×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Vaga del servei d’emergencia 112 de Reus per un conveni just i contra la precarització

Tots i totes coneixem el telèfon del 112. És aquell telèfon al que podem trucar en qualsevol situació de perill i en el que sempre trobarem una veu amiga a l’altra banda que tractarà d’ajudar-nos passi el que passi. Ja sigui un cas de violència de gènere, un incendi, un accident de trànsit o un rescat de muntanya, el 112, aquest últim salvavides, sempre funciona.

Alonso Domínguez

dissabte 7 d’octubre de 2023
Facebook Twitter

Foto: Esquerra Diari

Hom podria pensar que tractant-se de qüestions de supervivència, l’Administració, en aquest cas la Generalitat de Catalunya, no escatimaria en recursos vetllant pel correcte funcionament d’aquest servei i pel benestar de les treballadores que el duen a terme. Doncs no, res més allunyat de la realitat. Fa uns 10 anys, la Generalitat de Catalunya, seguint el paradigma neoliberal de la privatització de serveis públics, va externalitzar aquest servei tan bàsic com necessari, subhastant-ho al millor postor.

En una entrevista per EsquerraDiari, Martí Vallvé, treballador del 112 i membre del Comitè d’Empresa de Reus per part de CGT, explica la difícil situació laboral per la que estan passant les treballadores i treballadors i per la qual “porten ja 2 mesos en vaga indefinida”. Estan fent vaga “per millorar les condicions laborals dels treballadors però, sobretot, per millorar el servei de cara a la ciutadania”. Estem cansades ja de que sota el fals mantra capitalista de l’eficiència i la competitivitat, les empreses empitjorin les condicions laborals dels treballadors i les treballadores com el salari, la no retribució de les hores extres o de les hores nocturnes, etc.

Això, es clar, repercuteix directament en la qualitat del servei als clients, i és especialment greu quan es tracta d’un servei d’emergència que no treballa amb clients sinó amb persones víctimes moltes vegades d’una situació límit. Ens explica en Martí, que degut a aquestes condicions de treball precàries “s’estan perdent trucades que són trucades importants d’emergència, és a dir, poden ser infarts, robatoris, víctimes de violència de gènere, ofegaments a la platja, etc”.

Desprès d’haver passat per diverses empreses, aquest servei es va concedir a Ferrovial-SERVEO -sí, Ferrovial és aquella empresa que, tot i guanyar centenars de milers d’euros a l’any dels ciutadans i les ciutadanes del Estat espanyol, a l’abril va traslladar la seu als Països Baixos per no pagar impostos a l’Estat espanyol. Impostos amb els quals es paguen la sanitat o l’educació pública, les beques de menjador, les jubilacions, etc.- que, com explica el Martí, “ha trigat dos mesos en reunir-se amb el comitè d’empresa i on diuen que no acceptaran cap de les nostres propostes” i, per tant, que es continuarà precaritzant el servei i la feina d’aquestes treballadores i treballadors.

A més dels efectes devastadors de l’externalització, “l’origen de tots els conflictes està en que se’ns aplica el conveni laboral de telemàrqueting con si venguéssim assegurances o fóssim d’una companyia telefònica” explica en Martí.

Un dels principals reptes que té la classe treballadora és organitzar-se per combatre la lacra de l’externalització i la subcontractació, modus operandi que comparteixen tant empreses com Administracions i que precaritza de manera perversa la vida de centenars de milers de treballadores i treballadors. Contractes temporals, aplicacions de convenis de forma irregular, l’atomització i divisió de la classe treballadora que dificulta la seva organització o salaris a la baixa per fer l’empresa més “competitiva” en són algunes de les conseqüències en ares d’omplir la butxaca dels amos de l’empresa.

Els repartidors d’Amazon, els riders de Glovoo, les Kellys, els monitors i les monitores de menjador les escoles públiques i els vetlladors, les treballadores del Servei d’Atenció al Domicili (SAD) i ara els treballadors i les treballadores del 112, són alguns dels sectors que s’han organitzat per lluitar contra l’explotació i la precarització afegida que suposa l’externalització i la subcontractació.

Des de la CRT portem anys recolzant les lluites d’aquests sectors donant veu als treballadors i les treballadores organitzades per millorar les seves condicions laborals. Avui ens afegim a les reivindicacions dels companys i companyes del 112 i ens sumem a les exigències cap al Govern de la Generalitat de la internalització del servei telefònic d’emergències que no pot estar en mans d’una empresa que a més trasllada la seva seu per no pagar impostos destinats a la sanitat o l’educació pública o a mantenir i millorar les jubilacions. A més, ens sumem a tota la resta de reivindicacions com la pujada de salaris, l’augment de la plantilla i l’elaboració d’un conveni propi.

Podeu seguir la seva lluita a:
Correu: [email protected]
Instagram: @112reus
Twitter: @comite112
Youtube: @comite112reus


Facebook Twitter

Alonso Domínguez

Repartidor subcontracta d'Amazon

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Les llistes d'espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

Les llistes d’espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d'armes a Ucraïna

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d’armes a Ucraïna