×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Comunicat de la CRUE: un gest buit que busca desmobilitzar i no pren cap mesura de ruptura amb Israel

La Conferència de Rectors i Rectores de les Universitats Espanyoles (CRUE) s'ha vist obligada a pronunciar-se perquè hi ha un moviment estudiantil en lluita acampant en universitats de tot l'Estat i el món contra el genocidi a Palestina. Però ho fan per rentar-se la cara. Volen que ens conformem amb boniques paraules i intentar desactivar el moviment en curs, mentre no pren cap mesura de ruptura amb Israel. Prou complicitat amb el genocidi! La lluita segueix!

Contracorrent

Pa i Roses

dijous 9 de maig
Facebook Twitter

Després de set mesos de genocidi i més de 30.000 palestins morts, finalment la Conferència de Rectors i Rectores de les Universitats Espanyoles (CRUE) ha emès un comunicat en el qual se sumen al crit mundial que exigeix la fi de la invasió de l’exèrcit israelià a Gaza.

Li ha donat a la CRUE un sobtat atac de solidaritat amb el poble palestí? No. El que preocupa les rectores i rectors són les acampades, tancaments i protestes que han sorgit als campus de Barcelona, Madrid, Aragó, València, Euskadi, Andalusia, i que amenacen amb estendre’s al conjunt de les universitats de l’Estat espanyol.

En el seu comunicat la CRUE es compromet a "revisar i, si és el cas, suspendre els acords de col·laboració amb universitats i centres de recerca israelianes que no hagin expressat un ferm compromís amb la pau i el compliment del dret internacional humanitari".Què cal revisar? Les institucions acadèmiques i científiques israelianes que col·laboren amb el genocidi, així com els seus vergonyants acords amb les universitats espanyoles, fa temps que han estat assenyalades i denunciades per les organitzacions que defensen els drets del poble palestí. Què significa un “ferm compromís amb la pau i el dret internacional” quan és sota aquestes mateixes fórmules que es ve sostenint un règim colonial d’apartheid com el d’Israel per més de setanta anys?

Per descomptat en cap moment el comunicat fa referència a la multiplicitat de convenis que les universitats mantenen amb empreses amb capital israeliana i/o que fan negocis i venen armes a l’Estat sionista, diverses de les quals seuen en els consells socials de les nostres universitats públiques.

Tampoc a la CRUE se li ocorre qüestionar a alguns dels seus parells, com el rector Joaquín Goyache, que va convidar a l’ambaixadora israeliana a la universitat complutense i va trucar la policia per reprimir a les i els estudiants que van protestar contra la seva presència, per la qual cosa desenes han estat multats.L’anunci de la CRUE només pot considerar-se com un bast intent de desactivar el moviment per Palestina en les universitats i evitar que aquest abast la dimensió i profunditat que veiem als campus dels Estats Units, França i altres països.

De la mateixa forma cal entendre l’anunci del govern “progressista” del PSOE i Sumar de reconèixer a l’Estat palestí, però sense plantejar cap ruptura de relacions diplomàtiques, econòmiques i militars amb Israel. Sense tallar el flux d’armament ni atacar la butxaca d’Israel i les seves multinacionals no es per al genocidi.Malgrat el caràcter cosmètic d’aquestes maniobres, són un reconeixement al potencial del moviment de les acampades que cada dia s’estén a noves universitats i campus. Per tot això des de les agrupacions Contracorrent i Pa i Roses fem una crida a les organitzacions estudiantils, als sindicats de treballadors i a la comunitat universitària en general a:


1) Rebutjar el comunicat buit de la CRUE, com ja estan fent les assemblees de diverses acampades, i continuar estenent-les i desenvolupant l’autoorganització democràtica, sumant a professors i treballadors no docents, i altres sectors de treballadors i persones solidàries per exigir una ruptura total i immediata de totes les relacions de les universitats amb institucions i empreses israelianes, així com amb aquelles que col·laboren amb el genocidi.
2) El dia 15 de maig, data en què es commemora la Nakba, per la qual desenes de milers de palestins van ser forçats violentament a abandonar les seves llars pel sionisme, participar amb accions en la jornada d’acció global per Palestina que es farà a tot el món.
3) Donar suport a la proposta del sindicat CGT i treballar per construir des de baix en tot l’estat una gran vaga general per palestina.


Facebook Twitter

Contracorrent

Catalunya


El racisme de l'extrema dreta no es combat amb el mal menor

El racisme de l’extrema dreta no es combat amb el mal menor

Eleccions Catalunya: A qui beneficia l'ampliació del Prat? PSC, ERC i Junts ho tenen clar

Eleccions Catalunya: A qui beneficia l’ampliació del Prat? PSC, ERC i Junts ho tenen clar

Eleccions Catalunya: Què proposen PSC, ERC i Junts sobre l'educació pública?

Eleccions Catalunya: Què proposen PSC, ERC i Junts sobre l’educació pública?

L'extrema dreta catalana o com el processisme ha possibilitat l'engendre d'Aliança Catalana

L’extrema dreta catalana o com el processisme ha possibilitat l’engendre d’Aliança Catalana

Fora Milei, fora Vox i fora Repsol, Telefónica, Santander... de l'Argentina i Amèrica Llatina

Fora Milei, fora Vox i fora Repsol, Telefónica, Santander... de l’Argentina i Amèrica Llatina

Sis claus per seguir la jornada electoral a Catalunya

Sis claus per seguir la jornada electoral a Catalunya

Pablo Castilla: "No hi ha 'regeneració democràtica' possible del monàrquic Règim del 78"

Pablo Castilla: "No hi ha ’regeneració democràtica’ possible del monàrquic Règim del 78"

Sánchez no dimiteix i crida a la “regeneració democràtica”: una maniobra perquè res canviï

Sánchez no dimiteix i crida a la “regeneració democràtica”: una maniobra perquè res canviï