×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

RevolucionaUB, la llista més votada en la Junta de Psicologia

La llista RevolucionaUB, impulsada per les agrupacions estudiantils No Passaran i Pan y Rosas va ascendir fins al primer lloc en la Junta de Facultat i aconsegueix entrar en el Consell i en el Claustre en el grau de psicologia.

Marta Clar

dimarts 15 de maig de 2018
Facebook Twitter

El passat 10 de maig es van celebrar les eleccions estudiantils a la Universitat de Barcelona. Malgrat les restriccions de la universitat per poder fer campanya i els nombrosos obstacles que van trobar les diferents candidatures, entre elles la impulsada per les agrupacions estudiantils No Passaran i Pan y Rosas, la llista RevolucionaUB va aconseguir entrar en Claustre, Consell i Junta en el grau de psicologia, RevolucionaUB va ser la llista més votada en la Junta de Facultat, amb el 52% dels vots.

Mentre que en Claustre i Consell va aconseguir obtenir també una representant amb el 23% i el 8% dels vots. Un resultat encoratjador tenint en compte que és el primer any que aquestes agrupacions, clarament anticapitalistes i feministes, es presenten a les eleccions universitàries.

Com ens explica Nerea González, candidata per RevolucionaUB “Els resultats en aquesta facultat van ser molt bons, sobretot en la Junta. Més enllà del nombre de vots, l’important és l’oportunitat que s’obre ara per poder portar a la Universitat les demandes dels estudiants. Com vam dir en la campanya volem facultats que estiguin al nostre servei, no al de les empreses, i és el moment de crear un moviment estudiantil fort que lluiti per això”.

És important destacar que la participació estudiantil en aquestes eleccions va ser notablement superior a la d’anys anteriors, tenint en compte la baixa participació que sol haver-hi en aquest tipus d’eleccions. No hi ha cap dubte que l’augment de la participació estudiantil és una bona notícia i un primer pas en la lluita per acabar amb l’antidemocràtic règim de la casta universitària, un objectiu que va formar part de les principals consignes de RevolucionaUB.

No obstant això, l’encara escassa participació estudiantil en les eleccions, no és més que una clara mostra de la total falta de confiança de la majoria d’estudiants en què la seva veu sigui escoltada en aquestes institucions antidemocràtiques. No sense raó, ja que el vot estudiantil en les eleccions universitàries tenen un pes molt menor al de qualsevol professor catedràtic, és a dir, al d’aquells estaments amb més privilegis en la jerarquia universitària.

D’altra banda, la participació dels i les estudiants en els òrgans de govern de la universitat està totalment infra repressentada, malgrat ser la immensa majoria. Al contrari del que ocorre amb la banca i els grans empresaris, els qui dirigeixen realment la universitat. No hi ha més que fer un cop d’ull a la composició del Consell de Govern per reafirmar-ho. A més, com ja va denunciar la pròpia candidatura RevolucionaUB, la Universitat de Barcelona va invisibilitzar les eleccions i va posar nombrosos obstacles a les diferents candidatures, desplegant una normativa que impedia en els fets que les diferents llistes poguessin desenvolupar la seva campanya lliurement.

No obstant això, RevolucionaUB no centra els seus objectius a transformar la universitat des de dins de les institucions. Per contra, la seva proposta és diametralment oposada i consisteix a construir un moviment estudiantil fort, realment massiu i que expressi “la crítica feroç que la majoria d’estudiants tenim enfront d’aquesta universitat cada dia més elitista i antidemocràtica”.

Així ens ho expressa novament Nerea: “Els objectius de la nostra candidatura van ser bastant diferents als de la resta des del principi. De totes maneres sabíem que la Universitat no la canviarem des de dins, encara que es puguin aconseguir millores petites per al dia a dia.

Nosaltres no dipositem la nostra confiança en els òrgans de la universitat, que estan al servei de la banca i els grans empresaris com ja han demostrat durant tots aquests anys, amb l’aplicació de reformes que expulsen a milers de companys, justament els que tenen menys recursos, de la universitat, sinó que els nostres objectius son molt diferents, apostem per construir un moviment estudiantil realment combatiu que denunciï el que la casta universitària vol ocultar.

Per això, la nostra campanya atacava directament a la falta de democràcia a l’Universitat, a les empreses que financen i controlen, al masclisme que es reprodueix cada dia a les aules, la precarietat laboral que reprodueix la universitat. Apostem per reconstruir l’aliança entre el moviment estudiantil i la classe treballadora, començant pels professors i professores precaritzats, així com totes les treballadores externalitzades, com les dones de la neteja. Perquè sabem, que aquesta és l’única forma real i realista de pensar la transformació d’arrel de la universitat”.

En dret, també es van presentar, així ens ho explica Paula, qui es presentava en aquesta facultat el seu objectiu: “Més enllà dels resultats que vam obtenir RevolucionaUB en la facultat de Dret, tenim la ferma convicció de traslladar les lluites en les quals participa la joventut a la facultat. Com deia la meva companya, els nostres centres d’estudi han de convertir-se en veritables llocs d’organització de la joventut i debat crític, amb aquest objectiu desenvolupem xerrades, llancem la Càtedra Lliure Karl Marx, per recuperar les idees del marxisme i passar, com deien en el Maig Francès “de la crítica a la universitat de classes, a la crítica de la societat de classes”.

Solament desenvolupant la nostra lluita podrem conquistar una educació pública, gratuïta, laica i radicalment democràtica. Perquè som una joventut expulsada de les universitats, una joventut condemnada a viure pitjor que els nostres pares. Ens proposem anar més enllà i ser els protagonistes d’aquesta lluita contra aquest règim hereu del franquisme, que l’única forma que té de respondre als nostres reclams és amb més i més repressió.

Per això hem participat en la fundació de l’agrupació estatal aContracorrent, per posar en peus el moviment estudiantil i lluitar al costat de les dones, les persones immigrants i la classe treballadora contra aquest futur de misèria que el capitalisme ens està sembrant. En aquesta facultat, des de la setmana que ve organitzarem activitats obertes, assemblees, xerrades, a les quals convidem a tots i totes els que vulguin conèixer-nos i formar part d’aquest projecte. La propera cita serà durant el dia de l’Orgull LGTBI, per un orgull anticapitalista i que recuperi el veritable esperit de Stonewall".

Com expliquen al seu programa, RevolucionaUB es proposa traslladar les lluites en les quals la joventut està sent protagonista també a les facultats. Per això mateix, el seu programa aixeca la lluita contra el 155, per la llibertat dels presos polítics i contra la criminalització a la lluita social, perquè la Universitat no pot quedar-se impassible ni mantenir-se al marge en aquest intent de restauració monàrquica i conservadora que el Partit Popular, al costat de la Corona i amb el suport de forces polítiques com a Ciutadans i PSOE.

A més, es proposen lluitar per la gratuïtat de l’educació, contra la precarietat i per tombar les contrareformes educatives que elititzen la universitat i la converteixen en una fàbrica de mà d’obra barata per als grans empresaris, com el Pla Bolonya, el tasazo i el 3+2.

La lluita contra el masclisme i per una universitat antipatriarcal també ha estat un dels punts clau del seu programa, exigint la presència de les dones en els continguts que s’estudien, per comissions de dones realment independents de dones i LGTBI per enfrontar el masclisme i la LGTBIfobia a les aules, així com l’obertura de guarderies públiques i gratuïtes, una forma d’evitar que els treballs de cures caiguin sobre les esquena de les dones i impedeixin treballar o estudiar.

“Amb aquests objectius ens presentavem a les eleccions i cridem a tots els que comparteixin aquesta perspectiva a que ens coneguin i se sumin a lluitar amb nosaltres”, remarca Nerea.


Facebook Twitter

Marta Clar

Barcelona | @MartaClar1

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

Un CIE enmig de la mar: Defensa construirà un centre per a migrants a l'illot d'Alborán per 1.300.000 euros

Un CIE enmig de la mar: Defensa construirà un centre per a migrants a l’illot d’Alborán per 1.300.000 euros

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Les llistes d'espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

Les llistes d’espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones