×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

UGT defrauda 40 milions d’euros i es castiga al “delator”

Dos anys de presó per a Roberto Macías, ex-administratiu d'UGT Andalusia, per revelació de “secrets confidencials”, que van portar a la banqueta a la cúpula del sindicat

Joe Molina

dimarts 26 de maig de 2020
Facebook Twitter

Entre els desviaments de subvencions més cridaners documentats estan: pagar mariscades a un hotel a Sud-àfrica, les golafres en la Fira d’Abril a la caseta d’UGT-A i els 700 maletins fabricats a Àsia que es van repartir en un congrés regional del sindicat. Tots ells es van pagar amb fons procedents de la Unió Europea, creats per a la formació de treballadors en atur.

Aquestes revelacions periodístiques i altres informacions són les que van desembocar en la causa judicial que tramita el Jutjat d’Instrucció 9 de Sevilla des de l’any 2013, que acumula una vintena d’investigats, entre ells els ex màxims responsables d’UGT-A Manuel Pastrana i Francisco Fernández Sevilla. El perit judicial va elevar la quantia presumptament desviada per aquest sindicat a 41,7 milions d’euros en subvencions de la Junta que no es van justificar de manera correcta.

Et pot interessar: UGT: un gran negoci de més de 40 milions per a alguns</quote

El més lògic hauria estat reconèixer els fets, disculpar-se cridant a assemblees davant els seus afiliats i per descomptat davant tots els treballadors, passar a formar part acusadora contra els corruptes i comprometre’s a atallar qualsevol altre intent de frau.

Però no, UGT d’Andalusia de forma absolutament venjativa i miserable va denunciar a Roberto Macías per “revelació de secrets” i la Fiscalia es va sumar a aquesta acusació, a pesar que la Secció Tercera de l’Audiència de Sevilla va dictaminar en 2016 que aquest delicte no es pot aplicar a la revelació d’informació empresarial reservada, tret que afecti la intimitat de persones físiques, cosa que no ocorre en aquest cas i a més tractar-se de diners públics.

El lletrat Francisco José Sánchez que també és president de l’Associació Mediterrània Anticorrupció i per la Transparència (Amayt), va argumentar davant la jutge que havia de jutjar a Macías que la directiva de la Unió Europea (UE), aprovada el 23 d’octubre passat i en vigor per a tots els països a partir del 17 de desembre, que protegeix als denunciants de corrupció -coneguts en anglès com whistleblowers- és de "aplicació directa" a Roberto Macías. Pel que no ha de ser perseguit en cap causa penal i que amb el judici contra Macías, UGT busca «anul·lar» la causa en la qual el sindicat està sent investigat per desviar subvencions milionàries, tot això amb el fiscal com a «comparsa», va agregar.

UGT es justifica al·legant que va interposar la denúncia abans que Macías fos cridat a declarar, per la qual cosa no es tracta d’un cas de represàlies i a més no existia cap denúncia davant la Policia Nacional, la Guàrdia Civil, el jutge o qualsevol autoritat pública del presumpte frau massiu, sinó que va ser anomenat com a testimoni de la causa amb posterioritat. No obstant això molts dels denunciants de corrupció, com en el cas dels Papers del Pentàgon o el Watergate, no solen presentar denúncies directes a les autoritats, prefereixen lliurar les seves informacions als mitjans de comunicació per temor a represàlies com a pèrdua d’ocupacions i/o pensions, campanyes d’assetjament i de calúmnies que els impedeixen tornar a trobar treball.

La majoria dels mitjans de comunicació han passat per alt la notícia, comportament gravíssim, encara que habitual, en un Estat que s’autodenomina democràtic. Ocultisme i opacitat en qualsevol notícia que posi en dubte al govern i en aquest cas a un agent social com a UGT braç executor del PSOE en temes laborals i perfecte aliat per a fer de tallafocs davant la lluita de treballadors i treballadores, és el premi per la seva lleialtat.

Hem de lluitar entre tots per sindicats independents de l’Estat, la patronal i els seus partits, democràtics i transparents al servei dels treballadors i treballadores i per descomptat controlar i denunciar públicament qualsevol indici de corrupció en les nostres organitzacions. Aquestes han de ser capaços de plantar cara a la patronal, al govern i al sistema, només així aconseguirem que siguin organitzacions de lluita de la classe treballadora.


Facebook Twitter
Al juliol va pujar l'atur i van caure les afiliacions a la Seguretat Social per primera vegada en 21 anys

Al juliol va pujar l’atur i van caure les afiliacions a la Seguretat Social per primera vegada en 21 anys

La mesa del Parlament suspèn Laura Borràs del càrrec de presidenta

La mesa del Parlament suspèn Laura Borràs del càrrec de presidenta

Una taula de diàleg amb molts "compromisos" i cap resolució per a la desjudicialització

Una taula de diàleg amb molts "compromisos" i cap resolució per a la desjudicialització

El TSJC obre judici oral a Laura Borràs

El TSJC obre judici oral a Laura Borràs

La nova llei de Secrets Oficials mantindrà sota clau la impunitat de l'Estat des del franquisme

La nova llei de Secrets Oficials mantindrà sota clau la impunitat de l’Estat des del franquisme

L'impost a les energètiques i els bancs: maquillatge que no ataca als seus interessos

L’impost a les energètiques i els bancs: maquillatge que no ataca als seus interessos

Crisi climàtica: el Mediterrani ha arribat als 30 graus, 6 per sobre de l'esperat

Crisi climàtica: el Mediterrani ha arribat als 30 graus, 6 per sobre de l’esperat

Mà d'obra migrant mes barata i submisa: l'objectiu de la reforma de la Llei d'Estrangeria

Mà d’obra migrant mes barata i submisa: l’objectiu de la reforma de la Llei d’Estrangeria