×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Ryanair empara escàndol racista en un vol

Davant els insults racistes d'un passatger a una dona negra, Ryanair va decidir traslladar de lloc a l'afectada i deixar tranquil al racista, causant una ona de rebot a les xarxes socials.

Roberto Jara

dilluns 22 d’octubre de 2018
Facebook Twitter

El vídeo del vol FR9015 que viatjava de Barcelona a Londres el passat 18 d’octubre s’ha viralitzat per les xarxes per l’actuació de Ryanair davant un violent altercat racista contra una dona negra de 70 anys.

Aquest va ser difós per un passatger en Facebook abans de saltar als mitjans. En ell es veu com un home de vestit que ocupa un seient al costat de la finestreta comença a insultar, cridar i fer gestos amenaçadors contra una dona negra que estava asseguda en la seva mateixa fila en el passadís.
L’home no volia asseure’s prop de la dona negra per motius racistes i va començar una discussió en to agressiu que en poc temps va recórrer a desqualificacions pròpies de feixistes com: "no em parlis en un altre idioma, lletja i estúpida vaca" i "bastarda negra".
Els passatgers donant evidents mostres de desgrat davant l’altercat racista li van dir al racista que callés i van intentar intervenir amb la tripulació. El cap de la tripulació va prendre la decisió de moure de seient a la dona agredida verbalment. En l’avió i a les xarxes s’ha fet notar l’empipament amb la companyia per no haver expulsat al racista abans d’iniciar el vol.
La companyia va intentar fer-se un rentat de cara afirmant davant diversos mitjans que havia posat una denúncia davant la policia britànica en dies posteriors. No obstant això el racista va arribar a la seva destinació amb impunitat.
Aquest recent episodi és rellevant perquè ens mostra com les conseqüències que té a l’espai públic el clima d’auge de la xenofòbia i les forces d’extrema dreta. El fet que el passatger racista s’atrevís a provocar l’altercat mostra com els seguidors d’aquest tipus d’ideologies se senten fortes davant una conjuntura favorable.
La burgesia els està abonant el terreny amb una propaganda favorable en els mitjans que van normalitzant els postulats ideològics de la ultradreta unides a un acaronat finançament i la impunitat que els proporciona la burgesia dins i fora del govern.
L’actitud de Ryanair empara el racisme en lloc de fer cas als passatgers que demanaven que el passatger fos expulsat, donant un missatge molt més clar a individus racistes que vulguin muntar el numero en l’avió...és clar que per a això la decisió havia de dependre del passatge i els treballadors i no de les normatives de la patronal de Ryanair.

Ryanair una empresa amb un fosc historial de anti sindicalisme

Durant l’estiu, els treballadors de la Ryanair van protagonitzar importants vagues, com la de la tripulació de cabina del 24 i 25 de Julio, la vaga de pilots del 10 d’agost (que va provocar una caiguda en les accions de Ryanair d’un 4.21%) i la vaga de pilots del 12 de Setembre. Els treballadors sempre van emprendre després d’això negociacions amb la low cost, però l’arrogància de l’aerolínia té els mateixos límits que la seva explotació laboral.
El conseller delegat de Ryanair, Michael O’Leary, qui va renovar el càrrec després d’una crisi en la junta d’accionistes provocada per aquesta situació, va assegurar que "les vagues han tingut un efecte insignificant" i que les reivindicacions fetes pels sindicats alemanys eren "gracioses".
El internacionalisme és un ingredient fonamental en qualsevol combat emprès per la classe treballadora. És aquesta una consigna que s’imposa tant de l’anàlisi teòrica de la situació política i econòmica internacional com a estratègica en el plànol de la lluita dels treballadors.


Facebook Twitter
La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l’operació Judas

Alejandra Matamoros: "L'Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l'operació Judas no es beneficiïn de l'amnistia"

Alejandra Matamoros: "L’Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l’operació Judas no es beneficiïn de l’amnistia"

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l’operació Judas

De súper ministres i la casta judicial

De súper ministres i la casta judicial

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d'Habitatge és directament rendista

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d’Habitatge és directament rendista

Pedro Sánchez és investit president d'un nou govern de coalició “progressista”

Pedro Sánchez és investit president d’un nou govern de coalició “progressista”

La llei d'amnistia, l'ofensiva de la dreta i la restauració “progressista”

La llei d’amnistia, l’ofensiva de la dreta i la restauració “progressista”

La dreta es prepara per a una escalada destituent. Com enfrontar-la des d'una posició independent del “progressisme” que li ha obert les portes?

La dreta es prepara per a una escalada destituent. Com enfrontar-la des d’una posició independent del “progressisme” que li ha obert les portes?