×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Possible pacte PSOE-Unidas Podemos-Ciudadanos: els pressupostos del govern “progressista” en mans de la “dreta cool”

En aquests dies el Govern de coalició està ajustant les negociacions per a la preparació dels Pressupostos Generals de l'Estat de 2021, que hauran de ser aprovats per una majoria parlamentària i on ja s'anuncia la cerca de suport polític de Ciutadans.

Diego Lotito

Jaime Castán

dimecres 2 de setembre de 2020
Facebook Twitter

Amb la crisi de la pandèmia del coronavirus encara sense resoldre, en un escenari de forta crisi econòmica i d’incertesa, el Govern de Sánchez i Iglesias ha d’afrontar el projecte dels Pressupostos Generals de l’Estat per al 2021. La continuïtat de la legislatura depèn de la seva aprovació per majoria parlamentària. Davant la dificultat de guanyar-se el suport de tots els socis de la moció de censura de 2018, per les clares discrepàncies amb ERC, fa que els pressupostos depenguin gairebé exclusivament d’un acord amb la “dreta cool”, Ciutadans.

La impostura infinita d’Unides Podem

En relació a la formació d’Iglesias i Garzón, el veto a Ciutadans per a l’acord dels pressupostos, que va anunciar divendres passat Isa Serra en roda de premsa, ha durat menys del que canta un gall després d’una reunió amb Sánchez.

La ràpida rectificació se suma a la dinàmica d’Unides Podem de fer una concessió després d’una altra als social liberals. La seva tan esbombada independència política respecte al PSOE no és més que una impostura. I van.

Com una manera de dissimular la capitulació, el veto s’aixeca per una simple formalitat: el projecte de pressupost serà elaborat pel PSOE i Unides Podem abans de ser presentat a les negociacions amb Ciutadans. En efecte, aquest dimarts s’han reunit la ministra d’Hisenda Montero, per part del PSOE, amb el secretari d’Estat de Drets Socials, Nacho Álvarez, en representació d’Unides Podemos, per a establir les bases de cara a aquest esborrany pressupostari que es presentarà a Ciutadans

Montero guarda grans esperances de que Arrimadas doni del seu suport. El que no se sap encara és a canvi de què. Però no és difícil imaginar el tipus de projecte de pressupostos que sortiran d’un acord liderat pel PSOE, que busca el seu suport en la patronal i la burocràcia sindical, i en forces parlamentàries com el PNB i Ciutadans.

Enfront de la fallida d’Unides Podemos, fa falta una esquerra que trenqui amb aquest tripijoc que enmig d’una crisi majúscula només beneficia als capitalistes i posi sobre la taula un programa en defensa dels drets dels treballadors i el poble. Aquesta vegada que siguin ells els que paguin la crisi.


Facebook Twitter

Diego Lotito

Nació en la provincia del Neuquén, Argentina, en 1978. Es periodista y editor de la sección política en Izquierda Diario. Coautor de Cien años de historia obrera en Argentina (1870-1969). Actualmente reside en Madrid y milita en la Corriente Revolucionaria de Trabajadores y Trabajadoras (CRT) del Estado Español.

Madrid | @diegolotito


Jaime Castán

Nació en Zaragoza. Es historiador, periodista de Izquierda Diario y milita en la Corriente Revolucionaria de Trabajadores y Trabajadoras (CRT) del Estado Español.

Segueix-lo a Twitter

@JaimeCastanCRT

Els Mossos d'Esquadra detenen Clara Ponsatí

Els Mossos d’Esquadra detenen Clara Ponsatí

La UPC és corresponsable del crim patronal de la mina de Súria

La UPC és corresponsable del crim patronal de la mina de Súria

L'emergència habitacional a Catalunya i l'aliança entre grans tenidors i governs

L’emergència habitacional a Catalunya i l’aliança entre grans tenidors i governs

Crim patronal: tres estudiants en pràctiques moren a la mina de Súria

Crim patronal: tres estudiants en pràctiques moren a la mina de Súria

Pujada històrica del preu dels aliments: quines mesures es poden prendre?

Pujada històrica del preu dels aliments: quines mesures es poden prendre?

Nou cas d'infiltració policial per part del Govern “progressista”: aquesta cop a Madrid

Nou cas d’infiltració policial per part del Govern “progressista”: aquesta cop a Madrid

PSOE i Unides Podem es neguen a derogar la Llei Mordassa i fracassen en la seva reforma light

PSOE i Unides Podem es neguen a derogar la Llei Mordassa i fracassen en la seva reforma light

Llei de paritat: “No vull que hi hagi 50% d'Amancio Ortega i 50% d'Ana Botín. Cal lluitar perquè no existeixi l'explotació”

Llei de paritat: “No vull que hi hagi 50% d’Amancio Ortega i 50% d’Ana Botín. Cal lluitar perquè no existeixi l’explotació”