×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube
banner

Si el capitalisme destrueix el planeta, destruïm el capitalisme! Cap a la Vaga Climàtica del 15S

Després d’un nou estiu de calor sufocant i incendis, la crisi climàtica és més evident que mai. Enfront d'ella, no ens val ni la dreta negacionista amiga dels empresaris que la produeixen ni el bloc “progressista” que en cinc anys no ha pres una sola mesura efectiva. Sortim a lluitar per un sortida revolucionària i socialista!

Contracorrent

Pa i Roses

divendres 15 de setembre de 2023
Facebook Twitter

Venim d’un estiu on la crisi climàtica s’ha fet notar més que mai. Incendis en tot l’hemisferi nord que van tenyir de vermell els cels de Nova York, alertes per calor que van deixar 45 °C a Mèxic, 52 °C a la Xina i més de 53 °C a la Vall de la Mort de Califòrnia… unes temperatures i desastres que freguen l’inhabitable i que amenacen la vida de milions de persones.

En l’Estat espanyol s’han sofert 4 onades de calor aquest estiu: 20 dies de temperatures asfixiants i la defunció de més de 2.000 persones. Unes onades de calor que l’any passat van deixar un total de 61.000 morts en tot Europa. Aquesta emergència climàtica se suma a la guerra d’Ucraïna, amb els efectes de la qual els governs de la Unió Europea han renunciat als seus modestos plans de reconversió ecològica: han augmentat l’ús de combustibles fòssils i han passat a considerar el gas i la nuclear com a energies verdes i inverteixen milions en la indústria armamentística (una de les més contaminants) per a portar-nos a nous escenaris de conflicte i guerres.

A més, els països europeus mantenen una dominació imperialista amb aquells on es troben els recursos necessaris per a la suposada transició ecològica que volen dur a terme. Només un exemple: els llaços d’explotació i extractivisme amb països com l’Argentina, Bolívia i Xile, on es troba la major part del liti utilitzat per a fer bateries de cotxes elèctrics. Oposar-nos a la crisi climàtica és fer-ho també als suposats plans de reconversió ecològica que empobreixen regions senceres, desposseeixen a les comunitats originàries i deixen un desastre ambiental, com en el cas de les mines de liti.

Aquesta crisi ecològica se sent especialment en la joventut, que som els qui haurem de bregar amb les seves pitjors conseqüències. Una joventut a la qual ens diuen que és més fàcil la fi del món que el del capitalisme. A més, som els qui patim més precarietat laboral, problemes de salut mental, problemes econòmics en les nostres famílies que ens impedeixen estudiar el que volem, dificultat per a independitzar-nos, persecució policial… i tot això se suma a un sistema educatiu que ens obliga a memoritzar sense pensar i on no s’aborden els grans problemes socials com el masclisme, el racisme, la LGTBifobia ni la crisi ecològica.

Les joves estem fartes de veure com avancen les idees reaccionàries de la dreta a les nostres aules i com s’instal·la el seu discurs que ens persegueix i que nega el canvi climàtic. Fartes de discursos com el d’Ayuso que diu que contra la crisi climàtica cal posar plantes als balcons o com el de Vox que diu que el canvi climàtic evitarà morts per fred. Però també estem cansades que els qui diuen que aturaran a la dreta tampoc facin res. El govern “progressista” va rescatar amb 1.350 milions d’euros a les elèctriques, va augmentar un 26% la despesa militar en 2023 i va permetre infiltracions policials en grups ecologistes. Així s’atura a la dreta?

A la joventut se’ns va dir que havíem de votar-los perquè venia la dreta. Però dos mesos més tard, els suposats “progressistes” prefereixen una Espanya fatxa que trencada. Prefereixen posar per davant la sacrosanta unitat d’Espanya i avalar la repressió al moviment democràtic català que acceptar l’amnistia dels encausats per lluitar a Catalunya per a no repetir les eleccions. Prefereixen declarar terroristes als grups ecologistes Extinction Rebellion i Futur Vegetal abans que a les elèctriques que contaminen o als bancs que desnonen.

A Catalunya, ERC va aprovar els pressupostos de la mà de PSC i Comuns amb megaprojectes a mesura de la patronal catalana. Casinos i carreteres per a continuar apostant per un model de turisme massiu, precari i contaminant mentre es busca una via per a l’ampliació de l’aeroport.

Per això, aquest 15 de setembre, des de Contracorrent i Pa i Roses sortim al carrer en una nova Vaga Climàtica Global. Sortim per a dir ben alt que enfront de l’extrema dreta negacionista, el bloc “progressista” no és una alternativa, que no estem disposades a acceptar la repressió estatal i que exigim l’amnistia de tots els represaliats per lluitar: ecologistes, sindicals, del moviment democràtic català, treballadors en vagues i un llarg etcètera. Sortim per a lluitar per la fi d’aquest sistema assassí que ens deixa sense futur.

Perquè hi ha una alternativa: la que va de la mà, no de les empreses, sinó dels i les treballadores, les dones, les migrants, les persones LGTB i la resta dels sectors als quals aquest sistema assassí no té res a oferir. Una que amb la força de la classe treballadora pugui posar en escac aquest sistema i als seus governs. Una que segueixi l’exemple de la lluita en Jujuy (l’Argentina) on la classe treballadora i el poble es van aixecar per a exigir la fi del saqueig del liti i la repressió de la mobilització. Per a seguir l’exemple de França, on la classe treballadora i els estudiants van sortir a lluitar contra l’augment de l’edat de jubilació de Macron. Per a seguir l’exemple de les grans lluitadores que han posat en peu revolucions com la Revolució russa. Aquest és el nostre exemple: hi ha una sortida socialista i és a les nostres mans construir-la.

Si el capitalisme destrueix el planeta, destruïm el capitalisme! Ni dreta negacionista, ni bloc “progressista”. En lluita per una sortida revolucionària i socialista!


Facebook Twitter

Contracorrent

Catalunya


El racisme de l'extrema dreta no es combat amb el mal menor

El racisme de l’extrema dreta no es combat amb el mal menor

Eleccions Catalunya: A qui beneficia l'ampliació del Prat? PSC, ERC i Junts ho tenen clar

Eleccions Catalunya: A qui beneficia l’ampliació del Prat? PSC, ERC i Junts ho tenen clar

Eleccions Catalunya: Què proposen PSC, ERC i Junts sobre l'educació pública?

Eleccions Catalunya: Què proposen PSC, ERC i Junts sobre l’educació pública?

L'extrema dreta catalana o com el processisme ha possibilitat l'engendre d'Aliança Catalana

L’extrema dreta catalana o com el processisme ha possibilitat l’engendre d’Aliança Catalana

“Presentem una llista a les eleccions europees per dir prou al genocidi a Palestina i l'Europa fortalesa”

“Presentem una llista a les eleccions europees per dir prou al genocidi a Palestina i l’Europa fortalesa”

Fora Milei, fora Vox i fora Repsol, Telefónica, Santander... de l'Argentina i Amèrica Llatina

Fora Milei, fora Vox i fora Repsol, Telefónica, Santander... de l’Argentina i Amèrica Llatina

Sis claus per seguir la jornada electoral a Catalunya

Sis claus per seguir la jornada electoral a Catalunya

Pablo Castilla: "No hi ha 'regeneració democràtica' possible del monàrquic Règim del 78"

Pablo Castilla: "No hi ha ’regeneració democràtica’ possible del monàrquic Règim del 78"