Món obrer

COMUNICAT CONJUNT BRESSOL

"Això no és educació!": mestres i sindicats contra la reobertura de les 102 escoles bressol

El col·lectiu de docents Bressol Indignades amb els sindicats CGT, CSC, COS i USTEC-STEs critiquen Ada Colau per haver decidit reprendre l’activitat d’aquests centres municipals de Barcelona al juny, sense un “diàleg i treball conjunt amb la comunitat educativa”.

dijous 4 de juny de 2020| edició del dia

Foto: Col·lectiu Escola Bressol Indignada

Arriba la fase 2 de la desescalada i mestres i sindicats s’han pronunciat totalment en contra de la reobertura de les 102 escoles bressol de Barcelona. Publiquem el seu comunicat:

L’Ajuntament de Barcelona ha decidit obrir les 102 Escoles Bressol Municipals en fase 2 de desescalada, i ha anunciat que redactarà mesures diferents de les indicades en el Full d’Instruccions del Pla de Reobertura del Departament d’Educació. Aquesta obertura no ha estat fruit del diàleg i el treball conjunt amb la comunitat educativa, sinó que respon a una decisió política, que ha ignorat la veu de mestres i, educadores, i entitats sindicals.

Et pot interessar: Rebel·lió educativa contra la (des)planificació del conseller Bargalló

Demanar a les famílies una declaració de responsabilitat en la qual són elles qui
assumeixen el risc ens demostra que no hi ha garanties i posa en evidència que obrir ara amb presses i poca planificació sense el suport dels equips i els sindicats NO ÉS SEGUR OBRIR ELS CENTRES.

El discurs de la conciliació no pot estar per sobre de l’emergència sanitària de la qual encara estem intentant sortir, i molt menys obviar que el retorn a l’escola ha de suposar el benestar superior de l’infant. Obrir les escoles en pocs dies, planteja massa interrogants que ni el mateix IMEB ha pogut respondre, i ens fa pensar que serem una prova de cara el setembre.

La societat Catalana de Pediatria, juntament amb el Departament de Salut i l’Institut de Salut global, recullen en el document "Recomanacions de salut pública per a l’obertura d’escoles" que: el distanciament físic és una de les mesures més importants per evitar la transmissió del virus i que L’OMS recomana una distància física superior a 1 metre. Es proposa que els infants disposin d’un espai d’uns 4 m2. Això implica mantenir una distància aproximada d’1,5-2 metres entre les persones als centres educatius, superior al recomanat.

 •  La mesura de distanciament físic és inviable amb infants petits, encara que es redueixin ràtios, perquè l’apropament cap a l’altre forma part de la seva acció i de la manera de relacionar-se.
 •  Les mesures d’higiene, prevenció i protecció són difícils de garantir.
 •  Fer tornar a l’escola als infants després de 3 mesos de confinament, per poques setmanes i amb presses és córrer un risc elevat pel que fa al seu benestar emocional i psicològic doncs és possible que no es puguin incorporar a tots els centres les educadores de referència. Molts infants es trobaran després de 3 mesos amb una educadora desconeguda.
 •  Adaptació+referent desconeguda+mascaretes+famílies amb temps limitats dins del centre +distància de seguretat. Aquesta suma és totalment contraproduent pels infants.
 •  L’IMEB deixa a lliure elecció el retorn d’aquelles professionals que es troben en situació de vulnerabilitat, traspassant la responsabilitat i obviant el risc. El Servei de Vigilància de la Salut és qui hauria de dir que NO s’incorporen perquè així ho recull també el Full d’Instruccions del Departament i el decàleg de l’Ajuntament de Barcelona.
 •  Tampoc se’ns ha explicitat a quines mesures de conciliació es podran acollir les educadores i els educadors, ja que la gran majoria són dones amb fills i majors a càrrec.
 •  No té sentit que a les escoles de primària no es pugui obrir el servei de menjador per motius de seguretat i en canvi a les bressol es deixi la responsabilitat a la titularitat.
 •  Només es podran incorporar 5 infants per aula. No entenem sota quins criteris haurem d’escollir els infants que podran reincorporar-se i tampoc ens sembla raonable fer-ho a sort. Ens neguem a ser còmplices de la segregació escolar.

  Fem una crida i donem suport a les direccions i educadores perquè de forma unitària prenguin la iniciativa i desobeeixin les ordres d’obertura atenent a la responsabilitat d’oferir un entorn segur i saludable per a tothom.

  Per tot això, i perquè considerem que continuen havent-hi massa dubtes raonables sobre les garanties de salut i benestar per a tothom, perquè creiem que no s’està tenint en compte l’infant en la seva globalitat només com subjecte a ser guardat, i perquè negociar certes condicions no creiem que resolgui el problema, les entitats sotasignants demanem que es rectifiqui i no s’obrin les escoles fins el curs vinent.

  Per altre banda, el col·lectiu d’educadores amb els sindicats van decidir fer una concentració demà a les 11h a pl. Sant Jaume, ja que "l’Ajuntament diu q les escoles bressol obriran la setmana vinent i davant la negativa de l’administració a atendre les nostres demandes", expliquen.
  temes relacionats

  Crisi coronavirus   /    #Coronavirus   /    Món obrer   /    Catalunya   /    Educació gratuïta   /    Educació en crisi   /    Educació pública   /    Treballadors de l’educació   /    Debat Educacional   /    Educació especial

 • Comentaris

  Comentar