×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Telepizza, Glovo, Deliveroo...la joventut precària es rebel·la contra l’explotació

La plantilla de Telepizza a Saragossa surt a la vaga, però no està sola. Els Riders de Deliveroo i Glovo estan lluitant contra una precarietat que mata, però també se sumen sectors precaris de tota mena. T'expliquem les lluites de la joventut treballadora.

EsquerraDiari.cat

dissabte 1 de juny de 2019
Facebook Twitter

A més de l’elevat índex d’atur, la joventut està sobre representada als treballs més precaris, amb “noves” formes d’explotació que se salten tot tipus de lleis sense conseqüències. A Glovo, Deliveroo, Telepizza, la joventut està dient prou.

Telepizza: El secret està en l’explotació

Les seccions sindicals de CGT i UGT a Telepizza de Saragossa estan en guerra. Des del mes de gener, l’empresa deu diners per la pujada del Salari Mínim Interprofessional (SMI) que es nega a aplicar.

Al mateix temps, la multinacional ha franquiciat totes les botigues a Saragossa, i els treballadors temen que després del traspàs vingui un nou atac a la plantilla. Per això aquest divendres 31 de maig han anat a la vaga. Pel pagament de l’augment del salari mínim degut, com marca la llei, i contra qualsevol atac que vulgui fer l’empresa després de la franquiciació.

La vaga ha estat total en algunes de les botigues i ha superat la mitjana del 50% de seguiment en un sector precaritzat i dividit en diferents locals. És la primera vaga de 24 hores en els 35 anys d’història de Telepizza.

La manifestació ha començat a les 18h enfront de la botiga de Telepizza de la Plaça San Francisco, pujant per la Gran Via fins al Paraninfo, on a més de la plantilla de Telepizza, han mostrat el seu suport a la lluita treballadors de Parcs i Jardins, Deliveroo, Glovo, forestals o joves de l’agrupació Contracorrent.

Els crits de "Tot el suport als amics de Glovo" o "Que visqui la lluita de la classe obrera" entrellaçaven les intervencions de solidaritat d’aquestes lluites i el minut de silenci guardat pel rider de Glovo mort mentre treballava a Barcelona.

L’extensió del conflicte a altres empreses és fonamental, especialment a les del sector del menjar ràpid, que es destaca per la seva patronal antisindical i precaritzadora.

Com van dir les seccions sindicals de CGT i UGT Telepizza a l’hora de confirmar la vaga després del menystinc de la patronal a les reunions: Cridem a tots els treballadors a organitzar-se en cada centre de treball, contactar amb els delegats sindicals combatius, i començar a mobilitzar-se. Mai és tard. Aquesta és la lliçó que ha de deixar aquesta vaga. Cridem a tots els treballadors de Telepizza a secundar la vaga i acudir al costat dels precaris de Burger King, Papa John’s i Glovo a la manifestació.

Vaga a Telepizza, què diuen les i els

La resposta a la vaga de Telepizza va arribar per part de treballadors d’empreses com Amazon, Fasinpat o Glovo, entre altres, mostrant la seva [solidaritat de classe amb la vaga de Telepizza a Saragossa→http://www.izquierdadiario.es/solidaridad-de-clase-con-la-huelga-de-telepizza-en-zaragoza]. I és que aquesta vaga és contra una patronal prepotent que paga per sota del SMI, però que no només ho fa a Telepizza.

Aquest despotisme patronal que desperta la solidaritat de molts altres treballadors i trenca el tradicional silenci dels mitjans sobre conflictes en empreses d’aquest tipus.

Empreses com Deliveroo, Glovo, Stuart i Ubereats entre altres, són les que garanteixen condicions de treball enormement precàries, sense cap dret, ni protecció mèdica, ja que no existeix cap contracte per a aquests (falsos) autònoms.

Els repartidors en bicicletes estan exposats a una alta sinistralitat, ja que recorren 60 i 80 quilòmetres diaris i quan sofreixen algun tipus d’accident, no se’ls considera com un accident laboral sinó com a malaltia comuna.

No obstant això, després de la mort del jove repartidor el dissabte passat, ni ben transcorregudes 24 hores, més d’un centenar de riders es manifestaven davant la seu de Barcelona.

Com explicava Dani Gutiérrez, un extreballador de Glovo i Deliveroo i portaveu també de la plataforma, “volem denunciar l’explotació a la que Glovo ens té sotmesos, a la qual s’intenta cobrir amb la desregularització que precaritza les nostres vides".

“Denunciem la pressió a la qual se’ns sotmet a l’hora de repartir, la càrrega de volum excessiva, la rapidesa a les carreteres que ens porten a jugar-nos la vida sense cap mena de prevenció de riscos laborals, sense cap mena de material de seguretat viària. I així va acabar passant el que des de fa molt temps hem dit que passaria, que és que algú moriria”.

La precarietat mata, però la joventut treballadora s’organitza.


Facebook Twitter
Senseidrets: programes d'innovació o d'explotació de la Generalitat?

Senseidrets: programes d’innovació o d’explotació de la Generalitat?

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

Catalunya entra en alerta màxima per la sequera

Catalunya entra en alerta màxima per la sequera

Eleccions Galícia | El PP manté la seva majoria absoluta, el BNG creix a costa del PSdG i el “vell” neoreformisme s'enfonsa

Eleccions Galícia | El PP manté la seva majoria absoluta, el BNG creix a costa del PSdG i el “vell” neoreformisme s’enfonsa

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Avals públics per a la compra d'habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

Avals públics per a la compra d’habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah