×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Telepizza: “la pujada del SMI es va quedar en el camí per a gran part dels treballadors precaris”

Avui la plantilla de Telepizza Saragossa fa una nova vaga, a la qual s'han sumat els ‘Riders’ de Glovo i UberEats, entrevistem a Luis, un jove treballador de Telepizza a Madrid.

Pablo Juárez

dissabte 29 de juny de 2019
Facebook Twitter

Avui la plantilla de Telepizza Saragossa fa una nova vaga de 24 hores, sense precedents en el sector. Ja fa dues setmanes van paralitzar l’activitat d’aquesta empresa durant tot un dia, amb un seguiment del voltant del 60 per cent i una gran repercussió en els mitjans de comunicació i xarxes socials. A aquesta jornada de vaga se li sumen també altres sectors ultres precaritzats com els treballadors de Glovo i UberEats.

Aquesta important mobilització posa al descobert com tota una generació s’incorpora al mercat laboral en condicions de misèria. Telepizza potser és un dels casos més odiosos, però està lluny de ser una excepció. És el model laboral d’extrema precarietat que volen traslladar al conjunt de la classe treballadora. L’Estat malgrat qualsevol mesura mínima de cara a la galeria, garanteix i protegeix perquè els grans capitalistes tinguin les mans lliures a l’hora d’avançar sobre els drets dels treballadors. És degut a això que Telepizza es permet el luxe de saltar-se impunement la pujada del SMI (Salari Mínim Interprofessional). Aquesta mesura anunciada com mesurada estrella del PSOE i Podem durant la campanya electoral, està tenint un efecte nul en moltíssims centres de treball en els quals s’hauria d’haver fet efectiva des de principis d’any.

Els empresaris, acostumats a estar per sobre de les lleis que afecten la resta de mortals, sembla que han punxat os aquesta vegada. Els treballadors del Telepizza estan fent una crida àmplia al conjunt dels sectors precaritzats de tot el país a donar suport a la mobilització del 29, però sobretot a unir forces i fomentar l’autoorganització per a no només fer efectiva una pujada miserable del SMI sinó per a aconseguir condicions de vida dignes.

Aquesta campanya ja comença a tenir resultats. El mateix dia de la vaga, a Madrid i Barcelona estan convocades concentracions de suport. A Barcelona a més els treballadors de Telepizza sortiran també a la vaga la setmana vinent. Des d’Esquerra Diari apostem amb totes les nostres forces i recursos al fet que aquesta perspectiva es desenvolupi. Per això conversem amb Luis, treballador de Telepizza a Madrid, per a conèixer de primera mà com són les seves condicions laborals i com està afectant entre la plantilla la mobilització dels seus companys a Saragossa.

Explica’ns com és treballar en una botiga de Telepizza?

En el meu cas vaig entrar gairebé sense voler-lo. Portava al voltant d’un any sense trobar un treball i vaig enviar el CV per internet. Per a la meva sorpresa em van cridar l’endemà i l’endemà passat ja estava treballant. El treball en si no és el pitjor que he fet en la meva vida laboral precària, però comporta bastant perill en ser repartidor. Les motos estan totes en mal estat: frens que no funcionen, llums foses i moltes altres fallades comunes a gairebé totes les motos de la botiga. Tots els repartidors antics coincideixen en la mateixa cosa: els accidents. Alguns, com en el meu cas, vam tenir la sort de no sofrir més que tallis i dolor generalitzat. Uns altres van tenir greus lesions.

En el cas dels auxiliars el perill físic no existeix com a tal, lluny de cremades o corts que es poden ocasionar en el desenvolupament de l’ofici, però a nivell psicològic pot resultar demolidor. Són nois i noies de 18-25 anys (encara que actualment es donen casos de pares de família pluri-ocupats) sotmesos a una pressió constant per treure el treball a temps i arribar al “pressupost” (el marge a partir del qual la botiga obté beneficis) al més aviat possible. En canvi, quan no hi ha treball, simplement els diuen que marxin, fent-los entrar per a un torn d’una hora.

Recentment s’ha sabut que Telepizza Saragossa no està pagant la pujada del salari mínim als treballadors. Passa això també a Madrid? Hi ha altres normatives que estigui incomplint l’empresa?

A Madrid succeeix exactament el mateix. Segons l’empresa, volen acollir-se al conveni (extint des de desembre de 2018) per a pagar-nos els endarreriments al febrer de 2020. Fins aquí sembla tot “normal”, però l’alarma va saltar quan ens assabentem de que Telepizza vol considerar com a complements salarials a l’hora de calcular aquests endarreriments. L’empresa ha dit en diverses reunions que pretenen incloure el menyscapte de diners i les hores complementàries per a això. Això és un atropellament mai abans vist per mi en cap treball. Les hores complementàries que fem al final es converteixen en una jornada superior a la que tenim per contracte. En el meu cas, amb 80 hores mensuals, volen calcular l’SMI per a aquestes hores quan en realitat, per a arribar al mateix necessito fer de 100 a 110 hores i lliurar uns 250 comandes.

Quant a la resta de normatives, cal destacar el difícil que és per a nosaltres demanar roba, ja que sempre et posen pegues per a no lliurar-te-la. Hi ha treballadors que només tenen un pol per a tota la setmana, o que no va rebre la roba impermeable en entrar en treballar, sofrint el fred i la pluja totalment desprotegits.

Finalment, destacar com se salten el conveni pel que fa a la publicació horaris. Quan vaig començar a treballar teníem l’horari de la setmana següent el dissabte, fins i tot el diumenge. Gràcies a la pressió que vam exercir, es va començar a complir el que marca el conveni, que no és ni més ni menys que publicar els horaris el dimecres com a màxim.

La plantilla de Telepizza a Saragossa va fer una vaga molt reeixida el passat 31 de maig i tornarà a fer-la el 29 de juny. Creus que la lluita i organització dels treballadors és el camí per a defensar els nostres drets?

El Govern ens ha demostrat que la pujada del SMI es va quedar en el camí per a una gran part dels treballadors precaris d’aquest país. Només col·laborant de manera activa amb la resta de treballadors en situació de precarietat aconseguirem el que ens pertany per llei.

Vull recordar les mobilitzacions en ciutats grans com Madrid o Barcelona que tindran lloc el dia 29 de juny en suport als companys de Saragossa, que ens ensenyen el camí per a la defensa dels nostres drets laborals i de la nostra dignitat.

Com valoraries l’ambient actual entre la plantilla i com està afectant la negativa de l’empresa a no fer efectiva la pujada del SMI?

La companyonia i com els treballadors ens donem suport a els uns en els altres per a, almenys, fer del lloc de treball un lloc menys hostil és sens dubte el millor de treballar en el Telepizza. Els companys queden abans o després del treball per a prendre alguna cosa, comparteixen experiències o simplement troben un lloc segur en el qual poder expressar les seves inquietuds. També n’hi ha més reservats, com en tots llocs. El que em va semblar increïble quan vaig començar era la quantitat de gratitud que demostraven quan els tiraves un cable per a qualsevol cosa, encara que anés per a recordar-los una adreça de lliurament.

No obstant això, és veritat que tant les condicions d’extrema precarietat com la pèrdua de valor del nostre treball arran de no ajustar els nostres salaris al SMI genera un ambient de crispació i hostilitat dins de les botigues. Són molts els companys que s’acosten per a saber si hi ha novetats o per a pensar en el següent passo a seguir. Cada vegada hi ha més clients que, quan arribes al seu domicili, et pregunten pel tema. El moment més tibant es va viure fa poc, quan van arribar els cartells amb els nous preus. Vam veure que havien incrementat el cost dels productes que venien, però els nostres salaris seguien congelats. Molts ens dirigim a l’equip gerent a la recerca de respostes que, òbviament, no trobem.


Facebook Twitter
Repressió “progressista”: Dani Gallardo serà el primer condemnat per les protestes del procés que entrarà a la presó

Repressió “progressista”: Dani Gallardo serà el primer condemnat per les protestes del procés que entrarà a la presó

Senseidrets: programes d'innovació o d'explotació de la Generalitat?

Senseidrets: programes d’innovació o d’explotació de la Generalitat?

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

Eleccions Galícia | El PP manté la seva majoria absoluta, el BNG creix a costa del PSdG i el “vell” neoreformisme s'enfonsa

Eleccions Galícia | El PP manté la seva majoria absoluta, el BNG creix a costa del PSdG i el “vell” neoreformisme s’enfonsa

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Avals públics per a la compra d'habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

Avals públics per a la compra d’habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah