Gènere i sexualitats

VAGA 8M

Vídeo “Cap a la vaga feminista del 8M: debats de gènere i classe”

En aquesta sessió especial de la Càtedra Lliure Karl Marx abordem el paper de les dones en les grans lluites de la història i els grans debats i reptes del feminisme avui.

Clara Mallo

Madrid | @ClaraMallo

dimecres 28 de febrer de 2018| edició del dia

La Càtedra Lliure Karl Marx, impulsada per les agrupacions Pan y Rosas i Armes de la Crítica a la Universitat Autònoma de Madrid, també present a Barcelona, va començar el seu recorregut en 2016, i des de llavors tracta d’impulsar el pensament crític i el debat des d’una perspectiva marxista a la universitat.

En aquesta sessió, dies abans del que sens dubte serà una mobilització histórica, el 8 de març, vam posar l’eix en el paper de les dones com a subjecte de transformació al llarg de la història fins a arribar als nostres dies. Així, duem a terme un recorregut històric sobre el paper de protagonistes de les dones en grans lluites, vagues i revolucions de la història, com la Comuna de Paris o la Revolució Russa, així com els grans avanços que aquesta va suposar cap a l’emancipació de les dones i la posterior reculada de la mà del “Thermidor a la llar” instaurada amb mà fèrria per la burocràcia estalinista.

També seguim el curs del desenvolupament del feminisme, indagant en els llaços i ruptures amb el marxisme, passant per la perspectiva revolucionària dels moviments socials dels anys 60 i 70 i per la posterior “llarga nit del neoliberalisme” dels 80, l’ombra dels quals és allargada.

Això ens porta a parlar del sorgiment d’un feminisme "cool" neoliberal, que neutralitza i comercialitza el feminisme, mentre la desigualtat de gènere s’aguditza en un context de crisi.

Per últim fem una parada als grans debats i reptes que enfronta avui el moviment de dones: perquè no ens conformem amb una limitada i aparent igualtat només a l’abast d’unes poques, no ens conformem amb resistir, volem avançar i trencar amb el separatisme i el conformisme, i lluitem per posar en peus una gran organització de dones independent de l’Estat i les seves institucions, on les dones treballadores, estudiants, migrants i precàries estiguem al capdavant en la lluita per la nostra emancipació, i reprenguem la tasca de teixir les aliances amb tots els sectors més oprimits i explotats d’aquesta societat, per a junts, copejar al cor d’aquest sistema capitalista i patriarcal que viu a costa de la misèria de milions, a costa de la nostra vida.

I així, aquest 8 de març, entre totes i tots els que conformem el 99%, amb la força de les dones, anem a parar-ho tot.
temes relacionats

Gènere i sexualitats   /    Vaga   /    En Català   /    #8M   /    Pan y Rosas   /    Madrid

Comentaris

Comentar