×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

"Riders X Derechos" denuncia que l’acord de govern amb patronal i sindicats és un blanqueig de les plataformes

El govern anunciava la regularització dels riders per a acabar amb la farsa de falsos autònoms. No obstant això organitzacions de treballadorxs d'aquest sector denuncien que es tracta d'una operació d'emblanquiment d'aquestes multinacionals de la mà de grans sindicats.

Pablo Juárez

divendres 12 de febrer de 2021
Facebook Twitter

Aquest dimecres s’anunciava l’acord entre govern, patronal i burocràcies sindicals per a considerar personal laboral als repartidors de menjar a domicili a través de plataformes digitals, els anomenats riders. Durant tot aquest temps empreses com Glovo o Deliveroo mantenien als seus treballadors en el règim de falsos autònoms.

Aquesta regularització de la situació dels riders ha estat ratificada en els últims mesos en multitud de sentències, per la qual cosa l’acord anunciat acaba de confirmar el que de manera reiterada s’ha reflectit en les resolucions judicials fruit de les denúncies interposades per treballadors d’aquestes plataformes.

Els nivells abusius de precarietat i atropellament dels drets laborals més bàsics cap als riders han fet que ni tan sols la Judicatura, plena de jutges conservadors i pro patronals, puguin cap a un altre costat.

Al mateix temps, les i els treballadors d’aquest sector han començat a organitzar-se i reivindicar mitjançant mobilitzacions la regularització de la seva situació. A principis de febrer, en diferents ciutats de tot el món es produïen manifestacions de riders, alguna d’elles molt nombroses com la de Barcelona o Madrid.

La pandèmia ha fet que aquest sector adquireixi major importància per a l’hostaleria i la restauració. Les comandes i els serveis de menjar a domicili s’han incrementat fortament en l’últim any. Aquestes empreses-plataformes són un dels grans guanyadors de la crisi provocada pel coronavirus, ja que han vist augmentat enormement els seus beneficis. La utilització massiva d’aquestes aplicacions també ha provocat que els accidents laborals, alguns d’ells mortals, com el que es va produir aquesta mateixa setmana a Madrid amb un treballador de Deliveroo, siguin cada vegada més nombrosos.

Tots aquests factors han visibilitzat la situació dels riders i ha obligat a govern i patronal, amb la cobertura de les burocràcies sindicals, a haver de fer gestos sobre aquest tema. Però com denuncien les organitzacions de treballadors d’aquest sector com "Rider X Derechos" amb aquest acord el que es pretén no és regularitzar la situació dels riders per a garantir els seus drets laborals bàsics, sinó més aviat "institucionalitzar el model d’explotació i precarietat" que han viscut les i els treballadors d’aquestes plataformes en els últims anys.

Segons han denunciat "En la proposta queda clar que són les empreses els qui han d’assumir la responsabilitat de demostrar quins treballadors són completament autònoms a ulls de la llei".

Amb la proposta que ha fet pública el govern s’obre la porta perquè la regularització dels riders aquest absolutament a les mans i la voluntat d’autèntics capitalistes amb recursos legals infinits. Pel que d’aquesta manera aquestes plataformes podran veure blanquejada la seva situació mentre al mateix temps bloquegen qualsevol mena de tasca d’Inspecció de treball o sindicats per a realment fiscalitzar la situació d’aquests treballadors.

Per a "Riders X Derechos" "El Govern no pot ser tan complaent, ha de recuperar el registre de plataformes i algorismes perquè garanteixin el compliment del nostre sistema legal i laboral" i adverteixen que "no podem permetre que aquestes empreses es carreguin d’un cop de ploma tots els drets laborals que tant ha costat conquistar. Aquest model és un risc per al futur dels treballadors i per al sistema públic que sustenta l’Estat del benestar".

Fins i tot CCOO i UGT han hagut de reconèixer que no es tracta d’un bon acord i que deixa fora a la resta de treballadors d’altres plataformes que estan en la mateixa situació, com els conductors d’Uber. No obstant això més enllà d’aquestes tíbies crítiques es mostren totalment disposats a contribuir a aquesta operació d’emblanquiment d’empreses que com expressen "Riders X Derechos" han refinat i optimitzat l’explotació laboral fins a límits extrems.

El govern encara que faci aquests gestos i es reuneixi amb riders, com va fer a l’estiu, no està disposat a moure un dit per a millorar la situació d’aquest sector. Només mitjançant la mobilització sostinguda es podrà trencar la resistència de patronal i govern a respectar els drets elementals de centenars de milers de treballadors d’empreses amb tecnologia del segle XXI però amb condicions laborals del segle XIX.


Facebook Twitter
IV Escola d'Estiu del CRT a Barcelona: idees per revolucionar el món

IV Escola d’Estiu del CRT a Barcelona: idees per revolucionar el món

El TEDH condemna Espanya per filtrar informació de jutges catalans vuit anys després

El TEDH condemna Espanya per filtrar informació de jutges catalans vuit anys després

Les administracions i els sindicats condemnen als interins al “joc de la cadira”

Les administracions i els sindicats condemnen als interins al “joc de la cadira”

Lluitem per imposar a la patronal del lleure un conveni millor

Lluitem per imposar a la patronal del lleure un conveni millor

Cimera de l'OTAN: la seva història guerrerista que deixa milers de morts i milions de desplaçats

Cimera de l’OTAN: la seva història guerrerista que deixa milers de morts i milions de desplaçats

Combat a la immigració, Ceuta i Melilla: l'agenda de l'imperialisme espanyol per la cimera de l'OTAN

Combat a la immigració, Ceuta i Melilla: l’agenda de l’imperialisme espanyol per la cimera de l’OTAN

37 migrants morts a Melilla i Sánchez felicita la gendarmeria marroquina per "obstinar-se a fons"

37 migrants morts a Melilla i Sánchez felicita la gendarmeria marroquina per "obstinar-se a fons"

Tres motius per manifestar-se contra l'OTAN amb una política independent

Tres motius per manifestar-se contra l’OTAN amb una política independent