×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Cinc mentides del govern català per a protegir als rics

Ja fan nou mesos que va començar la pandèmia i el govern català presenta la seva gestió com si la seva línia fos correcta o a penes millorable. Però, és així?

Guillermo Ferrari

dilluns 14 de desembre de 2020
Facebook Twitter

Foto ACN

El discurs del govern català, ja sigui a través de la conselleria de Salut o ja sigui a través de la seva portaveu posa l’accent a continuar amb la mateixa línia política gairebé com si fos l’única o a penes millorable en un aspecte o l’altre. No obstant això, les mesures afavoreixin a un sector social minoritari i es recolzen en arguments falsos. Vegem alguns exemples

1a Mentida: “Si poguéssim pagar ajudes, no estaríem reobrint”

Així s’havia justificat el doctor Josep Maria Argimon la política de la Generalitat de començar una reobertura progressiva. Argimon explicava en una entrevista a TV3 que Espanya i Catalunya no tenen suficients recursos per a donar ajudes i, per això és necessari obrir, per a no afectar tant l’activitat econòmica i la vida de milers de persones.

Tanmateix, això no és del tot cert. Entre els espanyols i catalans hi ha molts recursos que es poden utilitzar per a posar fi a la Covid i sostenir, si fos necessari, un tancament gairebé total de 30 o 40 dies si fos necessari. Per això, no sols cal buscar bé dins de les arques públiques, sinó dins de les butxaques que s’han omplert de diners en aquests anys (i les últimes dècades).

Dins de les arques públiques es pot trobar reduint dràsticament les dietes dels càrrecs públics i reduint el salari de cadascun d’aquests càrrecs al salari d’una mestra. Si una mestra pot viure, també podrà qualsevol càrrec públic. Immediatament es pot reduir 7,5 milions dels PGE que li donem a la monarquia i enviar a la família reial a treballar (per primera vegada!!). També es pot reduir a zero els regals milionaris a l’Església Catòlica i moltes altres entitats privades que s’omplen les butxaques amb els impostos que se li cobren a tots els treballadors i el poble.

Però, on més diners es podrà trobar és en les “butxaques” dels grans empresaris de l’Ibex 35. En el que va de pandèmia els rics s’han fet més rics. I, en els anys de la crisi 2008 i la seva recuperació, la gran patronal tenia guanys milmillonarias mentre moltes famílies quedaven al carrer. Perquè, amb un impost a les grans fortunes i les guanys de les empreses de l’Ibex 35 es pot recaptar el necessari perquè tota la societat pugui viure dignament.

2a Mentida: Una Catalunya independent pot fer-ho millor

El President Quim Torra es queixava, amb una mica de raó, que el Govern central havia centralitzat tots els recursos sanitaris d’una vegada sense si més no haver-lo comunicat prèviament. Durant les setmanes d’estat d’alarma, Torra havia dit que una Catalunya independent ho faria millor que sent una comunitat autònoma de l’Estat espanyol.

Més enllà del legítim dret a l’autodeterminació que des d’aquestes pàgines hem defensat sempre, no és clar que una Catalunya independent ho hagués fet millor. Cal recordar que Artur Mas donava lliçons al Govern reaccionari d’Aznar sobre com fer retallades en la sanitat i l’educació pública. I, precisament, aquestes retallades que l’antiga Convergència va fer, primer amb l’abstenció del Partit Popular català i després amb el suport d’Esquerra Republicana, són els que han deixat als hospitals en mínims.

Per tant, una Catalunya independent que ha fet les majors retallades de totes les comunitats autònomes està tan mal situada com Madrid, que va privatitzar tot el que va poder, per a lluitar contra la Covid o resoldre els problemes de salut del poble pobre. Però, clar! Això a Artur Mas i els polítics dels rics no els importa gaire, ja que ells tenen les seves mútues que, a més, es co-financen de les arques públiques.

3a Mentida: Cal baixar la covid reduint la interacció social

El Govern (i també el govern “més progressista de la història” o la Merkel) centren la seva manera de lluitar contra la covid reduint la interacció social. No obstant això, a penes ha fet alguna cosa per a enfortir la sanitat pública. A penes, si ha contractat 0,6 metges més per Centre d’Atenció Primària, va trigar més d’un mes a començar a contractar rastrejadors, i, encara estem per sota de la ràtio demanada per l’OMS.

En síntesi, la responsabilitat de posar fi a la Covid està gairebé exclusivament bolcada a l’esforç de la població. Així va ser com el Govern (i a tot el territori de l’Estat) ha malgastat el brutal esforç del confinament que va baixar dràsticament la incidència de la Covid a partir del mes de maig.

Van acomiadar al juny al personal contractat precàriament, van donar vacances a una important part del personal sanitari amb el benentès que el virus baixaria en l’estiu. Van deixar la sanitat pública completament desguarnida i demanaven a la població que es quedés a casa quan la temperatura no baixava de 30°, o culpaven als joves que anaven a la platja, o als temporers que treballaven com sempre.

Per al Govern, la culpa és de la població que no és “responsable”. Però no és del Govern que no ha posat ni un sol euro a ampliar el personal sanitari, a millorar els contractes i posar fi a la precarietat, etc. Els hereus de les retallades d’Artur Mas, això és Junts per Catalunya i Esquerra Republicana ens diuen que no hi ha diners, quan li regalen contractes milionaris a Ferrovial, la sanitat privada i tots els seus "amiguetes".

4a Mentida: Els ERTOs han evitat que augmenti l’atur

Aquesta mentida l’ha generada el Govern de Sánchez-Iglesias, encara que la subscriuen tots els governs. L’atur lamentablement ha augmentat exponencialment. Però fins i tot, els ERTOs que “han evitat” un augment major de l’atur, s’han cobrat amb diversos mesos de retard i només un 70% del salari basi (que no inclou els plusos) i això només en els primers sis mesos, els treballadors que fa mesos que hi són, només en cobren el 50%.

L’Enquesta de Població Activa (EPA) ha registrat la pèrdua de més d’un milió de llocs de treball en el segon trimestre de 2020. I, a més, ha registrat l’existència de 3,5 milions de treballadors en ERTOs. A escala de Catalunya la pèrdua de llocs de treball és d’una mica més de 223 mil i l’atur ha passat del 5,52% de març a l’11,4% registrat el novembre passat. Catalunya concentra el 26% dels treballadors del tot l’Estat afectats en ERTOs.

Com es pot veure l’atur s’ha duplicat en tan sols vuit mesos i penja d’un fil el futur dels 223 mil treballadors i les seves famílies que encara no han tornat a la feina. A veure si a més caldrà agrair-los a aquests governs de misèria i fam.

5a Mentida: Tancar el petit comerç, però deixar obertes les grans superfícies

La forma en què el Govern va decidir reduir el frec social ha estat tancant bars, alguns petits comerços i reduir la mobilitat els caps de setmana i les nits amb el toc de queda. Amb aquestes mesures ha donat un cop mortal a molts autònoms petits, falsos autònoms i petits comerços, ja que les ajudes arriben tard i són engrunes. Però al mateix temps Hisenda i totes les administracions continuen cobrant impostos, enfonsant-los més en la misèria.

Però grans botigues com HyM, Zara, o fins i tot, hipermercats com El Corte Inglés i Carrefour que també venen molts productes diferents de l’alimentació estaven oberts. I, per descomptat, les vendes en portals d’internet d’aquestes potències o d’Amazon arrasant contra el petit comerç és una mostra més que el confinament està dirigit pels “agents” del gran empresariat contra els treballadors i els sectors mitjans colpejats amb la crisi.

El Govern català ajuda al fet que el peix gros es mengi al petit i eixampli les seves forces guanyant mercat i eliminant competència. Si això no és capitalisme nu i cru, què és? I, si sumem que les ajudes europees se les emporten les grans empreses de l’Ibex-35 veiem que el saqueig de les arques públiques i els cops contra treballadors i les classes mitjanes és brutal.

En síntesi, el govern català (i el “govern més progressista de la història”) està fent una gestió de la crisi econòmic-social i de la pandèmia clarament a favor dels grans capitalistes perjudicant el poble treballador i les classes mitjanes baixes.


Facebook Twitter

Guillermo Ferrari

Barcelona | @LLegui1968

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Les llistes d'espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

Les llistes d’espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d'armes a Ucraïna

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d’armes a Ucraïna