×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

S’intensifiquen les protestes als Estats Units per a exigir justícia per George Floyd

El governador va demanar la intervenció de la guàrdia nacional després de l'escalada en les mobilitzacions a Minneapolis.

divendres 29 de maig de 2020
Facebook Twitter

La Casa de Govern de l’Estat a Denver va ser clausurada després dels trets en una manifestació que es desenvolupava de manera pacífica, una de diverses protestes en tot el país. Al seu torn, van ser arrestades 30 persones a Manhattan en les manifestacions.

El governador de Minnesota, Tim Walz, va activar la intervenció de la Guàrdia Nacional el dijous a la tarda després de l’escalada en les protestes i els fets ocorreguts a conseqüència de la repressió i la ira deslligada per l’assassinat de George Floyd. Les mobilitzacions es duen a terme fa més de tres dies, just desprès que es viralitzés el vídeo en el qual es veu a Floyd lluitant per respirar mentre un oficial de policia de Minneapolis pressionava el seu genoll contra el coll de l’home.

Les tres nits consecutives, la policia ha estat disparant gasos lacrimògens i bales de goma mentre un sector de la manifestació incendiava edificis i saquejava botigues desplegant un esclat de brega contra la brutalitat policial i el racisme. Al moment d’escriure aquesta notícia, continuen els enfrontaments amb la Policia, a més de l’atac al departament de policia local.

Les protestes van continuar desenvolupant-se el dijous a la nit en ciutats com Nova York, Denver, Albuquerque i Portland, Oregon. El dimecres també es van mobilitzar centenars exigint justícia per Floyd a Los Angeles i Memphis.

Enfront de la repressió, alguns manifestants a Minneapolis van llançar pedres als agents de policia, que van continuar utilitzant gasos lacrimògens.

El governador Waltz va dir: "Desafortunadament, algunes persones s’han involucrat en activitats il·legals i perilloses, com a incendis provocats, disturbis, saquejos i danys a la propietat pública i privada”. A continuació, va declarar l’estat d’emergència a Minneapolis, St. Paul i les comunitats circumdants.

No obstant això, encara no respon a la demanda de les creixents manifestacions, justícia per George Floyd, al quart dia del seu assassinat no hi ha ni un sol policia imputat.

L’oficial Chauvin, qui va matar a Floyd estava acompanyat per tres oficials, que no han actuat per a prevenir el tràgic final de Floyd. Els quatre membres de la policia van ser acomiadats el dimarts, però cap ha estat imputat ni arrestat per l’assassinat.

Floyd tenia 46 anys, va morir el dilluns a la nit després de ser detingut baix sospita d’haver intentat usar un bitllet fals de 20 dòlars en un supermercat. Després de ser emmanillat i tirat al sòl per un oficial de policia blanc que va pressionar el seu genoll en el coll del George Floyd durant aproximadament vuit minuts. En un vídeo que es va viralitzar amb milions de reproduccions es pot veure a la víctima demanant auxili i deia clarament, "Si us plau, no puc respirar”.

El germà de George, Philonise, va dir als mitjans "Van executar al meu germà a plena llum del dia. Estic cansat de veure morir als negres". Als Estats Units la brutalitat policial i el racisme romanen especialment entre les forces repressives. La persecució i repressió, arribant en milers de casos a l’execució de persones afrodescendientes continua sent una de les marques distintives de la policia. En l’enorme majoria dels casos, els policies assassins queden impunes i en funcions. D’aquesta forma es continua reproduint la impunitat per a reprimir i matar.

En plena pandèmia, les mobilitzacions que s’estan desenvolupant expressen la justa ira de la comunitat afroamericana pels assassinats i per les enormes desigualtats que persisteixen al llarg dels segles. La crisi actual del coronavirus també posa de manifest de la manera més cruel les desigualtats del sistema capitalista, en afectar de manera molt més dura a les comunitats afroamericanes i llatines.


Facebook Twitter
Contra el 155 a l'escola catalana! No acatarem la sentència! Acabem amb deu anys de retallades!

Contra el 155 a l’escola catalana! No acatarem la sentència! Acabem amb deu anys de retallades!

Margarita Robles sabia que estava sent espiada quan negava que s'espiés a l'independentisme

Margarita Robles sabia que estava sent espiada quan negava que s’espiés a l’independentisme

El govern justifica l'espionatge a l'independentisme: "Què ha de fer un Estat quan algú declara la independència?”

El govern justifica l’espionatge a l’independentisme: "Què ha de fer un Estat quan algú declara la independència?”

L'espionatge i el clavegueram de l'Estat no desapareixen amb peticions de cessaments ni restriccions institucionals

L’espionatge i el clavegueram de l’Estat no desapareixen amb peticions de cessaments ni restriccions institucionals

El rei emèrit torna a Espanya impune i emparat pel Govern «progressista»

El rei emèrit torna a Espanya impune i emparat pel Govern «progressista»

 L'IPC es modera a l'abril però segueix en nivells històrics

L’IPC es modera a l’abril però segueix en nivells històrics

Espionatge a l'independentisme: el govern només desclassificaria els informes del CNI davant un jutge

Espionatge a l’independentisme: el govern només desclassificaria els informes del CNI davant un jutge

Cau la directora del CNI, però la substitueix la segona de Margarita Robles

Cau la directora del CNI, però la substitueix la segona de Margarita Robles