×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Que no et prenguin el pèl: Bargalló augmenta la inseguretat i la desigualtat a les escoles

El departament d'educació seguirà aprofundint en les desigualtats entre escoles i alumnat donat que la dotació de l'increment del personal educatiu per al curs 2020/21 és totalment insuficient. Publiquem el comunicat de denuncia de la CGT Ensenyament.

EsquerraDiari.cat

divendres 14 d’agost de 2020
Facebook Twitter

Des de la CGT Ensenyament denuncien que el pla del departament d’Educació per la dotació d’un increment del personal eduactiu per al pròxim curs és totalment insuficient. Sobertot si es tenen en compte les paraules del matex conseller Josep Bargalló de que s’havia de tenir en compte la situació d’emergència educativa després de la pandèmia.

Enfront això i després de la roda de premsa de Bargalló en la que va explicar el pla de tornada a les aules, des de la CGT Ensenyament fan una crida al conjunt de la comunitat educativa a no obrir els centres si no és amb condicions de seguretat garantides.

Llegeix a continuació el comunicat de CGT Ensenyament denunciant l’augment de les desigualtats entre escoles i alumnat

Això és una presa de pèl. CGT Ensenyament denuncia el pla de contractació laboral dels curs vinent ja que augmenta encara més les desigualtats entre escoles i alumnat.

En declaracions recents, el conseller Bargalló va expressar que el curs vinent calia organitzar-lo tenint en compte la situació d’emergència educativa i que per això augmentaria la dotació de “personal educatiu” als centres. Ha estat en la compareixença d’aquesta setmana on hem conegut el titular: Educació farà 8258 contractacions de personal docent i no docent per al curs 2020-2021. Aquest augment es concreta de la següent manera: 5.417 corresponen a personal docent, 1.265 a personal d’atenció educativa, 1.239 a monitoratge i 337 a personal d’administració i serveis.

Ara bé, aquestes xifres que a primer cop d’ull es poden interpretar de forma diàfana, tenen trampa i estan molt lluny de poder cobrir la situació d’emergència, i el més greu de tot, no garanteixen que es pugui atendre l’alumnat més vulnerable. No ens sorprèn, ja que des de l’inici de la gestió del sistema educatiu en situació de COVID, hem pogut veure dia rere dia com la ficció de les rodes de premsa no tenien res a veure amb la realitat dels centres. A l’abril, des de l’administració s’assegurava que els dispositius i la connexió arribaria a la majoria d’alumnat, a finals de maig, els centres patien la realitat de no haver pogut repartir les dotacions promeses, perquè en molts casos, no havien arribat ja que el contracte que van fer amb Telefònica no va funcionar. Per cert, no en coneixem el cost. Aquest només un dels exemples dels molts que es podrien afegir: congelació de les substitucions durant un mes i mig, una obertura de centres totalment innecessària, desorganitzada i que no garantia la salut ni de les treballadores ni de l’alumnat, etc.

Ara es fa evident que la improvisació de l’últim trimestre tampoc va servir per tot allò que se’ns prometia, agafar rodatge per poder preparar un curs més ben dotat, amb menys incerteses i garantint que cap nen ni nena quedi exclosa del sistema educatiu. Els números que acompanyen el pla organitzatiu i de plantilles per al curs vinent esdevenen un miratge quan s’analitzen. Parlen d’augment quan primer s’han dedicat a retallar totes les dotacions possibles: aules d’acollida, plantilles d’escoles rurals, etc. L’anunci del conseller segueix constatant que:

-No s’implementarà la reducció de ràtios que van anunciar. Aquesta és una demanda eterna que es fa des de la comunitat educativa i que el Departament no pensa aplicar ni en situació de pandèmia. Les intencions anunciades mediàticament han quedat, una vegada més, en res.

-Ni mitjans ni recursos digitals. En cap moment s’ha fet un pla de viabilitat per donar resposta en cas que s’hagi de tornar a l’ensenyament telemàtic. Cap pla, ni per l’ alumnat ni pel professorat, que garanteixi l’eficàcia en el cas de fer teletreball. S’estan obviant mesures de xoc per evitar la fractura digital i social. A més, es contempla que el professorat hagi de posar els seus recursos per poder exercir la seva feina.

-Un increment de personal insuficient. L’augment de les plantilles dels centres (professorat, personal laboral, personal sanitari i de neteja, etc.) i dels serveis educatius complementaris (logopedes, psicopedagogs, integradors socials, educadors socials..) és inferior al que es necessita per cobrir l’educació en condicions dignes. Denuciem que justament els centres més castigats són aquells que acullen l’alumnat més vulnerable ja que no se l’ha dotat amb més plantilla, un fet que òbviament revertirà en un augment de les desigualtats socials. Tornem a evidenciar que l’argument que es va utilitzar per obligar a obrir els centres al juny era una falsedat, ja que la intenció d’arribar a l’alumnat amb menys recursos, ni se la veu, ni se l’espera. La història es repeteix i tot apunta que una altra vegada serà el professorat qui cobrirà la incompetència dels qui han de dissenyar les polítiques educatives.

-Mesures de salut i seguretat. Segueix mancant un planificació clara i contundent per reforçar les mesures de seguretat i protecció de riscos en els centres educatius. Exigim proves PCR a totes les plantilles i la dotació de recursos EPI necessaris per garantir la salut (termòmetres, mascarets, gels, guants, etc.).

-Criteris opacs en la dotació de personal. Denunciem la manca de claredat en els criteris de dotació, i sospitem que, un cop més, aquest infrafinançament de l’escola pública i sobretot de les escoles d’alta complexitat anirà en benefici de dotar més recursos a l’escola concertada.

-Funcions del personal laboral. Ens preocupa, tal i com han sorgit des d’algunes veus, que arribats el moment exigeixin a personal laboral (TEEI, TIS, etc.) funcions que no els pertoquen per la seva categoria laboral. Per tant, exigim al departament la dotació necessària per cobrir les necessitats educatives reals.


Facebook Twitter
El Ministeri de l'interior premia al policia nacional infiltrat amb una plaça a una ambaixada

El Ministeri de l’interior premia al policia nacional infiltrat amb una plaça a una ambaixada

Prou espionatge i infiltracions del govern "progressista" contra organitzacions socials, sindicals i polítiques. Marlaska dimissió!

Prou espionatge i infiltracions del govern "progressista" contra organitzacions socials, sindicals i polítiques. Marlaska dimissió!

Cinc activistes es querellen contra el policia infiltrat que utilitzava relacions sexe-afectives

Cinc activistes es querellen contra el policia infiltrat que utilitzava relacions sexe-afectives

ERC i PSC acorden els pressupostos catalans: retorn a l'autonomisme, macroprojectes i suport a la reforma "ligth" de la Llei Mordassa

ERC i PSC acorden els pressupostos catalans: retorn a l’autonomisme, macroprojectes i suport a la reforma "ligth" de la Llei Mordassa

Mor una nova persona sense sostre a Barcelona després de les jornades "sensellarisme" de l'Ajuntament

Mor una nova persona sense sostre a Barcelona després de les jornades "sensellarisme" de l’Ajuntament

El govern del PSOE i Unidas Podemos planeja l'enviament de tancs a Ucraïna

El govern del PSOE i Unidas Podemos planeja l’enviament de tancs a Ucraïna

La inflació segueix en alça i els preus dels aliments “pels núvols”

La inflació segueix en alça i els preus dels aliments “pels núvols”

L'economia creix un 5,5% en 2022 a costa de baixos salaris i preus alts

L’economia creix un 5,5% en 2022 a costa de baixos salaris i preus alts