×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Universitat - Empresa? Les empreses que estan darrera de les càtedres privades de la UB

Si després de llegir Qui governa en la UB? vas pensar que ho havies vist tot, ara arriba Qui està darrere de les càtedres privades de la UB? No té desaprofitament.

Verónica Landa

diumenge 4 de febrer de 2018
Facebook Twitter

En principi, sota el sistema capitalista, podria no semblar res de l’altre món que les empreses privades tinguin càtedres a les universitats públiques. Però, després veiem que aquestes empreses usen les càtedres que financen per al seu propi benefici. I no tenen cap problema a dir-ho públicament.

Un exemple és la Càtedra UB-Zurich en la web de la qual asseguren que la càtedra pretén “formar millors professionals, i contribuir amb el progrés global del sector”. Si ens allunyem de Catalunya, ens trobem amb el cas de la Universitat d’Extremadura i la seva càtedra de Burger King d’Innovació Tecnològica, el projecte inicial de la qual era investigar sobre l’eficiència energètica en els seus restaurants.

Farmacèutiques que promouen cursos sobre medicina interna, el Banc Santander en la càtedra d’iniciativa emprenedora, Freixent en la d’empresa familiar....Però no solament passa en la UB. Totes les universitats públiques tenen càtedres en col·laboració amb empreses privades.

Si anem a la Pompeu Fabra veiem la Càtedra Mango. Sobre què? Sobre responsabilitat social corporativa. No, no és broma. Mango, el gegant de la moda al que li surten els tallers clandestins pels porus, i que contribueix a l’explotació de la classe treballadora amb horaris interminables i condicions irrisòries, té una càtedra de responsabilitat social corporativa.

A Tarragona, la Universitat Rovira i Virgili té càtedres finançades per empreses petrolieres, químiques i elèctriques: la Càtedra Dow Chemical, la de Repsol, la d’Endesa, etc.

La Universitat Politècnica de Catalunya explica la Càtedra Abertis de Gestió d’Infraestructures de Transport i la Càtedra Endesa Xarxa d’Innovació Energètica.

Podríem seguir esmentant les càtedres que té la farmacèutica Novartis, Teléfonica, La Caixa, però faríem interminable aquest article.

No ens pensem que solament les empreses privades tenen les seves càtedres. També podem trobar institucions eclesiàstiques, com en el cas de la Universitat de Girona on es promou la Càtedra d’Immigració, Drets i Ciutadania darrere de la qual està el Bisbat de Girona.

Recopilant. Les empreses privades i l’Església catòlica financen recerques i formació acadèmica en universitats que formalment són públiques i laiques.

Després de veure què són les càtedres privades, ens hauríem de preguntar d’on vénen. Amb les retallades als pressupostos universitaris, els equips rectorals de les universitats públiques van decidir buscar altres fonts d’ingressos: les empreses privades. Així, els diners del sector privat entraven a la universitat pública amb la lògica de fomentar la recerca universitària. No solament amb les càtedres, també amb els màsters i amb els parcs de recerca.

No obstant això, no és or tot el que llueix. Les empreses privades no financen estudis sense pensar en els seus interessos. En molts casos, aprofiten aquests finançaments per dirigir la línia de recerca.

La pregunta que ens queda fer-nos és: què volem? una universitat que destini la seva recerca a estalviar-li despesa energètica a Burger King, o una recerca universitària al servei dels interessos de la majoria de la població? Al servei de Novartis o de la classe treballadora? Perquè la recerca i l’educació estigui al servei dels interessos de la classe treballadora, hem d’organitzar-nos per fer fora a les empreses privades de les universitats públiques.


Facebook Twitter
3 d'octubre de 2017: una jornada que va demostrar que hi ha una alternativa amb independència de classe al processisme

3 d’octubre de 2017: una jornada que va demostrar que hi ha una alternativa amb independència de classe al processisme

Postals de la repressió espanyolista que no va poder acabar amb l'1-O

Postals de la repressió espanyolista que no va poder acabar amb l’1-O

El procés s'enfonsa: per què la "unitat popular" no emergeix com a alternativa?

El procés s’enfonsa: per què la "unitat popular" no emergeix com a alternativa?

S'agreuja la crisi del Govern: requiem pel processisme i tornada a l'autonomia

S’agreuja la crisi del Govern: requiem pel processisme i tornada a l’autonomia

Militarisme “progre”: el Govern del PSOE i UP aproven els pressupostos amb major despesa militar dels últims 40 anys

Militarisme “progre”: el Govern del PSOE i UP aproven els pressupostos amb major despesa militar dels últims 40 anys

Unidas Podemos pacta els Pressupostos i s'empassa el "gripau" del rearmament imperialista. Quant pujarà la despesa militar?

Unidas Podemos pacta els Pressupostos i s’empassa el "gripau" del rearmament imperialista. Quant pujarà la despesa militar?

Solidaritat amb els acomiadaments de Decathlon a Getafe

Solidaritat amb els acomiadaments de Decathlon a Getafe

Èxit de seguiment a les aturades de TMB Busos a Barcelona

Èxit de seguiment a les aturades de TMB Busos a Barcelona