×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

El Govern “progressista” i Esquerra Republicana ataquen als interins

Finalment l’anomenada Llei Iceta tira cap endavant amb el suport del PSOE, UP i ERC. L’“esquerra” burgesa ataca al sector més feble dels treballadors públics.

Guillermo Ferrari

dimecres 28 de juliol de 2021
Facebook Twitter

El govern més progressista de la història va deixar la “feina bruta” enllestida abans de les vacances. Va aprovar l’“Icetazo” o Llei Iceta per deixar als interins en una situació encara més incerta i feble. La setmana passada va poder aprovar aquesta llei amb els vots a favor del PSOE, Unidas Podemos, Esquerra Republicana, Compromís i altres forces. Un greu atac contra els treballadors fet des de les forces de l’“esquerra” burgesa.

Al llarg d’aquestes setmanes, els diferents col·lectius d’interines i interins, s’han manifestat en clara oposició al projecte de llei elaborat i impulsat pel ministre Miquel Iceta. Moltes mobilitzacions de totes les treballadores s’han estat realitzant demanant que es faci un concurs de mèrits perquè els interins no perdin el seu lloc de feina.

Però el PSOE, fidel al seu estil de governar, mai ha volgut sentir la veu dels treballadors, ni han pogut participar en el disseny de la llei. Com sempre, les orelles dels dirigents del PSOE, han estat atentes a les veus de la burocràcia sindical de CCOO, UGT i CSIF. Burocràcies que van signar ràpidament el projecte inicial que no incloïa l’esmena d’ERC del fet que els interins que portin deu anys en la mateixa plaça podran continuar.

Et pot interessar: Acord entre govern central i sindicats: una traïció a la lluita dels treballadors interins del sector públic

Esquerra Republicana s’ha prestat una altra vegada com a crossa del govern PSOE-UP. Sense els vots dels republicans, la Llei Iceta no hauria tingut cap recorregut. Però ERC, a pesar del discurs petardista de Gabriel Rufián, torna a salvar els plats del govern central. Els van investir, els van votar els pressupostos i, ara els voten l’“Icetazo” contra els interins de l’administració pública. Què hauran rebut a canvi? Tornaran a votar els pressupostos de Sánchez?

No estranya que Esquerra Republicana ataqui als treballadors de l’administració pública. L’actual president Aragonès va impulsar quan governava amb Junts per Catalunya un projecte fallit com és la Llei Aragonès per externalitzar molts llocs de treball públics. Junts ha votat en contra de la Llei Iceta però no poden amagar que són hereus de l’antiga Convergència.

Et pot interessar: Ni Llei Aragonès ni més privatitzacions. Internalització sota control de treballadores i usuàries

Una llei contra els treballadors

Els sindicats majoritaris durant la pandèmia han continuat la política de negociar a la baixa els drets dels treballadors. No ha estat una excepció, en aquest cas. Iceta va acordar amb Comisiones Obreras, UGT i el CSIF. No obstant això, hi han hagut diversos sindicats minoritaris, però importants, com la CGT o la IAC o altres sindicats menors com la CNT i SUD que s’ha oposat. També han participat de diversos actes de protestes al carrer.

Aquests sindicats denuncien que la llei no serveix per acabar amb la temporalitat. Al contrari, hi haurà molta més volatilitat i rotació del personal. Vol dir que als tres anys que una persona hagi estat contractada, es pot tornar a contractar una de nova i així mantenir la temporalitat, a més de la incertesa dels treballadors.

La USTEC, sindicat majoritari a l’ensenyament català, denuncia la llei que portarà l’acomiadament de milers de treballadors de l’administració pública que fa anys que treballant sota l’abús de temporalitat. I l’abús de temporalitat és molt important entre les mestres i professores al sector educatiu (un 38%). Al sector universitari, un 20% del personal PAS és interí i a diferents sectors el percentatge puja encara més.

Aquesta llei no hi posa cap sanció contra les administracions públiques que la infringeixin. Tampoc inclou les reclamacions dels treballadors i treballadores que volien el reconeixement dels anys treballats i que no es facin oposicions, sinó un concurs de mèrits o directament la fixesa.

La CGT en una declaració va manifestar que: “Exigim que les places susceptibles d’estar ocupades en abús de temporalitat quedin al marge de qualsevol procés selectiu d’accés lliure mentre no es determini la sanció i la justa compensació de l’abús.”

Un contracte temporal no pot durar més de tres anys. Però per al PSOE/UP/ERC un treballador ha d’estar deu anys treballant sempre en la mateixa posició per poder accedir a la “fixesa”. La llei sempre està a favor de les necessitats de les grans empreses i així pagar menys als treballadors. Parlar de deu anys és increïble, però encara de tres també ho és. Quina classe de temporalitat és aquesta? La que afavoreix a les empreses esclavistes.

Et pot interessar: Acampada de docents interins contra la precarietat

Aquests tipus de política, que fa l’esquerra burgesa, institucional i parlamentària és precisament la política que afavoreix a l’enfortiment de la dreta i sorgiment de l’extrema dreta. Aquesta és l’esquerra que ataca als treballadors, amb el vistiplau dels grans sindicats grocs.

Només hi ha una forma d’enfrontar aquesta política, que és l’oposició frontal. Els sindicats com CGT, USTEC i altres han de convocar manifestacions comunes per protestar davant les delegacions de govern, de les seus dels partits que l’han votada i organitzar a totes les interines en un comitè de lluita únic per poder organitzar una gran que acabi tirant enrere la Llei Iceta.

Aquestes passes són necessàries per poder aixecar una oposició a tot l’estat i a Catalunya per llençar a terra la Llei Iceta, per acabar amb la política complaent dels sindicats grocs i aixecar un sindicalisme combatiu que lluiti pels drets de treballadors a cada centre de feina, a cada territori i així evitar que la crisi la descarreguin contra nosaltres com van fer amb la crisi del 2008 i en volen fer amb aquesta.


Facebook Twitter

Guillermo Ferrari

Barcelona | @LLegui1968

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Les llistes d'espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

Les llistes d’espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d'armes a Ucraïna

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d’armes a Ucraïna