×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Una "generació U" (d’unió) en l’Estat espanyol? Aixequem una joventut combativa

Generació U, d’union, sindicat en anglès. Així han sobrenomenat a la premsa estatunidenca a la joventut que participa d'importants vagues i conquestes sindicals. Podria estendre's? Aixequem una joventut combativa, sumant la força de les nostres lluites amb un programa anticapitalista per a vèncer.

Jorge Remacha

dimecres 20 d’abril de 2022
Facebook Twitter

El terme U Generation va començar al The Washington Post, explicant que "molts líders del moviment tenen poc més de 20 anys”. També, segons una enquesta recent de Gallup, “l’aprovació dels sindicats és la més alta des de 1965, amb un índex de popularitat del 68%, que augmenta al 77% entre els estatunidencs de 18 a 34 anys,”. I, què tal per aquí?

D’una banda, la joventut treballadora és més diversa que mai. Està especialment representada a l’atur i la precarietat, però també a la lluita contra el masclisme, el racisme o la LGBTIfòbia. D’altra banda, aquesta va ser una de les claus de l’extensió d’una nova tradició sindical entre la joventut als EUA: confluir amb el Black Lives Matter, el moviment de dones o el col·lectiu LGBTI.

Som la generació que ha crescut entre crisi econòmica i social generada pel capitalisme, amenaçada pels efectes del canvi climàtic i el desastre mediambiental, que ha viscut una pandèmia mundial i ara estem veient una guerra a Europa i les seves conseqüències.

El veritable enemic està a casa. Són les grans empreses, les fortunes milionàries i els governs que els serveixen als que ens exploten. Ens condemnen a treballs precaris o a l’atur, a no poder estudiar pels preus de les matrícules, a no tenir la capacitat d’independitzar-nos o a no poder divertir-nos ni gaudir del nostre temps d’oci lliurement.

Si alguna cosa coneix la joventut obrera que ha viscut entre dues crisis econòmiques a l’estat espanyol és la sensació de derrota o d’impotència. Respecte a això, hem crescut entre una propaganda més neoliberal que repeteix que les nostres condicions de vida són responsabilitat nostra i que competir a colzades amb la teva classe és la solució, i una propaganda més reformista que indica que cal votar i confiar en lloc de lluitar i organitzar-se col·lectivament, o que tracta els atacs a les nostres condicions de vida com a inevitables o impossibles de combatre.

Enfront del derrotisme actual, proposem que una de les claus perquè la joventut treballadora desplegui la seva força està a combinar el potencial que tenen els sectors que lluiten contra el masclisme, el racisme o la LGBTIfòbia amb el potencial que tenen les seves posicions en la classe treballadora. I, sobretot, tractar d’aprofitar aquest potencial d’una joventut precaritzada i diversa per a combinar la baralla contra l’explotació i les opressions de manera superadora d’aquest sistema capitalista que les utilitza per a sobreviure.

I en tant la joventut intervé, però de forma diluïda en múltiples lluites sense organitzar la qüestió de classe en aquestes, és encara més urgent la baralla per sumar forces i fer-ho de forma organitzada. D’una banda, per a aconseguir que aquesta nova generació obrera impacti i es fusioni amb la resta del moviment obrer pot ajudar a transmetre les millors tradicions de lluita dels sectors més grans. D’altra banda, per a potenciar aquells sectors que prenguin les reivindicacions de la classe obrera a l’interior dels moviments socials, sent també una via per a combatre la cooptació dels mateixos per l’estat burgès. Aquestes dues tasques es fan a més a més urgents per a frenar l’extrema dreta.

No es tracta d’una mera suma de lluites, sinó del desenvolupament d’aquesta amb una estratègia anticapitalista, perquè la diversa joventut de classe obrera pugui mobilitzar-se, organitzar-se i vèncer contra l’explotació i les opressions que aquest sistema instrumentalitza. Per a això és fonamental que aquestes aliances no es donin de manera abstracta, sinó que es concretin en un programa, una organització revolucionària i una pràctica militant.

TROBADA JUVENIL 14M

Les nostres agrupacions estan impulsades pel Corrent Revolucionari de Treballadors i Treballadores al costat d’estudiants i joves independents. Juntes lluitem des del present per un món futur diferent, lliure d’explotació i opressió. Contra la guerra, el rearmament imperialista i les noves barbàries d’aquest sistema capitalista ens neguem a la resignació i el derrotisme que ens volen imposar per a acceptar l’horitzó catastròfic al qual ens porten. Nosaltres decidim prendre partit per una sortida revolucionària.

Et convidem a sumar-te a la trobada estatal de ContraCorrent i Pan y Rosas a Madrid el pròxim 14 de maig per a discutir sobre tot això i pensar com continuar la lluita construint una gran joventut feminista, antiimperialista, anticapitalista i revolucionària contra la guerra, el rearmament imperialista i la crisi capitalista.

Ver esta publicación en Instagram

Una publicación compartida de ContraCorrent (@contrac_cat)


Facebook Twitter
“De la mobilització a la revolució”: una lectura per entendre per què vam passar del 15M i el procés, al govern “progressista” i la restauració autonòmica

“De la mobilització a la revolució”: una lectura per entendre per què vam passar del 15M i el procés, al govern “progressista” i la restauració autonòmica

La desafecció post procés és clau en unes municipals en les que Trias guanya a Barcelona

La desafecció post procés és clau en unes municipals en les que Trias guanya a Barcelona

Eleccions municipals 2023: cau la participació a Catalunya

Eleccions municipals 2023: cau la participació a Catalunya

La dreta obre la seva campanya a la Bonanova de la mà dels matons de Desokupa

La dreta obre la seva campanya a la Bonanova de la mà dels matons de Desokupa

Frente Obrero: amic de ‘picoletos' i enemic de treballadors

Frente Obrero: amic de ‘picoletos’ i enemic de treballadors

Pedro Sánchez avança les eleccions generals després de la desfeta del 28M

Pedro Sánchez avança les eleccions generals després de la desfeta del 28M

El racisme continua golejant a LaLiga

El racisme continua golejant a LaLiga

Franquistes, torturadors, maltractadors i terroristes d'Estat: candidats i càrrecs que no escandalitzen a PP, Vox i PSOE

Franquistes, torturadors, maltractadors i terroristes d’Estat: candidats i càrrecs que no escandalitzen a PP, Vox i PSOE