×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Una tornada a l’escola sense recursos ni mesures de seguretat

La tornada a les aules ha estat marcada per la crítica de famílies i personal docent davant la manca de recursos i mesures de seguretat adequades. Sectors de personal docent i no docent plantegen fer vaga i altres mobilitzacions per fer-hi front.

Àngels Vilaseca

dilluns 14 de setembre de 2020
Facebook Twitter

Fotografia: EFE

Després de mig any amb les aules tancades, aquest dilluns finalment infants i adolescents han reprès l’activitat educativa a Catalunya. Una tornada a l’escola amb instruccions i protocols marcats pel Departament d’Educació per tal d’evitar els contagis de coronavirus. No obstant, tal i com denuncien diferents organitzacions de mestres i professors, com per exemple, l’Agrupació de Docents i Personal de Suport Educatiu en Risc, aquests són insuficients.

Per si fora poc, la falta d’inversió de recursos per part del govern per afrontar la pandèmia fa que a molts dels centres educatius no es puguin ni complir les recomanacions sanitàries que les ràtios siguin inferiors a 20 alumnes per aula ( una ràtio ja de per si molt elevada, però tot i així, a moltes aules se supera per falta de personal docent, d’espai i infraestructures). Així doncs, la realitat del primer dia ha estat que a moltes de les classes no hi hagués ni la distància de seguretat entre els alumnes. Per altra banda, el govern va prometre el reforç de tan sols, 3.200 docents, però ni això han complert, només n’han contractat 2.500. I tampoc s’estan garantint EPIs ni mascaretes adequades pels treballadors i treballadores.

És per això, que aquest primer dia escolar també ha estat marcat per les protestes dels principals sindicats de l’Educació Pública, que s’han concentrat davant del Departament d’Educació. Els sindicats reclamen que la ràtio d’alumnes per aula s’hauria de rebaixar a 15 alumnes a primària i secundària, i fins a 10 a infantil, per tal de garantir la distància de seguretat d’1,5 metres, que actualment no es compleix. També es queixen de què el reforç de personal docent ha estat completament insuficient i reclamen incrementar a 40.000 els docents de reforç, 20.000 a primària, i 20.000 més a secundària. A més també denuncien que no s’està substituint a aquells mestres i professors que estan de baixa o que no s’han pogut incorporar per ser de risc. Els sindicats han anunciat que estant consultant al professorat la possibilitat de fer vaga i altres mobilitzacions en les properes setmanes.

Les mesures que reclamen són bàsiques per tal de garantir la seguretat sanitària dels alumnes, de les seves famílies i dels treballadors i treballadores dels centres educatius. I és que resulta paradoxal que mentre el Govern prohibeix les trobades de més de 10 persones, a les escoles i instituts es poden massificar les aules amb més de 25 o 30 alumnes. I la mesura “estrella” de la Generalitat, els grups estables de convivència, són imposibles de complir en aules masificades sense espai.

De fet, són moltes les famílies que per evitar el contagi dels seus fills i filles han decidit no portar-los a l’escola. La plataforma “Així no tornem” formada principalment per famílies amb fills que pateixen algun tipus de patologia, afirmen que aproximadament unes 5000 famílies catalanes no han portat els seus fills a classe per la falta de mesures de seguretat adequades.

Les mesures insuficients del govern de la Generalitat, al final són el resultat d’anys i anys de brutals retallades en Educació, que han deixat a l’escola pública cada cop més precària, i actualment, sense recursos per afrontar la pandèmia.

Ets docent, estudiant o personal no docent, i vols contar la situació al teu centre?
Contacta amb nosaltres a [email protected] o a les nostres xarxes


Facebook Twitter

Àngels Vilaseca

Treballadora de Serveis Socials, Pan y Rosas | @mangic_cv

La UPC és corresponsable del crim patronal de la mina de Súria

La UPC és corresponsable del crim patronal de la mina de Súria

L'emergència habitacional a Catalunya i l'aliança entre grans tenidors i governs

L’emergència habitacional a Catalunya i l’aliança entre grans tenidors i governs

Crim patronal: tres estudiants en pràctiques moren a la mina de Súria

Crim patronal: tres estudiants en pràctiques moren a la mina de Súria

2012, l'inici de l'operació Catalunya

2012, l’inici de l’operació Catalunya

Pujada històrica del preu dels aliments: quines mesures es poden prendre?

Pujada històrica del preu dels aliments: quines mesures es poden prendre?

Nou cas d'infiltració policial per part del Govern “progressista”: aquesta cop a Madrid

Nou cas d’infiltració policial per part del Govern “progressista”: aquesta cop a Madrid

PSOE i Unides Podem es neguen a derogar la Llei Mordassa i fracassen en la seva reforma light

PSOE i Unides Podem es neguen a derogar la Llei Mordassa i fracassen en la seva reforma light

Llei de paritat: “No vull que hi hagi 50% d'Amancio Ortega i 50% d'Ana Botín. Cal lluitar perquè no existeixi l'explotació”

Llei de paritat: “No vull que hi hagi 50% d’Amancio Ortega i 50% d’Ana Botín. Cal lluitar perquè no existeixi l’explotació”