Foto: El Independiente

El vicepresident Pere Aragonès i la portaveu del govern Meritxell Budó han anunciat les noves mesures que afectaran la vida social i econòmica a Catalunya. Tots dos han explicat que aquestes noves mesures signifiquen un pas enrere davant de l’augment de casos de Covid-19 de l’última setmana.

No obstant això, Aragonès ha explicat que no és un retorn al tram 0. És a dir, que no hi ha tancament de la restauració i molt menys un tancament com el que vam patir al març i l’abril passat. Meritxell Budó ha dit que és un pas enrere, el més ajustat possible a la situació econòmica i sanitària de cara a Nadal.

L’objectiu és reduir al màxim la interacció social i la mobilitat. Budó va recalcar que la situació no és bona, que som en una fase crítica, ja que l’escenari és d’escalada.

Noves restriccions

Les mesures que fan referència a la mobilitat permeten moure’s en l’àmbit comarcal, però ja estarà vigent tota la setmana fins a l’11 de gener. Malgrat això, la bombolla de convivència es podrà desplaçar fora de la comarca per visitar família o gent propera. Fins i tot si es va a un hotel, segona residència o casa rural. La nit de Nadal i Cap d’any fins a l’una de la matinada i fins a l’11 el dia de reis.

La gent que vulgui sortir de Catalunya per visitar la seva família (o gent propera) podrà fer-ho. Les activitats socials queden limitades a sis persones com a màxim i en la mesura del possible que es limiti a només la nostra bombolla de convivència. Els dies festius de Nadal, cap d’any o reis com a màxim 10 persones de dues bombolles.

Et pot interessar: Manifestació 19D: Perquè la crisi la paguin els rics fa falta una alternativa política independent

Els establiments poden obrir només en dues franges horàries: 7:30 a 10:30 i 13 a 15:30 h. L’aforament màxim ha de ser 30 per cent en les terrasses. Es tancaran els gimnasos i la restauració dins d’un centre comercial. Les activitats culturals tindran un aforament del 50% i no podran sobrepassar les 1000 persones en cap cas.

N’hi ha més restriccions, però va tot en el mateix sentit. Malauradament no hi ha cap menció a la contractació de més personal sanitari i rastrejadors, d’una major inversió en hospitals, testos, etc.

La Generalitat, de la mateixa forma que ho fan altres governs autonòmics i el govern central, deixa tota la responsabilitat de la lluita contra la covid als treballadors i el poble. I com sempre els sectors més empobrits seran els que més pateixin.

Et pot interessar: Cinc mentides del govern català per a protegir als rics