×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Santako en peu de guerra per la defensa de l’habitatge digne i contra l’especulació

Aquest dijous l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramanet enviava efectius policials a desallotjar el Centre Social Okupat Autogestionat Estudi Nou, i amenaça en fer el mateix amb la resta de centres i habitatges ocupats del centre de la ciutat per implementar el PERI, el pla especulatiu per renovar el centre de la ciutat, fent fora a les veïnes de tota la vida.

Mariona Tasquer

divendres 13 de gener
Facebook Twitter

Santa Coloma de Gramenet és una de les ciutats dormitori de l’àrea metropolitana de Barcelona afectades per la gentrificació i la destrucció de barris amb intencions especulatives. Són més de dues dècades que els veïns del Barri Antic de Santa Coloma porten vivint amb por de ser desnonats i veure les seves cases enderrocades.

El Pla Especial de Reforma Interior (PERI) de Santa Coloma és un pla urbanístic de titularitat privada que va ser aprovat per l’ajuntament de la ciutat l’any 1999, tot i que porta anys parat. Aquest pla urbanístic contempla l’ensorrament de més d’una dotzena de cases i finques del Barri Antic, amb l’objectiu de construir un centenar d’habitatges nous; un centre comercial; un bloc de 12 pisos i ampliar un passeig de la ciutat. L’Ajuntament del PSC, amb Núria Parlon a l’alcaldia, és responsable de varies irregularitats comeses els 20 darrers anys amb l’execució del pla urbanístic; va afavorir il·lícitament al Banc Sabadell, propietari de diferents edificis de la zona fins a finals de 2019, quan els va traspassar a una cartera d’immobles a un fons d’inversió estatunidenc, que és un altre dels principals responsables del PERI.

Les veïnes de Santa Coloma i del Barri Antic porten més de vint anys resistint contra el pla urbanístic; ho fan mitjançant plataformes com la Plataforma Salvem el Barri Antic, la PAHV Gramenet (Plataforma d’Afectades per la Hipoteca i la Vivenda) o el Centre Social Okupat Autogestionat (CSOA) La Kasa Estudi Nou. El centre social, ocupat des de l’any 2018, està situat al centre de la ciutat, molt a prop de l’Ajuntament, i està format per dos espais diferenciats però connectats; un ubicat a la Plaça de la Vila i a l’altre al carrer Pedró. Les dues finques formen part del PERI, encara que només l’edifici de la Plaça la Vila s’ha vist afectat.

Ahir, dijous 12 de gener, la policia local i la Unitat de Suport i Intervenció Ràpida (USIR), amb el suport dels Mossos d’Esquadra al càrrec del dispositiu repressiu, van desallotjat el centre social. Poc després de les 7 del matí la policia local i l’USIR van arribar a la okupa, per ordre de l’Ajuntament; que va ordenar el desallotjament sense cap tipus de requeriment judicial i sense avís previ als joves que s’encarreguen del centre, argumentat que volien recuperar la finca, propietat seva. Al irrompre al centre, la policia s’ha trobat amb una persona que viu allà, amb mobilitat reduïda, i l’han desnonat.

A més de no haver permès l’accés del jovent del centre per la retirada de material personal, el CSOA ha estat custodiat per més d’una vintena d’agents de la policia local i els mossos, a més de comptar amb seguretat privada. L’ajuntament ha tapiat les entrades a l’edifici de la Plaça de la Vila, però al no tenir coneixement de la connexió entre aquesta finca, on abans hi havia hagut l’oficina central de La Caixa, i la de carrer Pedró, únicament han destruït i tapiat les escales que connectaven els dos espais. Els membres del CSOA denuncien la destrucció de tot l’interior de l’espai.

Les diferents entitats del moviment per l’habitatge a Santa Coloma van convocar una manifestació a la Plaça de la Vila a les 17:30 hores, la manifestació tenia com objectiu baixar des de la plaça fins a la porta del CSOA i aturar el trànsit del carrer del davant. El que es va trobar el jovent i els veïns va ser un dispositiu policial molt extens, enviat per l’ajuntament del PSC, impedint l’accés al carrer, i carregant contra els manifestants.

L’Ajuntament no només va desallotjar il·legalment el centre social okupat i desnonar a una persona, sinó que a més va enviat les forces repressores a reprimir a la joventut que lluita pel dret a l’habitatge i amenaça amb desnonar la resta de centres i cases okupades del voltant, afectades també pel PERI. Els membres de la Kasa Estudi Nou i la resta de plataformes de l’habitatge van fer una crida al suport de les veïnes i de tothom qui si vulgui sumar per la resistència d’aquests espais davant l’amenaça de futurs desallotjaments. A més han anunciat que continuaran les acciones aquest propers dies per protestar i resistir contra aquesta ofensiva de l’Ajuntament.

No pot estar més clar que el desallotjament del centre social i la intenció de desallotjar la resta de cases okupades del barri, per poder continuar amb l’execució del PERI, forma part d’una estratègia política de ‘neteja del barri’ de cara a les properes eleccions municipals. L’alcaldia de Nuria Parlon ha estat marcada per una militarització dels barris més precaritzats de la ciutat, com Fondo o El Raval, i un augment constant dels dispositius policials. Al 2020 Núria Parlon va incrementar en una setmana el número de policies a la ciutat amb 31 nous efectius. Per altra banda l’alcaldia del PSC creava, aquest mateix any, l’USIR (la Unitat de Suport i Intervenció Ràpida). Una nova unitat de la Policia Local amb la funció de reprimir al jovent de la ciutat i militaritzar els barris més precaris. Però no es queda aquí, l’any 2021 Parlon i el PSC van destinar 12,5 milions d’euros a la construcció d’una comissaria de la Policia Local al barri del Raval, un dels més criminalitzats i precaris de Santa Coloma.

Aquestes polítiques de ‘neteja de barris’ les portem vivint a tot l’Àrea Metropolitana de Barcelona i a la mateixa Barcelona des de fa anys, amb la creació d’unitats especials de la policia per assegurar la repressió als barris de la classe treballadora; com ara la USIR de la Policia Local a Santa Coloma, la Unitat Omega de la Guardia Urbana a Badalona o la Unitat Especial d’Intervenció, de la Guàrdia Urbana de L’Hospitalet de Llobregat.

Des de Contra Corrent i Pa i Roses denunciem a l’Ajuntament del PSC i a les entitats financeres, responsables de la compra de les finques i cases de les veïnes del Barri Antic, com el Banc Sabadell. Rebutgem completament el desallotjament del CSOA La Kasa Estudi Nou i l’amenaça a la resta d’espais okupats de Santa Coloma. No podem permetre que els ajuntaments duguin a terme plans urbanístics amb fins especulatius als nostres barris; la joventut, juntament amb la classe treballadora, ens hem d’organitzar en contra de la crisis de l’habitatge. Fem fora als fons voltors, als especuladors que juguen amb el nostre dret a l’habitatge i als ajuntaments que ens desnonen per fer negoci amb l’habitatge!

Cap veïna fora del barri!


Facebook Twitter
Joan Tallada, membre d'Act Up Barcelona: "Vam aconseguir que la sida es veiés també com una qüestió política"

Joan Tallada, membre d’Act Up Barcelona: "Vam aconseguir que la sida es veiés també com una qüestió política"

La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l’operació Judas

Alejandra Matamoros: "L'Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l'operació Judas no es beneficiïn de l'amnistia"

Alejandra Matamoros: "L’Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l’operació Judas no es beneficiïn de l’amnistia"

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l’operació Judas

Hipocresia imperialista: el govern espanyol compra míssils israelians per valor de 290 milions d'euros

Hipocresia imperialista: el govern espanyol compra míssils israelians per valor de 290 milions d’euros

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d'Habitatge és directament rendista

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d’Habitatge és directament rendista

Pedro Sánchez és investit president d'un nou govern de coalició “progressista”

Pedro Sánchez és investit president d’un nou govern de coalició “progressista”

Podria Estar Passant: "Asociacions de pares i mares de jutges, guardies civils, bisbes i 'putosdefensors' signen un manifest per l'independència de l'Espanya perseguida"

Podria Estar Passant: "Asociacions de pares i mares de jutges, guardies civils, bisbes i ’putosdefensors’ signen un manifest per l’independència de l’Espanya perseguida"