×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Acampada a la Universitat de València en solidaritat amb el poble palestí

Docents i estudiants de la Universitat de València han començat una acampada en solidaritat amb la lluita del poble palestí. Tal com fan des d'universitats als Estats Units o a França, aquesta acampada és la primera a l'Estat espanyol, però podria estendre's igual que les vagues estudiantils que denuncien el genocidi a Palestina des de principi de curs.

EsquerraDiari.cat

dimarts 30 d’abril
Facebook Twitter

Des del hall de la Facultat de Filosofia del campus valencià de Blasco Ibáñez, la primera acampada universitària en solidaritat amb Palestina de l’Estat espanyol ha estat impulsada per BDS País Valencià i Estudiants per Palestina. Altres assemblees i Comitès en solidaritat amb el poble palestí venen sorgint en més ciutats de l’Estat espanyol, havent impulsat vagues estudiantils, manifestacions i convocatòries des d’octubre.De manera similar a com van ser impulsats els petitoris de demandes de les acampades en solidaritat amb Palestina en universitats dels Estats Units, l’acampada exigeix a la Universitat de València la fi dels contractes, acords i col·laboracions amb empreses que estan col·laborant i obtenint beneficis del genocidi a Palestina, destacant “HP, Aigua Eden, Banc Santander, AXA, entre altres” empreses amb les quals aquesta universitat té convenis.

L’acampada ha rebut el suport d’associacions de la plantilla i estudiantat a la universitat, com BEA, CCOO, CGT, CNT, COS, CVTC, Front d’Estudiants, Plataforma PDI Precariado, SEPC i STEPV, així com de la Comunitat Palestina de València i la Xarxa Universitària X Palestina. Han arribat suports d’altres universitats estatals i notícies d’assemblees similars que podrien replicar i estendre el moviment en altres universitats.Pablo Castilla, des del CRT Barcelona, assenyalava la necessitat que s’estengui per les universitats de l’Estat espanyol aquest exemple, que ja es va veure en "les acampades i protestes contra el genocidi a Palestina que es donen en 60 universitats dels EUA, deixant 500 persones detingudes. S’estén a París als campus de SciencePo i la Sorbona. Quan ho fem aquí? A València estan començant ja", fent una crida a la solidaritat amb la mateixa i organitzar-se per un moviment estudiantil que denunciï la repressió.Lucía Nistal, des del CRT Madrid assenyalava que aquest moviment es ve estenent des dels Estats Units, amb "acampades i ocupacions en solidaritat amb el poble palestí. Les accions es contagien de campus en campus i li estan dient al món, alt i clar, que les universitats han de trencar immediatament amb les empreses que financen el genocidi. Estan començant a reprendre aquesta tradició del moviment estudiantil que en els 60 i 70 es mobilitzava contra la guerra de Vietnam, un moviment estudiantil antiimperialista i combatiu com el que necessitem avui. I al qual hem de sumar-nos els i les professores de les universitats!"

El govern “progressista” continua venent armes a Israel, mantenint relacions diplomàtiques i vetllant pels negocis de les empreses espanyoles a la regió. Entre 2021 i 2023, el Banc Santander li va donar més de 1.500 milions a companyies que estan fent negoci amb la massacre segons l’informe Inversions insostenibles. El BBVA tampoc es queda enrere: gairebé 1.200 milions segons dades de Banca Armada. Constructores com CAF, Saphir, Comsa, Sacyr o ACS – presidida per Florentino Pérez – treuen milions amb les obres de ferroviàries.

Les universitats espanyoles són part de les institucions públiques que blanquegen l’Estat genocida d’Israel a través dels convenis de col·laboració i la presència d’empreses que fan negoci. La Universitat Autònoma de Madrid va desenvolupar entre 2017 i 2022 el projecte Conflex en aliança amb l’empresa Rafael, una de les principals empreses armamentístiques israelianes. La Universitat Carlos III de Madrid va treballar amb la mateixa empresa entre 2016 i 2019 en el projecte Outcome. La Universitat Politècnica de Catalunya té relació amb l’empresa ICL, la qual gestiona les mines de Súria i Sallent d’on s’extreu part del material que s’utilitza per a fer les bombes de fòsfor blanc.

La repressió contra activistes que se solidaritzen amb la causa del poble palestí també arriba a l’Estat espanyol. A Madrid, desenes d’estudiants han estat multats per protestar l’any passat contra la presència de l’ambaixadora israeliana a la Complutense, entre les quals companyes de Contracorrent i Pa i Roses. A Barcelona, vuit persones que van participar en la jornada mundial del 7 de febrer en denúncia al genocidi van ser detingudes en les últimes setmanes pels Mossos d’Esquadra.

Ruptura de tots els acords amb Israel! A baix l’ajuda financera i militar de l’imperialisme espanyol, la UE i els Estats Units! Prou complicitat de la casta universitària! Fora dels nostres campus les empreses que fan negoci amb Israel! Per una Palestina lliure, laica, obrera i socialista!


Facebook Twitter
El racisme de l'extrema dreta no es combat amb el mal menor

El racisme de l’extrema dreta no es combat amb el mal menor

Eleccions Catalunya: A qui beneficia l'ampliació del Prat? PSC, ERC i Junts ho tenen clar

Eleccions Catalunya: A qui beneficia l’ampliació del Prat? PSC, ERC i Junts ho tenen clar

Eleccions Catalunya: Què proposen PSC, ERC i Junts sobre l'educació pública?

Eleccions Catalunya: Què proposen PSC, ERC i Junts sobre l’educació pública?

L'extrema dreta catalana o com el processisme ha possibilitat l'engendre d'Aliança Catalana

L’extrema dreta catalana o com el processisme ha possibilitat l’engendre d’Aliança Catalana

Fora Milei, fora Vox i fora Repsol, Telefónica, Santander... de l'Argentina i Amèrica Llatina

Fora Milei, fora Vox i fora Repsol, Telefónica, Santander... de l’Argentina i Amèrica Llatina

Sis claus per seguir la jornada electoral a Catalunya

Sis claus per seguir la jornada electoral a Catalunya

Pablo Castilla: "No hi ha 'regeneració democràtica' possible del monàrquic Règim del 78"

Pablo Castilla: "No hi ha ’regeneració democràtica’ possible del monàrquic Règim del 78"

Sánchez no dimiteix i crida a la “regeneració democràtica”: una maniobra perquè res canviï

Sánchez no dimiteix i crida a la “regeneració democràtica”: una maniobra perquè res canviï