×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Wall Street comença a cotitzar en borsa amb l’aigua, com fa amb el blat, el petroli i l’or.

L'aigua ha començat a cotitzar aquest dilluns a la borsa de Nova York en el mercat de futurs de matèries primeres, per la qual cosa el seu preu fluctuarà depenent de l'escassetat i de l'especulació.

Alejandro León

dimecres 9 de desembre de 2020
Facebook Twitter

L’índex Nasdaq Veles Califòrnia Water Index es basa en un indicador de preus de futur de l’aigua de Califòrnia que va començar cotitzant a 486,53 $ per 1233 metres cúbics. Aquests índexs són purament financers i estan basats en el preu setmanal mitjana de les principals conques de Califòrnia.

L’explotació excessiva de l’aigua per la ramaderia, la indústria i el consum humà està fent que aquest recurs vital sigui cada vegada més escàs, fent que 1 de cada 3 persones al planeta tinguin greus dificultats per a l’accés a l’aigua potable i en els anys vinents, dxs consumidors d’aquest preuat recurs.

Aprofitant la por a l’escassetat, grans empreses com Coca-Cola o Nestlé lluiten pel control mundial de l’aigua, mentre els grans fons d’inversió transformen el recurs a un nou objecte d’especulació financera.

Els conflictes generats pel control d’aquest recurs són cada vegada més freqüents i afecten tot el planeta. Està passant al Pròxim Orient, amb l’aprofitament dels rius Tigris i Eufrates per part de Turquia, on tenen el seu naixement, en perjudici de Síria. L’aigua es troba també, entre moltes altres coses, després del conflicte entre Israel i Palestina. La considerada primera guerra de l’aigua en temps moderns es va donar al Sudan, on hi va haver enfrontament entre ramaders nòmades i agricultors sedentaris per aquest recurs. També afecta zones del Sàhara, on les dones adquireixen un paper determinant en el proveïment d’aquest recurs en els campaments de refugiats.

A Sud-amèrica, l’Aqüífer Guaraní és la tercera gran reserva d’aigua natural de la planeta, que s’estén sota Argentina, Paraguai, Uruguai i Brasil, i que aquest últim país vol controlar en exclusivitat. Les zones de més perill es troben a l’equador de la planeta, inclòs el mateix país equatorià, un dels que es veurà més afectat per aquesta escassetat.

Tot indica que s’acaba l’època de nedar en abundància i ens enfrontarem a l’escassetat de recursos que ens ha portat el capitalisme. La lluita contra el canvi climàtic, la dilapidació dels recursos no renovables i la biodiversitat, és una lluita directa contra el capital perquè aquest entra en conflicte amb la vida. Qualsevol organització socialista revolucionària que pretengui lluitar per la perspectiva d’un futur emancipador, haurà de tenir en compte la sostenibilitat ecològica i la cura dels recursos finits del nostre ja debilitat planeta.


Facebook Twitter
La veu de les estudiants en el 7è dia de vaga educativa

La veu de les estudiants en el 7è dia de vaga educativa

Contra el 155 a l'escola catalana! No acatarem la sentència! Acabem amb deu anys de retallades!

Contra el 155 a l’escola catalana! No acatarem la sentència! Acabem amb deu anys de retallades!

Margarita Robles sabia que estava sent espiada quan negava que s'espiés a l'independentisme

Margarita Robles sabia que estava sent espiada quan negava que s’espiés a l’independentisme

El govern justifica l'espionatge a l'independentisme: "Què ha de fer un Estat quan algú declara la independència?”

El govern justifica l’espionatge a l’independentisme: "Què ha de fer un Estat quan algú declara la independència?”

Sánchez promet una reforma cosmètica del CNI per tapar l'escàndol Pegasus

Sánchez promet una reforma cosmètica del CNI per tapar l’escàndol Pegasus

La veu de les estudiants en el 7è dia de vaga educativa

La veu de les estudiants en el 7è dia de vaga educativa

La borbonada de la setmana

La borbonada de la setmana

No a la Llei Iceta. No més casos com el de l'escola Folch i Torres!

No a la Llei Iceta. No més casos com el de l’escola Folch i Torres!