×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Rebel·lió educativa contra la (des)planificació del conseller Bargalló

Molts centres educatius no obriran a final de curs perquè no confien en la falta de preparació de la conselleria d’educació. Les mesures per protegir-se de la Covid-19 es limiten a la distància social que amb els alumnes més petits es gairebé impossible.

Guillermo Ferrari

dissabte 30 de maig de 2020
Facebook Twitter

Aquesta setmana diverses àrees sanitàries de Catalunya passen a la “fase 2” i per tant, d’acord amb “el pla” del conseller d’educació, Josep Bargalló, els instituts educatius d’aquestes zones haurien d’obrir. En el cas de les zones que encara estan a la “fase 1” molt probablement haurien de comença la setmana següent si l’evolució de la pandèmia ho permet.

Segons la “planificació” del Conseller aquesta reobertura seria per fer tutories individuals, classes de suports a l’alumnat que tingui més necessitats, l’acompanyament als alumnes que canviïn d’etapa educativa (6è primària, 4t d’ESO, 2n Batxillerat, etc.) i per als alumnes de parvulari s’habilitarà un espai d’acollida quan els pares tinguin l’obligació de fer feina presencial.

Et pot interessar: El jovent no som els responsables, son els governs capitalistes

Però aquesta planificació ha estat denunciada pels sindicats d’educació. L’USTEC en un comunicat del 28 de maig deia “El Departament d’Educació ha decidit unilateralment deixar la responsabilitat de l’elaboració d’un pla d’obertura a les direccions dels centres”. El 19 de maig passat, el Comitè intercentres van parlar amb el conseller i van explicar-li “la impossibilitat de mantenir la distància de seguretat” amb els nens i el personal i amb que “es traspassi a les direccions i a la resta de professionals del centre la responsabilitat de l’organització i de les mesures sanitàries i higièniques”.

Davant d’això, USTEC ha dit que “si, de manera irresponsable, el Departament d’Educació continua obligant els docents a assistir als centres el proper dilluns, USTEC•STEs (IAC) emprendrà les accions legals...” i ha demanat mesures d’higiene i seguretat: PCRs per a tots els treballadors, mascaretes FFP2 sense vàlvula, màscara facial, mínim de 3 torns de neteja diari, etc. Per això Ramon Font, portaveu d’USTEC-STEs ha dit que "Exhaurirem totes les vies, anirem al TSJ i demanarem mesures cautelaríssimes "

Representants de les direccions d’escoles d’àrees del Maresme, el Vallès Oriental, l’Alt Empordà, el Baix Penedès i l’Hospitalet del Llobregat denuncien les instruccions anunciades pel conseller Josep Bargalló com “inconcretes”. I per tant, no podran garantir les mesures mínimes de seguretat necessàries per als alumnes i treballadors. Alguns centres només obriren pels alumnes de sisè. Els mestres diuen que no tenen “ni els mitjans, ni la formació, ni el temps per a organitzar una atenció als nens de 3 a 6 anys abans de que finalitzi el curs escolar”

Et pot interessar:La Generalitat està prescindint de mestres substituts

La secció de CGT Catalunya d’ensenyament s’ha pronunciat clarament per no tornar als centres educatius amb aquest "no-pla". La Confederació també s’ha pronunciat per garantir l’educació i la salut. Des del sindicat s’ha demanat doblar les plantiles del proper curs amb vacants estables. Denuncien que l’augment de plantilla de Bargalló es queda per sota de les demandes que feien els sindicats abans de la crisi del Covid-19.

Com a resultat de tot això, moltes escoles no obriren o, al menys, no ho faran d’acord amb el “no-pla” del conseller Bargalló. La Generalitat catalana, a l’igual que el govern central, descarrega tota la feina de lluita contra el Covid-19 als treballadors i a les famílies dels alumnes.

No volen posar diners! Es necessiten molt més mestres per reobrir els centres en aquestes amb condicions de seguretat (ja sigui al setembre o al juny), es necessita planificar tot de nou per començar un curs molt diferent: espais que s’utilitzin, normes d’higiene, formes de fer classe, etc. i etc. Cal acabar amb els barracons i ampliar els espais per poder desdoblar les classes, etc. Tot això implica revertir les retallades de Convergència-Esquerra Republicana i posar molt més calers.

Però el “pla” del conseller Bargalló no diu res d’això. Vol obrir al juny amb la mateixa quantitat de personal. Com? Qui ho sa! Al setembre diu contractarà més personal, però, què ha planificat? No se sap. La pseudo planificació de Bargalló (JxCat i Esquerra Republicana) ens porten a una greu crisi educativa i potser sanitària.

Per tot l’anterior: cal la dimissió del conseller Bargalló i que les decisions siguin raonades i presses pels treballadors del sector educatiu. També cal que augmenti exponencialment el pressupost d’educació per contractar molt més personal i millorar les instal•lacions i les condicions per evitar contagis. I aquests diners, han de sortir dels guanys de les grans empreses de l’Ibex35 (com Caixabank o BBVA) i de les fortunes (com la de la monarquia espanyola).


Facebook Twitter
Contra el 155 a l'escola catalana! No acatarem la sentència! Acabem amb deu anys de retallades!

Contra el 155 a l’escola catalana! No acatarem la sentència! Acabem amb deu anys de retallades!

Margarita Robles sabia que estava sent espiada quan negava que s'espiés a l'independentisme

Margarita Robles sabia que estava sent espiada quan negava que s’espiés a l’independentisme

El govern justifica l'espionatge a l'independentisme: "Què ha de fer un Estat quan algú declara la independència?”

El govern justifica l’espionatge a l’independentisme: "Què ha de fer un Estat quan algú declara la independència?”

L'espionatge i el clavegueram de l'Estat no desapareixen amb peticions de cessaments ni restriccions institucionals

L’espionatge i el clavegueram de l’Estat no desapareixen amb peticions de cessaments ni restriccions institucionals

Juan Carlos I: “Explicacions de què?”. Per si la impunitat no era òbvia

Juan Carlos I: “Explicacions de què?”. Per si la impunitat no era òbvia

El retorn de l'emèrit: suport a la Corona amb l'aval del govern “progressista”

El retorn de l’emèrit: suport a la Corona amb l’aval del govern “progressista”

El rei emèrit torna a Espanya impune i emparat pel Govern «progressista»

El rei emèrit torna a Espanya impune i emparat pel Govern «progressista»

 L'IPC es modera a l'abril però segueix en nivells històrics

L’IPC es modera a l’abril però segueix en nivells històrics