×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Reemergeix la pandèmia amb la variant Ómicron, i els laboratoris continuen fent fortuna

Mentre les vacunes siguin considerades una mercaderia de la indústria farmacèutica i no un bé global, la humanitat continuarà sofrint morts evitables. Alliberar les patents salva vides, però els laboratoris no volen arriscar el seu negoci i els estats capitalistes els protegeixen.

dimarts 30 de novembre de 2021
Facebook Twitter

Hi ha una manera d’enfrontar seriosament la crisi humanitària que va generar la pandèmia: vacunar a tothom. Però això està lluny de complir-se. Mentre hi ha països que van per la tercera dosi, Àfrica té en mitjana sola el 10% vacunat i només amb una dosi. Això dóna un brou de cultiu per a l’aparició de noves variants, com la Ómicron, registrada per primera vegada a Sud-àfrica però que comença a expandir-se a nivell mundial.

El 66% de la població dels països d’ingressos alts està completament vacunada, mentre que només el 2,5% de la població dels països d’ingressos baixos ho fa. A mesura que passa el temps, la bretxa entre països rics i pobres s’engrandeix.

Les farmacèutiques es beneficien amb la pandèmia

La distribució desigual de les vacunes en el món té una explicació, l’ambició sense límits de les farmacèutiques. Els laboratoris han privilegiat els contractes amb països que estan en condicions de pagar i així van aconseguir milionàries fortunes.

Pfizer, a principis de novembre estimava que les vendes de 2021 de la vacuna contra el Covid-19 que va desenvolupar amb BioNTech -laboratori alemany al qual es va associar per a aconseguir la immensa producció de dosi- aconseguirien els 36.000 milions de dòlars, i va pronosticar altres 29.000 milions per a 2022, superant els càlculs dels analistes.

Un informe presentat per Amnistia Internacional al setembre afirmava que per a fins de 2022, BioNTech, Moderna i Pfizer hauran guanyat en conjunt 130.000 milions de dòlars. En el trimestre que va finalitzar el 30 de setembre, les vendes de la vacuna Astrazeneca van totalitzar US$ 1.050 milions.

Negocis rodons

Els números són difícils d’imaginar, però les estratègies dels laboratoris per a fer de la pandèmia el millor negoci ja són evidents. El president de Aids Healthcare Foundation (AHF), Michael Weinstein, el va sintetitzar amb aquestes paraules: “És hora que deixin de mantenir-nos a tots ostatges de la seva cobdícia. La desvergonyida especulació pandèmica a costa de la salut pública mundial ha de detenir-se finalment”.

En una entrevista per a la TV Pública, Melchor Mazzini de AHF-l’Argentina va explicar que la recerca per a descobrir la fórmula de les vacunes es va finançar principalment amb recursos públics i de la societat civil. Els estats -els contribuents, és a dir, el poble- van posar 8.600 milions de dòlars; les organitzacions de la societat civil no governamentals van posar 1.900 milions de dòlars. Els laboratoris van posar només 3.400 milions de dòlars, i ja han recuperat amb escreix aquesta suma moltes vegades.

A més, amb l’arribada de noves variants de coronavirus, van augmentar les expectatives de facturació dels laboratoris, davant la necessitat d’una tercera dosi de vacunes.

Els inversors no es van deixar estar. Amnistia Internacional, va identificar als 10 majors gestors d’actius i bancs amb seu als Estats Units que tenen participacions combinades per valor de més de 250.000 milions de dòlars en desenvolupadors de vacunes: Vanguard Groupal posseeix accions de AstraZeneca, Johnson & Johnson, Moderna, Novavax i Pfizer, el valor total de la qual supera els 66.000 milions de dòlars; el fons BlackRock té 62.000 milions de dòlars invertits en sis empreses occidentals.

El capitalisme mata i alliberar les patents salva vides

Davant la crisi, la resposta dels laboratoris va ser clara: per tots els mitjans possibles, augmentar els seus guanys, a costa de la vida de milions a tot el món, i perjudicant els països amb menys recursos.

En diferent grau les sis companyies occidentals (AstraZeneca, BioNTech, Johnson & Johnson, Moderna, Novavax i Pfizer) no van respectar l’estructura de fixació de preus, no van compartir la propietat intel·lectual, els coneixements i la tecnologia, no van assignar de manera equitativa les dosis de vacunes disponibles, i van signar acords secrets amb els estats per a augmentar els seus beneficis. Les conseqüències? Milers de morts evitables.

Però els Estats capitalistes no es van quedar enrere: van beneficiar a les empreses deixant-los el camí lliure per a fer de la salut un negoci. A l’Argentina, sense anar més lluny, la facturació total de les farmacèutiques va registrar $ 135.420 milions en el segon trimestre de 2021, això representaun increment de 75,8% en relació amb el mateix trimestre de l’any anterior, segons el Indec. Una pugi superior a l’evolució dels preus que va ser de 48,5% en el mateix període.

Segons Melchor Mazzini de AHF-l’Argentina, s’emporten aplicades 5 mil milions de dosis de vacunes i cal triplicar el número. Organismes internacionals han intentat que les farmacèutiques donin voluntàriament vacunes per als països pobres sense èxit. El fons COVAX impulsat per l’Organització Mundial de la Salut és tan sols un exemple.

Per a augmentar la producció de vacunes de manera exponencial i fer que les dosis estiguin àmpliament disponibles a tot el món, és necessari alliberar les patents de les vacunes i socialitzar el coneixement tecnològic: una mesura que només pot imposar-se amb la lluita de la classe treballadora, els joves, el moviment de dones i ambientalista.


Facebook Twitter
Al juliol va pujar l'atur i van caure les afiliacions a la Seguretat Social per primera vegada en 21 anys

Al juliol va pujar l’atur i van caure les afiliacions a la Seguretat Social per primera vegada en 21 anys

La mesa del Parlament suspèn Laura Borràs del càrrec de presidenta

La mesa del Parlament suspèn Laura Borràs del càrrec de presidenta

Una taula de diàleg amb molts "compromisos" i cap resolució per a la desjudicialització

Una taula de diàleg amb molts "compromisos" i cap resolució per a la desjudicialització

El TSJC obre judici oral a Laura Borràs

El TSJC obre judici oral a Laura Borràs

L'escalada de violència a Palestina com a objectiu polític i electoral

L’escalada de violència a Palestina com a objectiu polític i electoral

La nova llei de Secrets Oficials mantindrà sota clau la impunitat de l'Estat des del franquisme

La nova llei de Secrets Oficials mantindrà sota clau la impunitat de l’Estat des del franquisme

L'impost a les energètiques i els bancs: maquillatge que no ataca als seus interessos

L’impost a les energètiques i els bancs: maquillatge que no ataca als seus interessos

Crisi climàtica: el Mediterrani ha arribat als 30 graus, 6 per sobre de l'esperat

Crisi climàtica: el Mediterrani ha arribat als 30 graus, 6 per sobre de l’esperat