×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

S’agreuja la crisi social: més de 4 milions d’aturats, la pitjor dada des de 2016

La població treballadora, és a dir la majoria de la població activa, és la que està pagant les conseqüències de l'actual crisi. Així ho mostres l'últimes dades de l'atur: ja són més de 4 milions d'aturats i parades.

Carlos Muro

dimarts 2 de març de 2021
Facebook Twitter

Les dades del mes de febrer han augmentat en 44.436 persones, mentre que l’afiliació a la Seguretat Social va sumar 20.632 ocupats. Aquest mes significatiu ja que normalment per als càlculs de l’evolució dels treballadors actius o en atur, febrer és un mes entre la campanya de nadal –on disminueix en general l’atur- i les festes de Setmana Santa.

Amb la pujada de l’atur de 44.436 persones, el nombre total d’aturats i parades es queda en 4.008.789. Quant a l’afiliació a la Seguretat Social, febrer va sumar 20.632 afiliats, és a dir un total de 18.850.112 cotitzadors ocupats.

D’una banda, hi ha tres comunitats autònomes que no registren pujades de l’atur: País Basc amb dades de -1.702, Extremadura -1.517 i Galícia -756. I en altres tres la desocupació puja: a Andalusia amb 14.418, València amb 8.363 i Madrid amb 7.417. D’altra banda, per sectors la caiguda de l’ocupació és especialment notòria en els sectors d’alta precarietat laboral com a hostaleria que perd altres 25.894 afiliats, en el comerç de 20.009 i en les activitats administratives de 6.671 afiliats, mentre que la construcció ha pujat en 22.698.

Un altre sector molt castigat són els i les treballadores en ERTO que segueixen en nivells molt alts amb 899.383, amb tan sols una baixada de 28.903 persones. El 60% dels treballadors en ERTO pertanyen a: allotjaments, serveis de menjars i begudes, agències de viatges, transport aeri i jocs d’atzar.

Cal repartir les hores de treball sense reduir el salari

Diferents analistes i la mateixa patronal han advertit que la situació econòmica es va agreujar i l’atur continuarà augmentant. A més, la possibilitat que crisi actual pugui derivar en una profunda recessió no es pot descartar. Les diferents patronals voldran (i ja ho estan fent) que els costos de l’actual crisi del coronavirus el paguem els i les treballadors amb atur, empitjorament de les condicions de treball i social i que els nostres sous es redueixin brutalment.

Mentrestant, el Govern “progressista” consent l’augment dels guanys dels empresaris a costa de l’empitjorament de les condicions de treball i salarials. Els que més guanyen continuen guanyant cada vegada més, i fins i tot se’ls facilita el mecanisme dels ERTO solucionats amb les arques de l’Estat, mentre deixen a centenars de milers de famílies sense treball. La impostura del doble discurs progre es paga amb més misèria i atur per a les majories obreres i populars.

En aquest context el repartiment de les hores de treball sense reducció salarial és una reivindicació que cobra una urgència notable, ja que resoldria una situació terrible per a centenars de milers de treballadors i treballadores en atur i en precarietat. Una situació que no pot prolongar-se durant molt de temps. Cal exigir-los als sindicats burocràtics que trenquin la seva subordinació al govern i el seu règim i cridin a la lluita per aquesta mesura.


Facebook Twitter

Carlos Muro

Zaragoza | @muro_87

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

Un CIE enmig de la mar: Defensa construirà un centre per a migrants a l'illot d'Alborán per 1.300.000 euros

Un CIE enmig de la mar: Defensa construirà un centre per a migrants a l’illot d’Alborán per 1.300.000 euros

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Les llistes d'espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

Les llistes d’espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones