×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Treballadors d’Airbus França: "Que l’empresa doni mascaretes per als sanitaris o no tornem a la feina"

El gegant de l'aeronàutica francesa, Airbus, està pressionant a les seves fàbriques perquè tornin a la feina tot i la gran crisi sanitària que s'està travessant. Els treballadors exigeixen condicions laborals, demanen mascaretes per als treballadors de la sanitat i proposen produir respiradors per suplir les necessitats socials.

EsquerraDiari.cat

dimecres 25 de març de 2020
Facebook Twitter

Fa una setmana, algunes subcontractes de l’empresa Airbus van ser obligades a tancar pels seus treballadors, després de protestar i amenaçar massivament amb acollir al seu dret a abandonar el treball per no existir condicions mínimes de seguretat.

Aquesta setmana, l’empresa i el govern, que temen més la crisi econòmica que posar en perill a desenes o fins i tot centenars de milers de treballadors, estan pressionant per tornar a la "normalitat" a la feina, tot i la quarantena massiva imposada a França. A sobre, Airbus té a les mans desenes de milers de màscares, per a l’ús dels seus treballadors, que podrien estar sent utilitzades per al personal sanitari en els hospitals.

Entrevista a Gaëtan Gracia, Delegat sindical CGT Tallers Alta-Garona, subcontracta d’Airbus, a Tolosa, França.

Davant d’aquesta inacceptable situació, molts treballadors s’aixequen, estan protestant i han començat a organitzar-se. En els tallers de l’alta-Garona (AHG), als afores de Tolosa, la patronal es va veure obligada a tancar la fàbrica per un mínim de 15 dies davant l’amenaça d’un dret de retirada massiva per part dels seus empleats. Ara, per revertir aquesta decisió, la direcció va votar, d’acord amb el sindicat Force Ouvrière, reobrir gradualment la fàbrica. La secció de l’sindicat CGT-AHG, en canvi, acaba de publicar un comunicat de premsa oposant-se a la reobertura.

En primer lloc, exigeixen que Airbus i els subcontractistes donin les seves màscares a el personal d’infermeria que les necessita amb més urgència. També especifiquen les condicions mínimes per tornar a treballar. Així ho explicava Gaetan Gràcia, delegat sindical de CGT Tallers Haute-Garonne, subcontracta d’Airbus.

"El patró vol que nosaltres anem a treballar per fabricar peces per acoblar avions, que seran enviats a companyies aèries que, de tota manera, no estan fent volar els avions en aquest moment o els fan funcionar buits. Aquesta és la situació.

Nosaltres pensem que no és el urgent i, a més de exposar-nos a riscos per això, s’afegeix un segon escàndol: el de les mascaretes. Mentre falten mascaretes per al personal sanitari, no només als hospitals sinó també en els serveis de ciutat, a les ambulàncies, etc. Ens preguntem: per què Airbus ha tingut facilitats per aconseguir 20.000 mascaretes? A més del que tenen en estoc.

Nosaltres exigim que totes aquestes màscares siguin donades al personal i treballadors de la salut. Aquesta és la urgència i són ells els que les necessiten, no nosaltres per fabricar peces d’avions. Aquesta és la primera condició.

La segona condició per tornar a treballar aquesta: avui no té cap urgència fabricar peces d’avions. En el sector automobilístic en altres països es plantegen fabricar respiradors artificials. Per què l’aeronàutica no és capaç d’això?

Tenim màquines, tecnologia avançada, etc., tot el necessari. Nosaltres exigim una investigació sobre les possibilitats de reconversió de la producció.
Si poguéssim produir respiradors artificials aniríem a treballar a gust, fins i tot amb orgull ... però exposar-nos a riscos per fabricar reblons d’avió, no és qüestió.

La tercera condició, si les dues primeres es compleixen i hem de tornar a treballar, és que exigim mesures sanitàries dràstiques. Però no confiem en la direcció per aplicar-les. Aquesta mateixa direcció va rebutjar enviar a casa als assalariats amb problemes de salut: diabètics, que tenen hipertensió.

No confiem en aquesta direcció i per això volem que hi hagi un comitè de control que es compongui per treballadors elegits del Comitè d’Empresa més cada treballador que vulgui sumar-se a aquests assumptes. Un comitè que sigui tot transparència, informació i amb dret a veto de totes les seves decisions.

L’última condició és que pensem que és necessari el manteniment de tots els llocs, incloent als treballadors temporals, i sense cap pèrdua de salari. No és als temporals ni a cap assalariat a qui els correspon pagar la crisi actual ni la crisi econòmica que ha de venir. La batalla l’hem de fer tots junts, coordinats i ànim, amics, guanyarem".


Facebook Twitter
Pàgina oberta | La precarietat de ser vetlladora/r

Pàgina oberta | La precarietat de ser vetlladora/r

Amnistia: no podem regalar-li el carrer a la dreta a Madrid!

Amnistia: no podem regalar-li el carrer a la dreta a Madrid!

23S: quatre anys de l'operació Judas i la criminalització de la protesta a Catalunya

23S: quatre anys de l’operació Judas i la criminalització de la protesta a Catalunya

Quatre motius pels que la classe treballadora ha de lluitar de manera independent per l'amnistia total de totes les lluitadores

Quatre motius pels que la classe treballadora ha de lluitar de manera independent per l’amnistia total de totes les lluitadores

Amnistia: no podem regalar-li el carrer a la dreta a Madrid!

Amnistia: no podem regalar-li el carrer a la dreta a Madrid!

Sumar: punta de llança del govern “progressista” contra el dret a decidir a Catalunya

Sumar: punta de llança del govern “progressista” contra el dret a decidir a Catalunya

Podria Estar Passant | "Any 2074: el català esdevé llengua oficial a la Unió Europea"

Podria Estar Passant | "Any 2074: el català esdevé llengua oficial a la Unió Europea"

Indults, rebaixa de penes, impunitat: les "amnisties" dels amics del Règim

Indults, rebaixa de penes, impunitat: les "amnisties" dels amics del Règim