×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Wall Street comença a cotitzar en borsa amb l’aigua, com fa amb el blat, el petroli i l’or.

L'aigua ha començat a cotitzar aquest dilluns a la borsa de Nova York en el mercat de futurs de matèries primeres, per la qual cosa el seu preu fluctuarà depenent de l'escassetat i de l'especulació.

Alejandro León

dimecres 9 de desembre de 2020
Facebook Twitter

L’índex Nasdaq Veles Califòrnia Water Index es basa en un indicador de preus de futur de l’aigua de Califòrnia que va començar cotitzant a 486,53 $ per 1233 metres cúbics. Aquests índexs són purament financers i estan basats en el preu setmanal mitjana de les principals conques de Califòrnia.

L’explotació excessiva de l’aigua per la ramaderia, la indústria i el consum humà està fent que aquest recurs vital sigui cada vegada més escàs, fent que 1 de cada 3 persones al planeta tinguin greus dificultats per a l’accés a l’aigua potable i en els anys vinents, dxs consumidors d’aquest preuat recurs.

Aprofitant la por a l’escassetat, grans empreses com Coca-Cola o Nestlé lluiten pel control mundial de l’aigua, mentre els grans fons d’inversió transformen el recurs a un nou objecte d’especulació financera.

Els conflictes generats pel control d’aquest recurs són cada vegada més freqüents i afecten tot el planeta. Està passant al Pròxim Orient, amb l’aprofitament dels rius Tigris i Eufrates per part de Turquia, on tenen el seu naixement, en perjudici de Síria. L’aigua es troba també, entre moltes altres coses, després del conflicte entre Israel i Palestina. La considerada primera guerra de l’aigua en temps moderns es va donar al Sudan, on hi va haver enfrontament entre ramaders nòmades i agricultors sedentaris per aquest recurs. També afecta zones del Sàhara, on les dones adquireixen un paper determinant en el proveïment d’aquest recurs en els campaments de refugiats.

A Sud-amèrica, l’Aqüífer Guaraní és la tercera gran reserva d’aigua natural de la planeta, que s’estén sota Argentina, Paraguai, Uruguai i Brasil, i que aquest últim país vol controlar en exclusivitat. Les zones de més perill es troben a l’equador de la planeta, inclòs el mateix país equatorià, un dels que es veurà més afectat per aquesta escassetat.

Tot indica que s’acaba l’època de nedar en abundància i ens enfrontarem a l’escassetat de recursos que ens ha portat el capitalisme. La lluita contra el canvi climàtic, la dilapidació dels recursos no renovables i la biodiversitat, és una lluita directa contra el capital perquè aquest entra en conflicte amb la vida. Qualsevol organització socialista revolucionària que pretengui lluitar per la perspectiva d’un futur emancipador, haurà de tenir en compte la sostenibilitat ecològica i la cura dels recursos finits del nostre ja debilitat planeta.


Facebook Twitter
El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

Eleccions a Euskadi: resultats històrics de l'esquerra abertzale i revalidació del govern PNB-PSE

Eleccions a Euskadi: resultats històrics de l’esquerra abertzale i revalidació del govern PNB-PSE

Un CIE enmig de la mar: Defensa construirà un centre per a migrants a l'illot d'Alborán per 1.300.000 euros

Un CIE enmig de la mar: Defensa construirà un centre per a migrants a l’illot d’Alborán per 1.300.000 euros

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Les llistes d'espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

Les llistes d’espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris