Política Estado Español

CATALUNYA

Puigdemont lliure sota fiança: la justícia alemanya descarta delicte de rebel·lió

La justícia alemanya deixa en llibertat sota fiança a Carles Puigdemont, mentre estudia si el lliura a Espanya pel delicte de malversació. Dur cop judicial per al govern del PP.

dijous 5 d’abril de 2018| edició del dia

L’Audiència Territorial de Schleswig-Holstein (nord d’Alemanya) ha descartat aquest dijous el delicte de rebel·lió en la petició d’extradició a Espanya de Carles Puigdemont. Segons explica el tribunal en un comunicat, la sala primera penal considera en principi que la imputació del delicte de rebel·lió és "inadmissible", però creu que sí pot ser acceptat el de malversació de fons públics, per la qual cosa el procés d’extradició segueix endavant.

L’Audiència alemanya tampoc considera que Puigdemont corri risc de persecució política, com argumenta la seva defensa.

En considerar com a "inadmissible" el delicte de rebel·lió, els càrrecs contra Puigdemont es redueixen de forma considerable, per la qual cosa l’Audiència alemanya el deixa en llibertat amb una fiança de 75.000 euros.

Segons apunta, "per motius jurídics" no pot acceptar-se una extradició per rebel·lió d’acord amb el Codi Penal espanyol, ja que "els actes que se li imputen no serien punibles a Alemanya segons la legislació vigent aquí". Al seu judici, el delicte que podria ser equiparable a Alemanya, el de "alta traïció", no pot aplicar-se perquè no es compleix el requisit de la "violència".

Aquesta decisió del tribunal alemany constitueix un cop per al govern del PP, que basa la seva estratègia repressiva sobre els membres del Govern en l’acusació que haurien comès un delicte de “rebel·lió” amb ús de la “violència” contra les institucions de l’Estat. Amb aquest mateix argument el jutge Llarena manté a la presó preventiva sense fiança des del 23 de març als consellers Jordi Turull, Josep Rull, Raül Romeva, Dolors Bassa i l’ex presidenta del Parlament Carme Forcadell, que se sumen als empresonats des de fa 6 mesos.

Si el jutge espanyol continua ara amb la petició d’extradició, i si aquesta s’efectua des d’Alemanya pel crim de malversació, llavors la justícia espanyola no podria jutjar a Puigdemont més que per aquests càrrecs. El mateix que podia ocórrer si era extraditat des de Brussel·les, per la qual cosa el jutge Llarena solament va fer efectiva l’euroordre una vegada que Puigdemont va ser detingut a Alemanya.

La decisió de la justícia alemanya dificulta l’intent de jutjar a Puigdemont per “rebel·lió”, però això no ha de confondre’s amb una mostra de “suport” pel procés o el moviment democràtic català. Per contra, tant el govern de Merkel, com la justícia alemanya i la Unió Europea s’han pronunciat clarament per la defensa de la “legalitat” de l’Estat espanyol contra el dret del poble català a decidir.

El Règim del 78 cerca liquidar al moviment democràtic català amb la seva ofensiva judicial. A la persecució contra tot el Govern ara s’hi suma la campanya de criminalització cap a tot el moviment independentista, especialment els CDR i l’esquerra. Aquesta setmana la Fiscalia de l’Audiència Nacional comunicava la intenció d’obrir accions penals contra els CDR per dur a terme “actes vandàlics que posen en perill la pau pública, l’ordre constitucional i l’essència del sistema democràtic”.

Contra aquesta ofensiva repressiva, és necessari desenvolupar la mobilització obrera i popular a Catalunya i en tot l’Estat espanyol.
temes relacionats

Independència de Catalunya   /    En Català   /    Carles Puigdemont   /    Política Estado Español   /    Catalunya

Comentaris

Comentar