×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Pindo: Una docent en frau igual a una plaça fixa

Publiquem el comunicat conjunt de Pindo i els sidicats adreçat als departament d'Ensenyament per motiu de l'estabilitat de les interines.

EsquerraDiari.cat

dilluns 16 de maig de 2022
Facebook Twitter

Comunicat conjunt de Pindo i Sindicats adreçat al departament d’Ensenyament per motiu de l’estabilitat dels interins

Amb la publicació de la Llei 20/2021, de 28 de desembre de 2021, de medidas urgentes para la reducción de la temporabilidad en el empleo público, es pretén doanr resposta a les exigències de la Unió Europea. Tot i això, aquesta llei no compleix la normativa europea, la qual estipula que per regular l’abús de temporalitat comés, els processos d’estabilització han de ser de resultat cert.

La sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, de 19 de març de 2020, determina que hi ha frau de llei per l’existència d’abús de temporalitat de personal interí de llarga durada per part de l’administració pública a tot l’Estat espanyol.

A més, el Parlament Europeu, resolució de maig de 2018, i el TJUE, sentències de Portugal (30 de setembre de 2020) i Grècia (11 de febrer de 2021), permeten la conversió dels contractes temporals abusius a indefinits si els Estats membres no han legislat mesures que sancionin l’abús i per tant, en el nostre és aplicable perquè ja estavem en abús abans de l’aprovació la llei.

Aquesta llei 20/2021 parteix de varies errades bàsiques:

Parla de places i no de persones

Parla d’accès a la funció pública però no resol l’abús comès de les que ja hi som

No sanciona l’abús a l’administració, sino que sanciona al treballador fent-li passar per uns processos oberts, que no garanteixen, de cap manera, que la persona abusada pugui ser estabilitzada

A Catalunya som en aproximadament un 25% del total de docents, unes 25.000 persones docents interines amb més de 3 anys d’experiència a l’educació pública. El 49% de les docents són interines i el 70% dones que estem risc de perdre la feina. És un maltractament cap als treballadors, un maltractament de gènere i un greuge comparatiu amb les escoles concertades que el seu personal passa a ser fixe a extingir. Milers de famílies en patiment per aquesta incertesa i el risc de perdre la inversió en formació que ha fet el departament amb aquests docents i la pèrdua en la qualitat de l’ensenyament.

Per aquest motiu exigim a les autoritats pertinents, als grups polítics i al departament d’Ensenyament que prenguin les mesures necessàries i immediates per complir la primacia europea. Exigim que es procedeixi a:

Estabilitzar a les docents interines que han donat estructura al sistema educatiu públic fins ara, tot valorant la seva experiència com un afegit necessari per a la qualitat de l’educació pública.

Establir processos que permetin, realment, l’estabilització de les persones que ja estan treballant des de fa més de 3 anys.

Que no hi hagi cap acomiadament fins que es resolgui la situació del personal temporal públic en abús de temporalitat.

Compromís de no presentar cap recurs a les denuncies presentades per les treballadores interines afectades o els sindicats que les representen.

Que es posi el tema de l’estabilitat dels interins com a primer punt a la mesa de negociació, ja que es el tema que afecta a milers de docents i que els pot produir quedar-se sense feina.

Que es doni veu a la Plataforma d’interines docents de Catalunya (Pindo) a la mesa de negociació quan es tracti el tema de ls interins.

Una docent en frau igual a una plaça fixa

CNT Ensenyament, CGT Comunitat Educativa Vallès Oriental, USTEC-STEs/IAC, Intersindical Educació, Pindo


Facebook Twitter
El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Les llistes d'espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

Les llistes d’espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d'armes a Ucraïna

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d’armes a Ucraïna