×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Xerrada a Barcelona | Crisi climàtica i fons europeus: un nou ajustament capitalista pintat de verd

Aquest dijous no et perdis el col·loqui 'Crisi climàtica i fons europeus: nou ajustament capitalista pintat de verd' en el que participaran l'ambientòleg Marc Cerdà i Pablo Castilla de l'agrupació juvenil ContraCorrent.

EsquerraDiari.cat

dimarts 5 d’octubre de 2021
Facebook Twitter

Aquest dijous 7 d’octubre es realitza, al Casal de Barri Pou de la Figuera de Barcelona, col·loqui ’Crisi climàtica i fons europeus: nou ajustament capitalista pintat de verd’ organitzat per Esquerra Diari. En la xerrada participaran Marc Cerdà, ambientòleg i membre de l’Observatori Crític del Canvi Climàtic, i Pablo Castilla, portaveu de l’agrupació juvenil ContraCorrent.

El Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència és el projecte del govern del PSOE i Unidas Podemos per a l’ús dels fons NGEU durant els pròxims anys. L’Estat espanyol rebrà un total de 140.000 milions. Fins a l’any 2023 rebrà un total de 72.000 milions d’euros que no hauran de ser retornats, a diferència de la suma restant que podrà ser sol·licitat fins a 2026 i que sí que hauria de ser retornat.

Entre els seus objectius oficials es troben “la transició ecològica, la transformació digital, la cohesió territorial i social, i la igualtat de gènere”. El punt ecològic apareix com una de les principals estrelles del projecte. Les partides destinades a una “mobilitat sostenible, segura i connectada” seran de les més quantioses, ntre les principals apostes d’aquesta inversió es troba el desenvolupament de l’hidrogen verd i el vehicle elèctric. En aquest marc es planteja també la “Transició energètica justa i inclusiva”, un altre dels grans pilars d’aquest projecte on les energies renovables i l’hidrogen verd són grans protagonistes.

Un projecte que, lluny del discurs de “transició ecològica”, té una lletra petita molt menys ecofriendly. D’una banda, perquè la fabricació de transports elèctrics i les seves bateries a partir de cobalt, liti i manganès requereix un alt consum d’energia, a més d’incrementar l’explotació extractivista d’aquests minerals, en la seva majoria en països semicolonials on operen les multinacionals europees.

D’altra banda, el desenvolupament d’energies renovables sota control de les mateixes empreses energètiques responsables de l’actual model, que es continuarà realitzant prenent els seus comptes de beneficis com a única guia, no suposarà una altra cosa que la devastació del territori per a la construir mega parcs eòlics o fotovoltaics. Una cosa a la qual ja ens tenen acostumats.

Revestit de lletra “progressista”, el pla del govern no és més que capitalisme verd pur i dur que no qüestiona el control privat de sectors estratègics com l’energètic. De fet, estableix un marc ideal perquè les grans empreses espanyoles, les que porten mesos sobrecarregant el preu de la llum, entrin a treure profit reforçant així un sistema on els recursos estan al servei de la minoria que els posseeix i no de la majoria social.


Facebook Twitter
Borràs és condemnada a quatre anys i mig de presó i una petició d'indult del TSJC

Borràs és condemnada a quatre anys i mig de presó i una petició d’indult del TSJC

Clara Ponsatí torna a Brusel·les després que els Mossos d'Esquadra la detinguessin en la seva tornada a Catalunya

Clara Ponsatí torna a Brusel·les després que els Mossos d’Esquadra la detinguessin en la seva tornada a Catalunya

La UPC és corresponsable del crim patronal de la mina de Súria

La UPC és corresponsable del crim patronal de la mina de Súria

L'emergència habitacional a Catalunya i l'aliança entre grans tenidors i governs

L’emergència habitacional a Catalunya i l’aliança entre grans tenidors i governs

El govern de Sánchez-Díaz enviarà tancs a Ucraïna després de Setmana Santa

El govern de Sánchez-Díaz enviarà tancs a Ucraïna després de Setmana Santa

Moció de censura: entre l'esperpent de la dreta i el mal menor del progressisme imperialista

Moció de censura: entre l’esperpent de la dreta i el mal menor del progressisme imperialista

Pujada històrica del preu dels aliments: quines mesures es poden prendre?

Pujada històrica del preu dels aliments: quines mesures es poden prendre?

Nou cas d'infiltració policial per part del Govern “progressista”: aquesta cop a Madrid

Nou cas d’infiltració policial per part del Govern “progressista”: aquesta cop a Madrid