×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Rastrejadors militars i mascaretes al carrer: el pla absurd i coercitiu de Sánchez

Aquesta i altres mesures són les que s'estan discutint per a fer front a la sisena onada provocada per la variant Ómicron en la Conferència de presidents en aquest moment.

EsquerraDiari.cat

dimecres 22 de desembre de 2021
Facebook Twitter

foto: EFE

Enmig d’un col·lapse de l’atenció primària en moltes províncies el president del govern ha proposat a 48 hores de Nit de Nadal utilitzar a les forces armades per a reforçar el rastreig, contractar sanitaris jubilats per a reforçar l’atenció primària i imposar l’ús de màscares en l’espai públic.

En algunes províncies el col·lapse de l’atenció primària és ja un fet, a causa del progressiu desmantellament del servei i acomiadament de sanitaris i perquè la variant Ómicron està provocant brots dins del personal sanitari. Un altre problema al qual s’enfronta el sistema de salut és la inexistència o col·lapse (depenent de la província) del sistema de rastreig, que en comunitats com la de Madrid, és pràcticament inexistent.

S’està donant una “autogestió” del rastreig, on són els propis pacients els que s’autodiagnostiquen amb les escasses proves d’antígens i contacten amb les persones que han pogut ser contagiades. Una situació insostenible que està posant en escac la situació sanitària a 48 hores del començament de Nadal.

Precisament aquesta setmana, la presidenta de la Comunitat de Madrid, ha acusat els sanitaris de boicotejar la sanitat, malgrat que en la seva pròpia comunitat s’ha estat acomiadant als sanitaris que tenien un “contracte COVID” per SMS i desmantellant el sistema públic de salut fins a situar-lo en una situació pitjor que la prèvia a la pandèmia. Un desmantellament apuntalat pel Govern central que continua posant el focus de mira en les restriccions.

Sánchez ha proposat la utilització de màscares a l’aire lliure, quan l’evidència apunta al fet que gran part del contagi es produeix en interiors. Aquesta mesura xoca amb totes aquelles que no s’estan prenent, com les relatives a la seguretat en el treball, els col·legis i en el transport públic. Una disminució de les ràtios en educació, fent que les aules siguin més segures amb més personal i un augment de personal i trens en els serveis de transport públic serien mesures molt més eficaços que l’obligació de les màscares a l’aire lliure, que ja són obligatòries quan no pot respectar-se la distància de seguretat, per la qual cosa la mesura aporta poca seguretat extra.

Sánchez proposa també posar a la disposició de la sanitat pública els hospitals militars per a augmentar un ritme de vacunació que ja és altíssim (comptem amb un 90% de població vacunada i el ritme de les terceres dosis i vacunes infantils va en augment), però no diu res dels recursos de la sanitat privada, que ni tan sols en l’Estat d’Alarma es van posar a la disposició de pal·liar l’emergència sanitària. Mostra així com es tracta d’un govern dels interessos privats.

Com a mesura per a enfortir l’atenció primària es proposa utilitzar sanitaris jubilats, malgrat que el virus afecta més a persones majors i existeix una desocupació juvenil al nostre país de més del 35%. Amb 8000 sanitaris acomiadats, sembla un despropòsit posar en risc a la població jubilada per a reforçar l’atenció primària.

Encara que estem en el pitjor moment de la pandèmia quant a nombre de contagis, superant avui tots els rècords precedents, els beneficis de les grans empreses han de veure’s mínimament afectats segons l’esquema econòmic d’aquest govern. Per això, els vacunats que siguin contacte estret no hauran de fer quarantena, per a evitar que es produeixin baixes massives que afectin els beneficis empresarials. Una mesura incongruent amb l’augment de restriccions que podria estar preparant-se per a després de les festes i amb les quals ja s’han proposat des d’algunes autonomies

La pròpia existència de la variant Ómicron és el fruit d’una enorme irresponsabilitat política i inhumanitat per part dels països imperialistes i rics, que han acaparat dosis com per a vacunar diverses vegades a la seva població mentre hi ha països al Sud que a penes han vacunat a un 10% de la seva població.

Un altre gran problema és el de les patents, que caldria haver alliberat de manera urgent quan van aparèixer les primeres vacunes. Una mostra de com el capitalisme és un sistema tan irracional que ni tan sols és capaç de prendre les mesures que eviten que els seus centres financers es vegin afectats per noves variants evitables del virus.


Facebook Twitter
La UPC és corresponsable del crim patronal de la mina de Súria

La UPC és corresponsable del crim patronal de la mina de Súria

L'emergència habitacional a Catalunya i l'aliança entre grans tenidors i governs

L’emergència habitacional a Catalunya i l’aliança entre grans tenidors i governs

Crim patronal: tres estudiants en pràctiques moren a la mina de Súria

Crim patronal: tres estudiants en pràctiques moren a la mina de Súria

2012, l'inici de l'operació Catalunya

2012, l’inici de l’operació Catalunya

Pujada històrica del preu dels aliments: quines mesures es poden prendre?

Pujada històrica del preu dels aliments: quines mesures es poden prendre?

Nou cas d'infiltració policial per part del Govern “progressista”: aquesta cop a Madrid

Nou cas d’infiltració policial per part del Govern “progressista”: aquesta cop a Madrid

PSOE i Unides Podem es neguen a derogar la Llei Mordassa i fracassen en la seva reforma light

PSOE i Unides Podem es neguen a derogar la Llei Mordassa i fracassen en la seva reforma light

Llei de paritat: “No vull que hi hagi 50% d'Amancio Ortega i 50% d'Ana Botín. Cal lluitar perquè no existeixi l'explotació”

Llei de paritat: “No vull que hi hagi 50% d’Amancio Ortega i 50% d’Ana Botín. Cal lluitar perquè no existeixi l’explotació”