Torra, "No estem d’acord amb la decisió que ha pres la jutgessa" i "No podem entendre que puguin haver-hi obstacles burocràtics quan es prenen decisions per la salut de les persones".

Anirem ampliant
temes relacionats

Segrià   /    Lleida   /    Pandèmia   /    Crisi coronavirus   /    #Covid-19   /    #Coronavirus   /    Govern de coalició PSOE-UP    /    Generalitat catalana

Comentaris

Comentar