×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Sánchez anuncia el vaccí a l’Estat espanyol però rebutja la supressió de les patents

L'Estat espanyol vacunarà la meitat de la població però rebutja la supressió de les patents que permetria a la resta del món accedir a les vaccines més econòmicament.

Guillermo Ferrari

dilluns 23 de novembre de 2020
Facebook Twitter

El president espanyol anuncia que la meitat dels espanyols estarien vaccinats contra la Covid al llarg del primer semestre del pròxim any. Els avanços en la recerca fets pels laboratoris fan pensar que a final d’enguany o principis del pròxim ja es començaria a distribuir les noves vaccines.

Segons Pedro Sánchez la Comissió Europea ha pactat amb cinc laboratoris per a tenir 1.200 milions de dosis, de les quals el 10% pertanyen a l’Estat espanyol. En total, les vaccines que arribarien serien de 4 dosis per persona i permetrien que el primer semestre tenir vacunades a la meitat de la població.

L’anunci del President ha desbordat optimisme deixant frases sorprenents. Per exemple, que la co-governança “està funcionant en aquesta segona onada” quan gairebé totes les comunitats estan amb un risc molt alt; o que “la capacitat del sistema nacional de salut és excel·lent...” quan hi ha una manca substancial de personal sanitari i la mobilitat està molt reduïda igual que la vida social.

En el seu anunci, el president ha deixat caure que “una cosa és el vaccí i una altra la vacunació”. Aclarint que la vacunació trigarà uns mesos i que primer es vacunarà a la població de risc i el personal sanitari. Tenint en compte que els CAPs es troben gairebé col·lapsats i que el contagi de la Covid està baixant lentament la campanya de vacunació serà bastant dificultosa.

Defensant el negoci de la Covid

No obstant, les bones notícies sobre l’arribada de les vaccines i la campanya de la vacunació, el Govern del PSOE-UP fa costat a la UE, els EUA i el Japó contra l’exempció de les patents vinculades als vaccins de la Covid. Tota una mesura imperialista que es va efectuar dins de les jornades organitzades per l’Organització Mundial del Comerç (OMC) i la discussió continuarà el pròxim 17 de desembre.

l’Índia i Sud-àfrica han proposat aquest divendres que no s’apliquin les patents per a poder accedir a la vacuna més ràpidament i amb menys cost. Però aquesta iniciativa xoca amb la defensa aferrissada que les grans potències fan dels guanys dels seus laboratoris. Ara s’entén la frase de Pedro Sánchez d’“una cosa és el vaccí i una altra la vacunació”.

Es veu que a aquest govern, “el més progressista de la història”, tant li dóna si els països més pobres tenen accés al vaccí o si s’han d’endeutar encara més per a poder aconseguir-lo. Serà aquest, un dels “gripaus” que segons Pablo Iglesias ens hauríem d’empassar?

Vivim sota el sistema capitalista, i tot el que sigui capaç de ser venut ho serà. Els laboratoris i grans empreses farmacèutiques volen fer el seu agost tenint en compte les necessitats de desenes de milions d’éssers humans. Es veu que “acabar amb la Covid” no és un bon negoci, millor que continuï i així podran vendre moltes vacunes en els pròxims anys.

Acabar amb la Covid, no serà cosa d’un país o un continent. Només es podrà acabar amb una acció coordinada i planificada de tots els països del món. Però les potències imperialistes només defensen els guanys de les seves empreses. I el “govern de progrés” fa el mateix. Ja us podreu imaginar quina meitat serà la primera a estar vacunada a l’Estat espanyol imperialista.

Aquesta manera de “lluitar” contra la Covid ens condemnarà a que la Covid sigui un virus que provoqui malalties cròniques. Que mai deixi d’estar entre nosaltres. Que tinguem diverses onades més i que els sectors més empobrits sofreixin més les morts i els contagis. Així com ara per a viatjar a l’Àfrica ens hem de vacunar per a evitar algunes malalties cròniques que es poden evitar, passarà amb la Covid sota el sistema capitalista i els seus governs imperialistes.


Facebook Twitter
Al juliol va pujar l'atur i van caure les afiliacions a la Seguretat Social per primera vegada en 21 anys

Al juliol va pujar l’atur i van caure les afiliacions a la Seguretat Social per primera vegada en 21 anys

La mesa del Parlament suspèn Laura Borràs del càrrec de presidenta

La mesa del Parlament suspèn Laura Borràs del càrrec de presidenta

Una taula de diàleg amb molts "compromisos" i cap resolució per a la desjudicialització

Una taula de diàleg amb molts "compromisos" i cap resolució per a la desjudicialització

El TSJC obre judici oral a Laura Borràs

El TSJC obre judici oral a Laura Borràs

La nova llei de Secrets Oficials mantindrà sota clau la impunitat de l'Estat des del franquisme

La nova llei de Secrets Oficials mantindrà sota clau la impunitat de l’Estat des del franquisme

L'impost a les energètiques i els bancs: maquillatge que no ataca als seus interessos

L’impost a les energètiques i els bancs: maquillatge que no ataca als seus interessos

Crisi climàtica: el Mediterrani ha arribat als 30 graus, 6 per sobre de l'esperat

Crisi climàtica: el Mediterrani ha arribat als 30 graus, 6 per sobre de l’esperat

Mà d'obra migrant mes barata i submisa: l'objectiu de la reforma de la Llei d'Estrangeria

Mà d’obra migrant mes barata i submisa: l’objectiu de la reforma de la Llei d’Estrangeria