×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Postals de la repressió espanyolista que no va poder acabar amb l’1-O

A sis anys de la celebració de l'u d'octubre i la forta repressió per part del Règim del 78 i les seves forces policials, recordem algunes de les imatges que van donar la volta al món i evidenciar l'objectiu d'acabar amb les aspiracions pel dret a decidir de tot un poble.

EsquerraDiari.cat

dissabte 30 de setembre de 2023
Facebook Twitter

Aquest dissabte es compleix el cinqué aniversari del Referèndum per a l’autodeterminació de Catalunya que es va celebrar l’u d’octubre de 2017.

Durant aquella jornada, milions de catalans van demostrar que es podia votar, tot i la repressió dels cossos policials del Govern central del PP i el tancament de 450 centres de votació per part dels Mossos d’Esquadra. Les escenes de la brutal intervenció de la Policía Nacional i la Guardia Civil contra la població indefensa, gent gran, dones i nens i nenes, defensant els col·legis electorals, van recórrer les portades dels diaris i les xarxes socials de tot el món.

Més de mil ferits de diferent consideració en més de 50 càrregues policials repartides per tota Catalunya, des de Barcelona fins al poble més petit. A la capital, la xifra va arribar a més de 340 i en d’altres capitals de provincia com Girona, van ser 229 ferits.

Tot això, sense comptar que en els dies posteriors es va iniciar l’ofensiva repressiva encomanada pel discurs de Felip VI el 3O i encapçalada per la judicatura espanyola, i que a dia d’avui porta més de 4.000 encausades.

Però com diem, l’escalada repressiva iniciada amb el referèndum de l’u d’octubre te l’objectiu d’eliminar d’arrel el moviment independentista no només per part del Règim del 78, sinó també dels mateixos partits processistes ERC i Junts.

L’escalada repressiva de l’Estat i el conjunt del Règim del 78 contra el referèndum del 1r d’octubre, va tenir com a objectiu eliminar d’arrel el moviment independentista i retallar el dret a decidir del poble català.

Et pot interessar: Els CDR convoquen una mobilització a Barcelona per a l’u d’octubre contra la repressió i l’autodeterminació


Però aquesta ofensiva no hauria estat possible sense la capitulació dels partits que van encapçalar el procés, ERC i Junts per Catalunya. Dos partits de la burgesia que temen més al fet que la classe treballadora i els sectors populars prenguin en les seves mans la lluita per resoldre les seves demandes democràtiques i socials, afectant els interessos i beneficis dels grans capitalistes catalans, al fet que el dret a decidir del poble català sigui tancat una vegada més sota els cadenats del règim monàrquic.

La combinació de la repressió, la claudicació de la direcció procesista i la seva subordinació als enganys del govern “progressista” és en definitiva el que ha aconseguit imposar un marc de desmobilització i retorn a la normalitat autonòmica.

No obstant això, les demandes democràtiques que van emergir amb força en 2012 i van tenir la seva màxima expressió en el referèndum de l’1-O de 2017 continuen vigents i nien en les mes profundes aspiracions del poble català.

Tant el dret a decidir sobre l’autodeterminació nacional -secundat pel 80%- i posar fi a la monarquia borbònica, com la qüestió de l’amnistia per a totes les persones preses o processades arran del referèndum del 1-O i la resta de les mobilitzacions d’aquests anys, són tasques democràtiques pendents que només podran conquistar-se reprenent el camí de la lluita de classes i la mobilització social.

També pots llegir: Prenguem els carrers per l’amnistia total per a totes i tots els lluitadors i represaliats


A continuació reproduïm alguns dels moments de major repressió durant l’u d’octubre de 2017 i que, alhora, van ser projectats durant les últimes sessions del judici farsa per part dels advocats de les defenses. Unes imatges que demostren clarament la repressió que el poble de Catalunya va patir per part de les forces de seguretat en el seu empeny d’acabar amb les aspiracions democràtiques pel dret a decidir de milions de catalans.


-Càrregues policials des de l’interior dels furgons de la Policía Nacional per a dispersar manifestants una cop requisades les urnes de l’escola Orlandai-Unitats de la Guardia Civil reprimeixen amb gasos lacrimògens a desenes de persones que defensen de forma pacífica un col·legi a la localitat de Mont Roig-La Policía Nacional carrega amb duresa a dotzenes de personas que defensen el col·legi Pau Claris de BarcelonaMés imatges de la Guàrdia Civil i Policía Nacional carregant contra la població que defensaven els col·legis en diferents municipisBonus track: imatges de la vaga general del 3 d’ocrubre de 2017 a CatalunyaDiscurs de Felip VI el 3 d’octubre que dóna inici a l’ofensiva repressiva actual contra el moviment democràtic català


Facebook Twitter
El racisme de l'extrema dreta no es combat amb el mal menor

El racisme de l’extrema dreta no es combat amb el mal menor

Eleccions Catalunya: A qui beneficia l'ampliació del Prat? PSC, ERC i Junts ho tenen clar

Eleccions Catalunya: A qui beneficia l’ampliació del Prat? PSC, ERC i Junts ho tenen clar

Eleccions Catalunya: Què proposen PSC, ERC i Junts sobre l'educació pública?

Eleccions Catalunya: Què proposen PSC, ERC i Junts sobre l’educació pública?

L'extrema dreta catalana o com el processisme ha possibilitat l'engendre d'Aliança Catalana

L’extrema dreta catalana o com el processisme ha possibilitat l’engendre d’Aliança Catalana

Sis claus per seguir la jornada electoral a Catalunya

Sis claus per seguir la jornada electoral a Catalunya

Pablo Castilla: "No hi ha 'regeneració democràtica' possible del monàrquic Règim del 78"

Pablo Castilla: "No hi ha ’regeneració democràtica’ possible del monàrquic Règim del 78"

Sánchez no dimiteix i crida a la “regeneració democràtica”: una maniobra perquè res canviï

Sánchez no dimiteix i crida a la “regeneració democràtica”: una maniobra perquè res canviï

Fora els bucs de guerra de l'OTAN del port de Maó

Fora els bucs de guerra de l’OTAN del port de Maó