×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Eleccions generals el pròxim 14 d’abril?: l’última maniobra d’un Govern en crisi

La notícia, avançada per l'agència Efe, es produeix en una setmana clau: entre la incertesa per la negociació dels pressupostos, l'inici del judici als presos polítics catalans i la pressió política de la dreta i l'extrema dreta.

ID / Agencias

dilluns 11 de febrer de 2019
Facebook Twitter

La convocatòria la faria Pedro Sánchez la setmana pròxima, segons Efe. Perquè les eleccions poguessin realitzar-se en menys de dos mesos, el Govern hauria de dissoldre les Corts el pròxim 19 de febrer.

El president del Govern, Pedro Sánchez, pensa en el 14 d’abril per a convocar eleccions generals, a un mes i mig abans dels comicis europeus, municipals i autonòmics del 26 de maig, informava aquest matí un cable l’agència Efe, “segons han assegurat fonts de l’Executiu”.

La possible convocatòria el 14 d’abril, Diumenge de Rams i aniversari de la proclamació de la Segona República Espanyola, obligaria el Govern a dissoldre les Corts i convocar les eleccions la setmana que ve, el pròxim 19 de febrer, per a complir els 54 dies que estableix la llei.

Aquesta possibilitat es produeix en un escenari d’incertesa per l’aprovació dels pressupostos generals de l’Estat de 2019, les esmenes a la totalitat dels quals es debaten a partir de demà en el Congrés i d’un clar distanciament de l’Executiu amb els partits independentistes catalans.

Et pot interessar: S’aguditza la lluita pels pressupostos i es trontolla el govern de Sánchez

A això s’hi suma la manifestació de la dreta i l’extrema dreta celebrada ahir diumenge a Madrid en demanda d’eleccions anticipades convocada pel PP, Cs, Vox i diversos grups de l’extrema dreta, en la qual reclamaven a Pedro Sánchez que convoqui eleccions al crit de “traïdor” per haver nomenat un “relator” per a dialogar amb els sobiranistes catalans.

Et pot interessar (en castellà): La derecha llama a “la España de los balcones” a una marcha reaccionaria

Fonts pròximes al president del Govern, Pedro Sánchez, han negat "totalment" aquesta possibilitat, assegura El Confidencial. També des del nucli dur dels barons del PSOE neguen que el 14 d’abril estigués sobre la taula. Seria una data "precipitada". No obstant això, la data i les especulacions ja circulen en tots els mitjans.

El Govern de Sánchez compta amb perdre la votació dels pressupostos dimecres que ve, després de la ruptura de les negociacions pels pressupostos amb els independentistes catalans des del divendres passat. Per això l’anunci té tots els trets d’una maniobra política.

Et pot interessar: Tot el que has de saber sobre el judici als líders sobiranistes

Una operació de pressió in extremis per a generar incertesa entre les formacions independentistes catalanes amb un possible retorn de la dreta al poder -justament un dia després de la desangelada però molt publicitada marxa de la dreta i l’extrema dreta el diumenge-, que promet activar immediatament un nou 155 per a “posar orde” a Catalunya.

Al mateix temps, no obstant, el Govern de Sánchez és víctima del creixent desgast polític, que segons totes les enquestes s’acreixeria després dels resultats de les eleccions municipals i autonòmiques previstes per al 26 de maig. En aquest marc, també creix la possibilitat del “superdiumenge” electoral, encara que alguns assessors ho veuen un error i ho desaconsellen.

A un dia de l’inici del judici als presos polítics catalans i en un clima de creixent tensió, la dinàmica política es polaritza cada vegada més i cap escenari queda descartat.


Facebook Twitter
Contra el 155 a l'escola catalana! No acatarem la sentència! Acabem amb deu anys de retallades!

Contra el 155 a l’escola catalana! No acatarem la sentència! Acabem amb deu anys de retallades!

Margarita Robles sabia que estava sent espiada quan negava que s'espiés a l'independentisme

Margarita Robles sabia que estava sent espiada quan negava que s’espiés a l’independentisme

El govern justifica l'espionatge a l'independentisme: "Què ha de fer un Estat quan algú declara la independència?”

El govern justifica l’espionatge a l’independentisme: "Què ha de fer un Estat quan algú declara la independència?”

L'espionatge i el clavegueram de l'Estat no desapareixen amb peticions de cessaments ni restriccions institucionals

L’espionatge i el clavegueram de l’Estat no desapareixen amb peticions de cessaments ni restriccions institucionals

El rei emèrit torna a Espanya impune i emparat pel Govern «progressista»

El rei emèrit torna a Espanya impune i emparat pel Govern «progressista»

 L'IPC es modera a l'abril però segueix en nivells històrics

L’IPC es modera a l’abril però segueix en nivells històrics

Espionatge a l'independentisme: el govern només desclassificaria els informes del CNI davant un jutge

Espionatge a l’independentisme: el govern només desclassificaria els informes del CNI davant un jutge

Cau la directora del CNI, però la substitueix la segona de Margarita Robles

Cau la directora del CNI, però la substitueix la segona de Margarita Robles