×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Pfizer, Moderna i BioTech s’embutxaquen 62 mil milions amb la vacuna que Àfrica continua esperant

La lluita per l'alliberament de les patents és una qüestió vital per al conjunt de la humanitat. Els governs imperialistes, inclòs l'espanyol, continuen permetent-ho.

Sergio Linares

diumenge 9 de gener de 2022
Facebook Twitter

Les principals farmacèutiques d’Estats Units i la Unió Europea continuen fent caixa amb la pandèmia. L’any 2021 van tancar amb rècord d’ingressos. Les nord-americanes Pzifer i Moderna van aconseguir 31.450 milions i 15.725 respectivament, i l’alemanya BioTech 14.850. D’altres com la britànica AstraZeneca o la també d’Estats Units Johnson & Johnson encara no han publicat els seus resultats, però es preveu que siguin també històrics.

Un negoci rodó que s’està realitzant a costa que regions senceres, especialment d’Àfrica, estiguin quedant per fora de la campanya de vacunació. La liberalització de les patents va ser demandada per més de 100 països durant la tardor de 2020 a l’OMC. Els governs imperialistes dels EUA, el Japó i la UE, inclòs el del PSOE i Unidas Podemos, es van oposar. Des de llavors alguns d’ells han canviat la seva posició de cara la galeria, des de Biden fins al mateix Pedro Sánchez, però sense prendre cap mesura real contra els drets de propietat.

Avui dia més del 40% de la població mundial no ha rebut ni tan sols una dosi i només la meitat tenen la pauta completa. Però aquesta dada global es converteix en dramàtic si veiem els índexs de països com la República Democràtica del Congo, el qual és del 0,1% de la seva població, o Nigèria un 2,2% i Camerun un 2,5%, per posar només tres exemples del que és un tònica continental de la qual només es lliuren el Marroc, amb un 62%, Tunísia, amb un 50% i Botswana amb un 43%. Egipte supera tímidament el 20% i Sud-àfrica no arriba al 27%.

Com han advertit milers de viròlegs i científics, l’absència d’una estratègia d’immunització global, condemna a tota la humanitat a allargar la pandèmia, donada la multiplicació de possibilitats per a l’emergència de noves mutacions del coronavirus. Les dues variants amb les quals es va obrir i tancar l’any 2021, provocant un repunt de contagis, hospitalitzacions i noves restriccions a final d’any, van sorgir precisament de dos dels països que demandaven en 2020 l’alliberament de patents que no arriba: Delta de l’Índia i Ómicron de Sud-àfrica.

Segons el propi Centre de Desenvolupament de Vacunes dels EUA es necessiten encara 9 mil milions de dosis per a aconseguir una vacunació mundial, la qual cosa equival a una producció gairebé tan gran com la distribuïda fins ara d’uns 10 mil milions. Un negoci que no es volen perdre aquestes mateixes multinacionals, que ja pronostiquen un altre any d’ingressos i guanys rècord per a 2022. Com ha criticat la pròpia OMS, és més probable que les noves vacunes es dirigeixin a terceres i fins i tot quartes dosis – com ja s’estan posant a Israel – dels països imperialistes o que tinguin capacitat de compra, i no al continent africà.

La primacia dels interessos i dividends d’aquestes companyies i els seus accionistes, per sobre del dret a l’accés a un bé tan essencial com les vacunes de centenars de milions de persones, és una de les mostres més patents del caràcter criminal i irracional d’aquest sistema. La lluita, en particular als països imperialistes que són els qui tenen la clau, per l’alliberament de la patents i la intervenció de laboratoris i instal·lacions necessàries per a la producció i distribució a escala mundial dels vials, es converteix aquest 2022 en una demanda vital per al conjunt de la humanitat.


Facebook Twitter
El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

Un CIE enmig de la mar: Defensa construirà un centre per a migrants a l'illot d'Alborán per 1.300.000 euros

Un CIE enmig de la mar: Defensa construirà un centre per a migrants a l’illot d’Alborán per 1.300.000 euros

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Les llistes d'espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

Les llistes d’espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones