Setze palestins i 14 israelians han mort des del 22 de març en atacs a Israel i batudes a la Cisjordània ocupada. Palestins i israelians han estat testimonis d’un augment de la violència durant l’últim mes, amb atacs palestins en ciutats israelianes i les forces d’Israel intensificant batudes, tirotejos, arrestos i assassinats a Cisjordània il·legalment.

La policia israeliana va irrompre ahir en el recinte de la mesquita d’Al-Aqsa al Jerusalem Est ocupat, els metges van informar que almenys 152 palestins van resultar ferits en la violència subsegüent i centenars van ser detinguts.

La fundació islàmica que administra el lloc va dir que la policia israeliana va entrar en vigor abans de l’alba del divendres, quan milers de fidels es van reunir en la mesquita per a les oracions matutines.

Els vídeos que circulen en línia mostren als palestins llançant pedres i a la policia disparant gasos lacrimògens i granades d’atordiment. Altres mostren a fidels atrinxerats dins de la mesquita enmig del que semblaven ser núvols de gasos lacrimògens. El servei d’emergència de la Mitja Lluna Roja Palestina va dir que va evacuar a la majoria dels ferits a hospitals. La dotació va dir que un dels guàrdies en el lloc va rebre un tret en un ull amb una bala de goma.

La Mitja Lluna Roja Palestina va agregar que les forces israelianes havien obstaculitzat l’arribada d’ambulàncies i paramèdics a la mesquita, ja que els mitjans palestins van dir que desenes de fidels ferits romanien atrapats dins del complex. La policia israeliana va dir que va arrestar almenys a 300 palestins durant l’última escalada. No obstant, fonts palestines situen el número en 400.

La policia israeliana va dir que va ingressar al recinte, el tercer lloc més sagrat de l’Islam i venerat pels jueus com la Muntanya del Temple, per a dispersar a una multitud “violenta” que romania al final de les oracions del matí.

Van dir que van entrar “per a dispersar i fer retrocedir” a la multitud després que un grup de palestins comencés a llançar pedres cap al pròxim espai d’oració jueu del Mur Occidental.

Però el camerògraf palestí, Rami al-Khatib, que va presenciar la batuda, va dir: “Ells [les forces israelianes] van buidar brutalment el recinte. Estaven atacant al personal de la mesquita, gent normal, ancians, joves.

“Va haver-hi moltes persones ferides, van disparar bales de goma dins del recinte de la mesquita d’Al-Aqsa. Estaven colpejant a tots, fins i tot als paramèdics, els van colpejar”, va dir al-Khatib, qui també va resultar ferit.

En informar des de la Porta de Damasc, Najwan al-Samri d’Al Jazeera va dir que la policia israeliana va irrompre en el complex de la mesquita sense pretext i va agredir als fidels prop de la sala d’oració Qible després de l’oració del matí.

Va agregar que l’escalada es va produir quan els grups jueus d’extrema dreta van demanar batudes en el complex de la mesquita d’Al-Aqsa durant la festivitat de la Pasqua jueva i l’ofrena de sacrificis d’animals als seus patis, la qual cosa no ha ocorregut des de l’antiguitat.

L’analista polític principal d’Al Jazeera, Marwan Bishara, va culpar a l’ocupació israeliana, la “indiferència de la comunitat internacional davant el sofriment palestí” enmig de la crisi d’Ucraïna i la “paràlisi del lideratge palestí” com les raons darrere dels últims esdeveniments a Jerusalem.

Les respostes

En resposta als esdeveniments, la presidència palestina va dir en un comunicat que l’assalt al complex de la mesquita d’Al-Aqsa per part de la policia israeliana va ser “un fet perillós” i “una declaració de guerra”.

Va agregar que el poble palestí no permetria que les forces d’ocupació israelianes i els colons jueus es fessin càrrec del lloc sagrat, i va demanar a la comunitat internacional que “posi fi a l’agressió israeliana”.

Ismail Haniyeh, cap de l’oficina política de Hamas que governa la Franja, va dir que la decisió del poble palestí defensaria i protegiria la mesquita d’Al-Aqsa costi el que costi. Va agregar que no pertocava per a “intrusos” a Jerusalem. Hamas també va fer un anomenat als palestins a Cisjordània ocupada i Israel a unir-se en suport de Jerusalem i la Mesquita Al-Aqsa.

Els palestins han temut durant molt de temps que Israel planegi apoderar-se del lloc o dividir-lo. Ja que la ultradreta israeliana pressiona constantment per a administrar el lloc, la qual cosa implicaria explícitament destruir les mesquites per a reconstruir el Segon Temple jueu.

Per part seva, Ofir Gendelman, portaveu del primer ministre israelià Naftali Bennett, va dir que Israel no permetria que els que va descriure com a “esvalotadors” impedissin l’oració a Jerusalem i pertorbessin l’ordre públic.

Gendelman va acusar els “pinxos palestins” de llançar pedres sense pretext amb l’objectiu d’inflamar la situació en la mesquita d’Al-Aqsa. Va dir que la policia israeliana es va veure obligada a ingressar al recinte per a dispersar a la multitud i calmar la situació.

Les tensions han augmentat en les últimes setmanes. Israel ha estat duent a terme arrestos i batudes militars a Cisjordània ocupada il·legalment arran d’una sèrie d’atacs mortals de palestins dins d’Israel, que van desencadenar enfrontaments en els quals diversos palestins han mort, inclosos set des del dimecres.

S’esperava que desenes de milers de palestins es reunissin en Al-Aqsa per a les oracions del divendres a la tarda mentre els musulmans observen el mes sagrat del Ramadà. Setmanes de protestes i batudes en Al-Aqsa durant el Ramadà de l’any passat es van convertir en un assalt d’11 dies en la Franja de Gaza assetjada.

La guerra va provocar la mort d’almenys 260 palestins, així com 13 israelians, i una destrucció significativa en el territori ja empobrit. El Ramadà d’enguany coincideix amb la festivitat de la Pasqua jueva i la setmana santa cristiana, la qual cosa atreu a milers de pelegrins i altres visitants a Jerusalem.

Les autoritats israelianes diuen que estan compromeses a mantenir l’statu quo, però en els últims anys jueus nacionalistes i religiosos han visitat el lloc en grans quantitats amb escortes policials.

Israel va capturar Jerusalem Aquest, llar del-Aqsa i altres importants llocs sagrats, en la guerra de 1967 i la va annexar en un moviment no reconegut internacionalment. Els palestins volen que la part aquest de la ciutat sigui la capital d’un futur estat independent que inclogui Cisjordània i Gaza, que Israel també va capturar durant la guerra fa gairebé 55 anys.