×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Prop de 2.000 persones durant la gira europea d’Andrea D’Atri

Andrea D’Atri, socialista i feminista d'argentina, va realitzar una gira europea amb xerrades a Roma, Munic, Madrid, Barcelona, Bordeus, Toulusse i Paris que van atreure unes 2.000 persones. Aquest dissabte acabava la gira amb una xerrada a Berlín.

Stefan Schneider

dijous 28 de febrer de 2019
Facebook Twitter

D’Atri, en la seva primera visita a Europa, ha omplert una vegada i altra les grans sales de reunions; 120 persones van venir a escoltar-la a Munic i més de 400 persones van participar de les seves xerrades a Madrid i Barcelona. A França, on la lluita de classes s’ha intensificat pel moviment de les armilles grogues, els passadissos de Bordeus, Toulosse i Paris van desbordar amb més de 200 persones en cada xerrada. La seva gira acabava amb la presentació del llibre “Pan y Rosas” a Berlín aquest dissabte.

El seu llibre "Pan y Rosas" sobre gènere i classe en el capitalisme, es va publicar a l’Argentina en 2004. En els últims 15 anys va haver-hi edicions en espanyol, portuguès, italià i, més recentment, en alemany i francès.

Les dones han estat a l’avantguarda de les lluites contra els governs de dreta, des de la marxa de les dones contra Trump als Estats Units fins al moviment #EleNao contra Bolsonaro al Brasil.

La gran participació en aquests esdeveniments a Europa és una expressió del creixent moviment de dones a tot el món. Una nova generació d’activistes en tota Europa vol aprendre del moviment #niunamenos a l’Argentina contra la violència sexista, així com de la lluita per l’avortament legal, segur i gratuït que van portar a milions de persones als carrers l’any passat.

Al mateix temps, hi ha un fort impuls per a reconstruir el vincle entre el moviment de dones i el moviment de treballadors, que ha estat separat durant dècades. Això s’expressa més clarament en la vaga internacional de dones, que ara s’està organitzant per tercera vegada.

D’Atri, com a fundadora de l’organització internacional de dones "Pan y Rosas", defensa un feminisme que lluita per l’hegemonia de la classe obrera en totes les lluites contra l’opressió. "Pan y Rosas" ha lluitat per a crear comissions de dones en els llocs de treball en tot el país. Aquesta organització està vinculada al Partido de los Trabajadores Socialistas (PTS), del qual D’Atri és dirigent, i lluita per construir un partit socialista revolucionari que pugui enterrar el capitalisme patriarcal d’una vegada per sempre.

El més destacat de la gira va ser a Bordeus, on centenars de persones van discutir la connexió entre el moviment de les armilles grogues i el moviment de dones. Andrea D’Atri i els activistes de Bordeus van intercanviar una bufanda verda, símbol del moviment de la lluita pel drets a l’avortament legal a l’Argentina, i una armilla groga.

A Barcelona van assistir treballadores de molt baixos salaris de la neteja d’hotels, "Les Kellys", així com treballadors de la companyia telefònica Movistar. Rita, una treballadora domèstica immigrant, va dir: "Ens volen oprimits tres vegades. Però som tres vegades combatives: antiracistes, anticapitalistes i antiimperialistes”.

En cada ciutat va haver-hi debats sobre l’estratègia que es necessita per a derrotar al patriarcat i al capitalisme. A Madrid, D’Atri va preguntar: “Estem lluitant per més dones empresaries o lluitem per a acabar amb l’explotació capitalista?”. A Barcelona, va proposar considerar el moviment internacional de dones en el context de la crisi de l’hegemonia capitalista, i va dir: "Les condicions per a vincular el moviment de dones i la lluita de classes són millors que mai".

També va posar l’accent en la necessitat de la independència política de la classe obrera de totes les ales de la burgesia. Va criticar a sectors de l’esquerra radical que "no veuen la necessitat d’unir al moviment feminista amb el poder de la classe obrera per a dur a terme un canvi revolucionari". Va citar a la socialista estatunidenca Louise Kneeland: “La socialista que no és feminista manca d’amplitud. La feminista que no és socialista manca d’estratègia.”

A Bordeus, D’Atri va dir, “una societat alliberada de totes les formes d’explotació i opressió no és només un desig, sinó una necessitat urgent perquè viure valgui la pena per a la gran majoria de la humanitat".

El dissabte passat, D’Atri va concloure la seva gira amb una reunió a Berlín. El seu llibre acaba de ser publicat en alemany per primera vegada.


Facebook Twitter

Stefan Schneider

Grupo RIO - Berlín

Joan Tallada, membre d'Act Up Barcelona: "Vam aconseguir que la sida es veiés també com una qüestió política"

Joan Tallada, membre d’Act Up Barcelona: "Vam aconseguir que la sida es veiés també com una qüestió política"

La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l’operació Judas

Alejandra Matamoros: "L'Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l'operació Judas no es beneficiïn de l'amnistia"

Alejandra Matamoros: "L’Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l’operació Judas no es beneficiïn de l’amnistia"

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l’operació Judas

Hipocresia imperialista: el govern espanyol compra míssils israelians per valor de 290 milions d'euros

Hipocresia imperialista: el govern espanyol compra míssils israelians per valor de 290 milions d’euros

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d'Habitatge és directament rendista

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d’Habitatge és directament rendista

Pedro Sánchez és investit president d'un nou govern de coalició “progressista”

Pedro Sánchez és investit president d’un nou govern de coalició “progressista”

Podria Estar Passant: "Asociacions de pares i mares de jutges, guardies civils, bisbes i 'putosdefensors' signen un manifest per l'independència de l'Espanya perseguida"

Podria Estar Passant: "Asociacions de pares i mares de jutges, guardies civils, bisbes i ’putosdefensors’ signen un manifest per l’independència de l’Espanya perseguida"