×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Zelenski proscriu i persegueix una desena partits d’oposició interna a Ucraïna

El president ucraïnès Volodímir Zelenski, anunciava aquest diumenge que durant la llei marcial en vigor se suspèn l'activitat d'almenys onze partits polítics opositors. Sota l'excusa que mantenen "vincles" amb Rússia, el govern ucraïnès fa un salt en la censura i proscripció de l'oposició política, i enalteix encara més la russofòbia.

Juan Andrés Gallardo

dimarts 22 de març de 2022
Facebook Twitter

En un vídeo divulgat durant la matinada de diumenge, Zelenzki va informar que el Consell de Seguretat i Defensa Nacional d’Ucraïna decidia suspendre l’activitat de "Plataforma d’Oposició - Per la Vida", "Partit Xaria", "Nostre", "Bloc d’Oposició", "Oposició d’Esquerra", "Unió de Forces d’Esquerra", "Estat", "Partit Socialista Progressista d’Ucraïna". "Partit Socialista", "Socialistes" i "Bloc de Vladimir Saldo", entre altres.

Es tracta d’almenys 12 partits que seran prohibits i perseguits pel govern Ucraïnès. Sota l’excusa que aquests partits mantenen "vincles" amb Rússia, el govern ucraïnès fa un salt en la censura de l’oposició política (de tota mena), enaltint al mateix temps el nacionalisme ucraïnès i la russofòbia que s’ha aprofundit en els últims anys i més des de l’inici de la guerra de la mà d’organitzacions d’extrema dreta o neo nazis, com el Batalló Azov.

"Donada la guerra a gran escala lliurada per la Federació Russa i els vincles d’algunes estructures polítiques amb aquest estat, se suspèn qualsevol activitat de diversos partits polítics durant la llei marcial", imposada el mateix dia de la invasió russa, el 24 de febrer passat, esgrimia Zelenski.

I s’instrueix al Ministeri de Justícia perquè "prengui immediatament mesures integral per a prohibir les activitats d’aquests partits polítics en la forma prescrita", afegia.

El president ucraïnès, líder i fundador del partit "Servidor del Poble", va afirmar també que "ara tots han de cuidar els interessos del nostre Estat". "Vull recordar a tots els polítics de qualsevol camp: els temps de guerra mostren molt bé l’escassetat d’ambicions personals d’aquells que intenten posar les seves pròpies ambicions, el seu propi partit o carrera per sobre dels interessos de l’Estat, els interessos del poble".

Qualsevol activitat dels polítics "encaminada a escindir-se o col·laborar no tindrà èxit. Però obtindrà una resposta difícil", va advertir en una clara amenaça contra els partits proscriptos, que tindran ja prohibida la seva activitat pública.

Mentre la taula de diàleg entre Rússia i Ucraïna s’estanca després que la setmana passada s’anunciés un possible principi d’acord basat en 14 punts, i les tropes russes continuen avançant i atacant diverses ciutats, particularment a l’est i sud del país, Zelenski acaba de donar un gir a la seva política interna amb la proscripció política de l’oposició.

La magnitud de la censura i la persecució política és greu, per exemple un dels partits prohibits, la "Plataforma d’Oposició - Per la Vida", té un 10% a la Rada Suprema (Parlament).

El veritable objectiu és escombrar tota oposició política, sense importar si aquesta té o no vincles comprovables amb Moscou. Es tracta de prohibir i perseguir a tots aquells que qüestionin la política nacionalista i proocidental del govern. Per això, entre els partits assenyalats per Zelenski es troben des dels que es neguen a l’ingrés d’Ucraïna a l’OTAN o a la Unió Europea, fins a tots els partits que tenen qualsevol tipus de connotació d’esquerra, centreesquerra o fins i tot algun tipus de denominació socialista com a part del seu nom.

És un atac directe i un salt en la política repressiva interna a tot tipus d’oposició i una alineament directe amb les forces nacionalistes i d’extrema dreta que agiten cada vegada més forta el sentiment antirús, quelcom que implica aguditzar l’odi cap a la població rusòfona, que constitueix un 30% dels habitants del país.

Perquè no quedin dubtes sobre aquest alineament i el discurs d’odi sobre l’oposició, el propi secretari del Consell de Seguretat i Defensa Nacional d’Ucraïna, Oleksiy Danilov, va escriure en el seu compte de Facebook “Aquesta decisió impossibilitarà les accions d’aquests polítics col·laboracionistes que professen amb les seves activitats les posicions prorusses i comparteixen la ideologia feixista del ‘Món Rus’”. I finalitzava amb un brutal “hi ha un enemic extern i hi ha representants del mateix al país”. “Aquesta cinquena columna ha de deixar d’existir". Una crida oberta i una via lliure que posa en risc la vida mateixa de qualsevol opositor.

Davant la invasió reaccionària de Putin a Ucraïna, els mitjans hegemònics d’occident han construit la imatge d’un Zelenski a mesura per mostrar-lo com un "heroi", "demòcrata", "conciliador i pacifista". L’objectiu era, entre altres coses, contraposar-lo a l’autocràcia putinista que fa anys proscriu i persegueix l’oposició i avui empresona a milers de persones que surten a protestar contra la guerra en sòl rus. La decisió de prohibir i perseguir l’oposició dins d’Ucraïna comença a desdibuixar aquest relat del Zelenski inventat pels mitjans.


Facebook Twitter

Juan Andrés Gallardo

Segueix-lo a Twitter

@juanagallardo1

Joan Tallada, membre d'Act Up Barcelona: "Vam aconseguir que la sida es veiés també com una qüestió política"

Joan Tallada, membre d’Act Up Barcelona: "Vam aconseguir que la sida es veiés també com una qüestió política"

La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l’operació Judas

Alejandra Matamoros: "L'Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l'operació Judas no es beneficiïn de l'amnistia"

Alejandra Matamoros: "L’Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l’operació Judas no es beneficiïn de l’amnistia"

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l’operació Judas

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d'Habitatge és directament rendista

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d’Habitatge és directament rendista

Pedro Sánchez és investit president d'un nou govern de coalició “progressista”

Pedro Sánchez és investit president d’un nou govern de coalició “progressista”

Podria Estar Passant: "Asociacions de pares i mares de jutges, guardies civils, bisbes i 'putosdefensors' signen un manifest per l'independència de l'Espanya perseguida"

Podria Estar Passant: "Asociacions de pares i mares de jutges, guardies civils, bisbes i ’putosdefensors’ signen un manifest per l’independència de l’Espanya perseguida"

La llei d'amnistia, l'ofensiva de la dreta i la restauració “progressista”

La llei d’amnistia, l’ofensiva de la dreta i la restauració “progressista”