Al manifest presentat sota el títol de "Volem un Sant Jordi popular, no un recinte firal neoliberal", les entitats expliquen que l’Ajuntament de Collboni i els diferents gremis implicats en la Diada han fet un "procés opac per acabar convertint-la en un recinte de pagament".

En aquest sentit, fa unes setmanes la Cambra del Llibre va anunciar als seus agremiats que les llibreries i editorials que volguessin posar una paradeta per Sant Jordi haurien de pagar una quota de servei de vuitanta euros més l’IVA, per cada parada de sis metres, en cas de ser agremiats i, en cas de no ser-ho, una tarifa cent euros.

En el mateix escrit es denuncia la deriva neoliberal d’una Diada popular amb l’externalització, privatització i mercantilització de l’ús de l’espai públic per part de l’Ajuntament i dels gremis. A més, afegeixen que "s’han dictaminat uns terminis i condicions mancades de justificació i el canvi de plantejament es va comunicar amb el temps just i sense cap debat públic previ on es pogués qüestionar la deriva final".

Un model, apunten, que ha introduït "desigualtats rellevants" entre professionals i no professionals, per una banda, i entre agremiats i no agremiats”, de l’altra.

Per últim, assenyalen que "aquest model ja es va començar a implementar amb l’anterior govern municipal liderat pels Comuns. Amb el qual es va obrir un procés d’externalització de la gestió de l’espai públic excusat pel context pandèmic, un fet que s’ha anat naturalitzant any rere any”.

El manifest de editorials, llibreries, autors i entitats socials acaba exigint que es revisi tot aquest procés, s’elimini la condició del copagament i reclama la gestió pública per un "Sant Jordi popular".